to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 13.11.2013

Πολιτική

Η λεηλασία «κλείνει» στο 1,5 δισ. ευρώ: επάνοδος της Τρόικας μετά το διάλειμμα λόγω Eurogroup

Με την ελληνική πλευρά να σπεύδει να καλύψει το «χάσμα» στις εκτιμήσειις για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το μάρμαρο για το οποίο θα κληθεί να πληρώσει πάλι ο λαός, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα συνεχιστούν την Παρασκευή, με υπουργό και Τρόικα να αναχωρούν για Βρυξέλλες όπου την Πέμπτη συνεδριάζει το Eurogroup. Πεισματική επιμονή της τρόικας για άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων, χωρίς όρους μάλιστα.


.
     

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα το βράδυ της Τρίτης. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στον ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές για το δημοσιονομικό κενό του 2014), ανέφερε:



«Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα».



Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν σε μήκος, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους. Ο ίδιος ανέφερε πως η τρόικα «πηγαίνει σε πιο λογικά νούμερα», όσον αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2014. Υπάρχει, υπογράμμισε, σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, όμως «δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για συγκεκριμένο ύψος μέτρων». Μάλιστα, είπε πως «έσπασε ο πάγος» στη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα δημοσιονομικά.


Υπενθυμίζεται πως χωρίς συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και στο ζήτημα των πλειστηριασμών, με την τρόικα να ζητεί πλήρη απελευθέρωση και την Αθήνα αναζητεί λύση σε πολιτικό επίπεδο .


Τι δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος

Για μεγάλο χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, το οποίο κάνει αμφίβολη μία συμφωνία ακόμα και τον Δεκέμβριο, κάνει λόγο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
     

«Είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας». Αυτό ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρξει συμφωνία ακόμη και τον Δεκέμβριο. «Στενεύουν τα περιθώρια» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι όσο η ελληνική πλευρά καθυστερεί δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων.

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα σημειώνει «αργή πρόοδο» στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ, που υπολείπεται από τη δόση του Ιουλίου. Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και πρόσθεσε ότι χωρίς συμφωνία οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να γνωρίζουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2014.

Συνέχισε λέγοντας ότι μετά την «τεχνική διακοπή» των συνομιλιών ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές, είναι σαφές ότι η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου, ενδεχομένως ούτε πριν τα Eurogroup, που θα ακολουθήσουν εντός του έτους.

«Ανάγκη υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών»

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα. Όπως είπε, έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δημοσιονομική προσαρμογή. «Η βραδεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντική απώλεια για το δυναμισμό του προγράμματος» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κόστος της αναβολής των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει πραγματική εκτίμηση. Δήλωσε πως εκ πρώτης όψεως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δεν δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σιγά-σιγά επιτείνονται τα χρηματοδοτικά αδιέξοδα. «Το έχουμε ξαναζήσει αυτό» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι πάντα καλό να είναι κανείς εντός χρονικών ορίων, παρά να καθυστερεί. Κάθε καθυστέρηση είναι ένα πρόβλημα. Μικρή καθυστέρηση σημαίνει μικρά προβλήματα και μεγάλη καθυστέρηση σημαίνει μεγάλα προβλήματα».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στα μέλη της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όταν υπάρχουν τρεις οικονομολόγοι γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, συνήθως διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.

 Αδιέξοδο  για τους πλειστηριασμούς


Χωρίς συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών. Πλήρη απελευθέρωση ζητεί η τρόικα, αναζητείται λύση σε πολιτικό επίπεδο .
     

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών, για το οποίο ζητεί την πλήρη απελευθέρωσή του, όπως εκφράστηκε στη σημερινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν να ανοίξουν οι πλειστηριασμοί ανεξαρτήτως οφειλής, χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας – εξέλιξη την οποία το υπουργείο προσπαθεί να αποφύγει. Μοιραία, η τρόικα αναμένεται να αποχωρήσει από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, επειδή – εκτός των άλλων – αναμένεται να επιφέρει σημαντικό πολιτικό κόστος.


Πλέον, αναζητείται λύση σε πολιτικό επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αναμένεται πως θα παρέμβει στην υπόθεση. Η πρωθυπουργική παρέμβαση δεν φαίνεται πως θα αποτρέψει την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ανεξαρτήτως οφειλής, ωστόσο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποφασιστεί μίας κάποιας μορφής προστασία για τα φτωχότερα στρώματα, στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για τα αποδεκτά όρια διαβίωσης (να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί) και για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η «κοινή συνισταμένη» με την τρόικα, ως τα μέσα του Δεκεμβρίου.
 

Θέλει η κυβέρνηση να κρυφτεί και η τρόικα δεν την αφήνει

Αυτό αναφέρει η μεσημεριανή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης-Τρόικα. Αναλυτικά:

«Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε την πολιτική γύμνια μιας κυβέρνησης που είναι πλήρως προσηλωμένη στο μνημόνιο και δεν μπορεί ούτε καν να ψελλίσει μια άλλη πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση.  Είναι ενδεικτικό δε ότι δεν μπόρεσαν να απαντήσουν σε κανένα από τα ερωτήματα που τους ετέθησαν από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 Επειδή όμως τα ψέματα τελειώνουν, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται για πολύ παίζοντας καθυστερήσεις, καθώς οφείλει να δώσει απαντήσεις στους πολίτες για τα όσα η τρόικα λέει για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, για τις απολύσεις, για την άρση των πλειστηριασμών, για το ληστρικό φόρο ακινήτων, για την περαιτέρω διάλυση του κοινωνικού κράτους.

 Δυστυχώς για την κυβέρνηση, όσο και να θέλει να κρυφτεί η τρόικα δεν την αφήνει. Γι αυτό και το δίδυμο της καταστροφής, των κ.κ Σαμαρά- και Βενιζέλου, θα βρίσκεται υπό διαρκή μομφή από την ελληνική κοινωνία και δεν αργεί η ώρα που θα γίνει παρελθόν».

Οι επόμενες κινήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν αύριο από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup (την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου). Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή και ο κ. Στουρνάρας το Σάββατο (καθώς θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin), προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τόσο για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο), όσο και για την «απελευθέρωση» των 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο εφέτος.

Δεδομένου, όμως, ότι έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε δύο κινήσεις:

- Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, που αποτελεί τη συνταγματική προθεσμία («προϋπολογισμό θα καταθέσουμε κανονικά, ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά», ανέφερε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών)

- Στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο συγκεκριμένο σημείο, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτες» τις όποιες αλλαγές προκύψουν μετά από τις ενστάσεις και τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, αρκεί να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: «α) να κρατηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και β) να πληρώσουν περισσότεροι, λιγότερα».

Πηγές: Εφημερίδα των Συντακτών, ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)