to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Η "Μέρα των ζώων" δεν γιορτάζεται με ανέμελες επισκέψεις στους χώρους κράτησης ζώων προς τέρψη του ανθρώπου»

Η ανακοίνωση της Ομάδας για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων στο Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ:


Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Οκτωβρίου 1931, σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Έκτοτε η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Σήμερα, επίκαιρη όσο ποτέ, η μέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι τα ζώα δεν είναι «βιολογικές μηχανές» για εκμετάλλευση από τον άνθρωπο, αλλά νοήμονα και αισθανόμενα όντα με αυτονόητο δικαίωμα στην ύπαρξη. Η αδυναμία του ανθρώπου να αντιληφθεί τη γλώσσα των ζώων και να συνδεθεί ψυχικά μαζί τους δεν του δίνει το δικαίωμα να τα εκμεταλλεύεται απάνθρωπα για ίδιο όφελος. Αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι τα ζώα διαθέτουν ομόλογες προς τον άνθρωπο εγκεφαλικές δομές και νευρωνικά δίκτυα, υπεύθυνα για πολύπλοκες λειτουργίες όπως της αντίληψης, της συνειδησιακής εμπειρίας και της έκφρασης συναισθημάτων. Τα ευρήματα αυτά δεν αφορούν μόνο σε χιμπατζήδες και δελφίνια, αλλά και σε άλλους εκπροσώπους του ευρύτερου ζωικού βασιλείου – κι αυτό είναι κάτι που ο άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να το αγνοεί.  

Στην Ελλάδα της ύφεσης και της κρίσης, δεν ταιριάζει να γιορτάζουμε τη σημερινή μέρα με χαρές και πανηγύρια, με ανέμελες επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους, δελφινάρια και πάρκα, εκεί όπου κρατούνται, ακόμη και παράνομα, ζώα φυλακισμένα προς τέρψη του ανθρώπου. Όλοι και όλες  εμείς που προκρίνουμε μια άλλη πολιτική και ηθική στάση απέναντι στα υπόλοιπα ζώα, οφείλουμε να μην επιτρέψουμε τη συνέχιση πολιτικών και πρακτικών που  στρεφόμενες κατά των ζώων προσβάλλουν βάναυσα το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή. 

Ζητούμε η 4η Οκτωβρίου να είναι μια μέρα που ο Homo sapiens θα αναθεωρήσει τη θέση του στον πλανήτη δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στο φυσικό και ζωικό περιβάλλον, θα αντιληφθεί ότι η ευζωία και η διαιώνισή του εξαρτώνται απόλυτα από την καλή διαβίωση και διαιώνιση των υπολοίπων ειδών. Που θα συνειδητοποιήσει πόσο δραματικά έχει αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις του παγκόσμιου φιλοζωικού κινήματος, όπως εκφράζονται συνοπτικά στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι, 1978). 

   Είναι θέμα ηθικής, κουλτούρας, και πολιτισμού. Και καμιά κρίση δεν συνιστά δικαιολογία.

4/10/2013

ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ   ΖΩΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)