to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:58 | 05.04.2016

Οικονομία

Η Μέρκελ ξορκίζει το κούρεμα, στη «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» επιμένει η Λαγκάρντ

Την πάγια θέση του Βερολίνου για την ανάγκη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενώ από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε έμφαση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.


Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατό στην Ευρωζώνη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, 'Αγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι επιθυμεί μία γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Δεν είναι απαίτηση της ομοσπονδιακής (γερμανικής) κυβέρνησης να μην υπάρξει κούρεμα, αλλά κατά την άποψή μας αυτό δεν είναι νομικά δυνατό στην Ευρωζώνη», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τους επικεφαλής άλλων διεθνών οικονομικών Οργανισμών.

«Η γερμανική θέση είναι να συμμετέχει το ΔΝΤ σε μία συμφωνία… Θέλουμε γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά» την Ελλάδα, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας,στο Βερολίνο.

«Είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση νωρίτερα με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε», δήλωσε η Λαγκάρντ. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και η βιωσιμότητα του χρέους έχει σημασία για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα».

«Σαφώς, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε και ιδιαίτερα εκεί που πρέπει να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, ώστε να ευημερεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων», πρόσθεσε η Λαγκάρντ (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Ρέγκλινγκ: Στις αρχές Μαΐου θα κλείσει η αξιολόγηση 

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η ελπίδα μου είναι ότι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση στις αρχές Μαΐου, πριν το ορθόδοξο Πάσχα», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Κομισιόν διαμήνυαν ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 12 Απριλίου - πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στις 15 Απριλίου. Ωστόσο στη διαπραγμάτευση παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα των κόκκινων δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της φορολογικής νομοθεσίας.



Στους στόχους της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώστε να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για το χρέος

Κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, «έγινε μια εισαγωγική συζήτηση, βάλαμε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, έως την άλλη Δευτέρα, και τον οδικό χάρτη έως το Eurogroup της 22 Απριλίου».

Όπως δήλωσε ο υπουργός, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα Wikileaks. Ερωτηθείς εάν υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επισήμως ή ανεπισήμως συντάχτηκε με το ΔΝΤ απάντησε «κανένα σχόλιο».

«Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του μακροχρόνιου χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά θα καταστεί δυσχερής η προσέλκυση  μακροχρόνιων επενδύσεων στη χώρα.», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από το Βερολίνο.

Το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Επικοινωνία Τσίπρα με Τζ. Μπάιντεν, Φρ. Ολάντ και Ντ. Κάμερον

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κ. Τζο Μπάιντεν, επικεντρωμένη στο οικονομικό πρόγραμμα, τις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση, καθώς και στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός Τζο Μπάιντεν τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη σημασία που αποδίδει στην τήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των δεσμεύσεών της για την διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

« Ο αντιπρόεδρος... υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μέσω ελάφρυνσης χρέους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Όπως τονίζεται, ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Οι δύο ηγέτες επίσης τόνισαν πως έχει σημασία η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά «για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας». Παράλληλα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στις περαιτέρω προσπάθειες προώθησης για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης που βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρει η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, καθώς η Ελλάδα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», υπογραμμίζεται.

Ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συζήτησαν το θέμα των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, όπως και τις ενέργειες που θα αναληφθούν βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, κατά την οποία υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, καθώς και η πιστή τήρηση των όρων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015.

Στη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, την Τρίτη, με τον Ντ. Κάμερον, επισημάνθηκαν οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Επίσης συζητήθηκε το βρετανικό δημοψήφισμα, καθώς και η ανάγκη να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη και σταθερή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές. Τέλος, συζητήθηκε η πορεία της ελληνικής αξιολόγησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)