to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:18 | 11.09.2012

left.gr

Πολιτική

"Η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης διαλύει τη Δημόσια Παιδεία όλων των βαθμίδων"

Η Θεματικής Επιτροπής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης διαλύει τη Δημόσια Παιδεία όλων των βαθμίδων».


Ολόκληρη η ανακοίνωση της Θεματικής Επιτροπής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:


"Η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης διαλύει τη Δημόσια Παιδεία όλων των βαθμίδων. Της στερεί τους πόρους, αφού περικόπτει δραστικά τη δημόσια χρηματοδότηση. Άγνωστο πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία φέτος, αφού δεν έχουν πάρει την κρατική χρηματοδότηση για να καλύψουν τα στοιχειώδη λειτουργικά τους έξοδα: θέρμανση, λογαριασμοί, χαρτικά. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι έτοιμα να βάλουν λουκέτο, αφού επίσης αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και η κυβέρνηση, ευθέως ή με παπαγαλάκια προπαγανδίζει τη «λύση» των διδάκτρων. 
Την αποψιλώνει από ανθρώπινο δυναμικό, καταργώντας ουσιαστικά τους διορισμούς νέων εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ακόμη και με καταστρατήγηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Με 225 διορισμούς σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεκινά η φετινή χρονιά, ενώ 5.000 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι συμβασιούχοι εκδιώκονται, ενώ 900 και πλέον επιστήμονες και ερευνητές κρατιούνται από την κυβέρνηση σε εξευτελιστική ομηρεία, η οποία αρνείται να τους διορίσει αν και έχουν ήδη εκλεγεί σε θέσεις διδασκόντων από τα Ιδρύματα.  
Εξουθενώνει τους λειτουργούς και εργαζόμενούς της, τους οποίους καταδικάζει σε μισθούς κάτω των ορίων της αξιοπρέπειας, συχνά δε και της επιβίωσης, ενώ επεκτείνει με κάθε είδους ρυθμίσεις το καθεστώς της ελαστικής εργασίας, με συμβασιούχους «κινεζοποιημένων» αμοιβών και εργασιακών σχέσεων.
Ψηφίζει καταστροφικούς νόμους που, αφενός παραδίδουν κρίσιμες εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες στην ιδιωτικοποίηση και την στενή επιχειρηματική λογική, διαλύοντας το κοινωνικό και δημόσιο αγαθό της Παιδείας χάριν του κέρδους και της εμπορευματικής αντίληψης για τη γνώση, αφετέρου δε επιβάλλουν τη βάναυση εκπειθάρχηση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού δυναμικού, καταργώντας το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και επισείοντας ως φόβητρο, αλλά και άλλοθι, τις απολύσεις -την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών σε σύνδεση με τη μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη. 
Οι νέοι και νέες των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων απομακρύνονται βίαια από τις σπουδές. Πληθώρα νεοεισερχόμενων φοιτητών και σπουδαστών δεν θα πάνε φέτος στις σχολές όπου πέτυχαν, με μεγάλο κόπο και δυσβάστακτες οικονομικές θυσίες των γονιών τους, ενώ πολλοί απ’ τους ήδη σπουδάζοντες διακόπτουν τις σπουδές τους. 
Τα «παιδιά ενός κατώτερου θεού», οι μαθητές με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες καταδικάζονται στον Καιάδα, αφού κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησής τους και ολόκληρα ιδρύματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Όλ’ αυτά, για την «εξοικονόμηση» πόρων. Κάτω  από το 2,6% έφτασαν οι δαπάνες για την παιδεία και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο με τα νέα μέτρα. Κι όμως, ελάχιστο είναι το ποσό που «εξοικονομείται» από τις περικοπές στην δημόσια παιδεία. Κι όλο μαζί πάει στις τσέπες των κερδοσκόπων, με άλλοθι την εξυπηρέτηση του χρέους και την «εξυγίανση» των δημοσίων δαπανών.


Τελικά, κι αυτή η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης, επιχειρεί συστηματικά και μεθοδευμένα να μετατρέψει το χώρο της δημόσιας Παιδείας και Έρευνας σ’ ένα απέραντο «ελντοράντο» για επιτήδειους, συνδυάζοντας τη ραγδαία  ιδιωτικοποίηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών με τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος προς όφελος κάθε λογής μικρών και μεγάλων κερδοσκόπων, και με εκπειθαρχημένο, ελαστικοποιημένο και βουβό εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό. 

Η νέα γενιά καταδικάζεται να γίνει έρμαιο της αμορφωσιάς και της ημιμάθειας των καταρτίσεων, καθώς το σκληρό ταξικό πρόσημο της πολιτικής της αποκλείει την μεγάλη πλειονότητα των λαϊκών στρωμάτων από τις ανώτερες βαθμίδες της Παιδείας. 

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;

Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ λέμε ΟΧΙ! 

Για μας η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου. Η άρση των ταξικών φραγμών, η απάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων και η δωρεάν παροχή δημόσιας παιδείας υψηλού επιπέδου αποτελούν για το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ κεντρικής σημασίας επιδιώξεις.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις όλων των εκπαιδευτικών κλάδων που διεκδικούν τα αυτονόητα, μόνιμες θέσεις εργασίας με μισθούς για ζωή και όχι επιβίωση και εργασιακή αξιοπρέπεια. 
Καλούμε όλες και όλους, γονείς, εκπαιδευτικούς, νέες και νέους, να ξεσηκωθούμε. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ  πρέπει να γίνουν χώροι προβληματισμού για τα σημερινά αδιέξοδα και οργάνωσης ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης, αντίστασης και ανατροπής. 
Οι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες στους δρόμους, στις πλατείες, στους χώρους εργασίας, στις σχολές και στα σχολεία είναι αυτοί που ανοίγουν δρόμους. 

Δεν θα τους αφήσουμε να ρημάξουν τα όνειρα μας
Κάθε σχολείο, σχολή, εκπαιδευτικό ίδρυμα, κυψέλη αγώνα και αλληλεγγύης, εστία αντίστασης
Για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Η ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ  
Βρίσκεται στους κοινωνικούς αγώνες 
Στην ακύρωση του μνημονίου 
Στην ενίσχυση της Αριστεράς 
Για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών 
Για την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη."

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)