to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 07.06.2017

Πολιτισμός

Η Λυδία Κονιόρδου στη Συνέντευξη Τύπου της documenta 14 στη Γερμανία

Στο Kongress Palais του Κάσελ πάνω από τρεις χιλιάδες δημοσιογράφοι και προσωπικότητες της εικαστικής σκηνής από όλη την υφήλιο έδωσαν το ‘παρών’ σήμερα το μεσημέρι στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα εγκαίνια της documenta 14 στη ιστορική της κοιτίδα στη Γερμανία.


Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου πήρε μέρος μαζί με τους συντελεστές της διοργάνωσης , ως μια εκ των κεντρικών ομιλητών/τριών στο επίσημο πάνελ για την παρουσίαση του γερμανικού σκέλους αυτής της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης που ξεκίνησε την πορεία της από την Αθήνα στις 10 Απριλίου

Όπως είπε μεταξύ άλλων, «Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε έχουμε απελπιστικά ανάγκη τις φωνές των καλλιτεχνών, των ανεξάρτητων υπηρετών της τέχνης. Έχουμε ανάγκη τις φωνές που θα αφυπνίσουν το πνεύμα μας, που θα εστιάσουν σε αυτά που αγνοούμε, που θα αναδείξουν όσα δεν μπορούμε να δούμε στη διάρκεια της καθημερινότητάς μας. Υπάρχουν φορές που κάτι φωνάζει δίπλα μας, κι εμείς δεν το ακούμε.

Στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες, παρά την κρίση ή ακριβώς εξαιτίας της, ύψωσαν τη φωνή τους για τις θλιβερές συνέπειες των μέτρων λιτότητας που μας επηρέασαν όλους ταράζοντάς μας. Και με κάθε δυνατό τρόπο, σε κάθε τόπο, με οποιοδήποτε δυνατό μέσο και με ελάχιστη οικονομική βοήθεια εξέφρασαν τις ιδέες, τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς που μας απασχολούν ως κοινωνία που αντιμετωπίζει μια τόσο μεγάλη πρόκληση. (…) Αυτό είναι το κλίμα και το πνεύμα μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η documenta 14. Η παρουσία καλλιτεχνικών φωνών από όλο τον κόσμο σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνες, μας έκανε όλους ικανότερους  να βλέπουμε πιο καθαρά τολμάμε, να μοιραζόμαστε ένα δώρο σε ανταπόδοση για ένα άλλο δώρο.»

 «Αισθανόμαστε πλέον ως Αθηναίοι» είπε ο επιμελητής   του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων  Paul B. Preciado για την καθοριστική εμπειρία του στην ελληνική πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας, με μια αναφορά στη μάστιγα του νεοφασισμού και στο έργο του Όργουελ «Η φάρμα των ζώων» , ότι η  Documenta 14 « θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια εξέγερση στο αγρόκτημα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Κάσελ,  Bertram Hilgen, τόνισε  πως θεωρεί ότι η συμμετοχή της Αθήνας, της «πολιτιστικής πρωτεύουσας του κόσμου» έκανε πιο  «ζωντανή» την  documenta. 

Το ελληνικό Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στο προγράμμα της documenta 14 στο Κάσελ με 180 έργα  82 καλλιτεχνών. Η συλλογή του ΕΜΣΤ θα καταλάβει ολόκληρο το εμβληματικό κτήριο του Fridericianum με την έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ που εγκαινιάζεται στις 10 Ιουνίου.  Την επιμελείται υπογράφει  η Διευθύντρια του ΕΜΣΤ,  Κατερίνα Κοσκινά

Η συνέντευξη τύπου άνοιξε με τον Bonaventure Soh Bejeng Ndikung , έναν εκ των επιμελητών της documenta 14 και έκλεισε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της , τον Πολωνό Adam Szymczyk . «Ζούμε σε μια εποχή αβεβαιότητας, η οποία  οδηγεί συχνά σε περισσότερη βία» σημείωσε ο Bonaventure Soh Bejeng Ndikung. Και επειδή  «ο φόβος και η ανασφάλεια είναι τα  βασικά στοιχεία των σύγχρονων κοινωνικών διαχωρισμών» προέτρεψε τους καλλιτέχνες να είναι πιο «επαναστατικοί» στις δουλειές τους.

«Το μεγάλο μάθημα της documenta 14 είναι ότι δεν υπάρχουν δάσκαλοι που θα μας μάθουν πως θα ζούμε» υπογράμμισε ο Πολωνός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Adam Szymczyk  και απευθυνόμενος στο πολυπληθές κοινό της αίθουσας έδωσε το σύνθημα:   «Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε».

Στη συνέντευξη τύπου πήραν τον λόγο επίσης οι: Annette Kulenkampff (Διευθύνουσα Σύμβουλος, documenta  και Μουσείου Fridericianum).   Boris Rhein (Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνών της  Έσσης)   Hortensia

Völckers (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Ιδρύματος Πολιτισμού). Και οι επιμελητές Dieter Roelstraete,  Hendrik Folkerts, Candice Hopkin και η σύμβουλος επιμέλειας   Natasha Ginwala.

Τους ομιλητές συντόνισε η  Henriette Gallus, Διευθύντρια Επικοινωνίας, της  documenta 14.

Η συγκίνηση απλώθηκε στην αίθουσα όταν ο Σύρος βιολιστής και πρόσφυγας  Ali Moraly παρουσίασε απόσπασμα από το έργο του με τίτλο  Quatrain.

Τα επίσημα εγκαίνια της  documenta 14 θα πραγματοποιηθούν στις 10 Ιουνίου.  Η διοργάνωση εκτείνεται σε περισσότερα από 30 διαφορετικά σημεία του Κάσελ  ( δημόσιους φορείς, πλατείες, κινηματογράφους και πανεπιστημιακά κτίρια) ενώ συμμετέχουν με τα έργα τους που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση   περισσότεροι από  160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Όπως  και στην Αθήνα, η Documenta στο Κάσελ θα  διαρκέσει συνολικά  100 ημέρες.

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)