to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με δεδομένο ότι η κύρια απειλή κατά της ενωμένης Ευρώπης είναι η αναβίωση του εθνικισμού, του ρατσισμού και της Ακροδεξιάς, το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται στον αντίποδα. Η επίλυση της ελληνικής κρίσης με πολιτικά εργαλεία προωθεί και δεν υπονομεύει την κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση. Πράγμα που αποδεικνύεται περίτρανα και από τη στάση που κράτησε η χώρα μας στο προσφυγικό ζήτημα


Ο χρόνος για το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου άρχισε να μετρά αντίστροφα. Αν υπολογίσουμε τα πράγματα που μας αφορούν με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, υποτίθεται ότι το αργότερο ώς τις 28 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουμε κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Δηλαδή, σε τρεις ημέρες από σήμερα. Δεν φαίνεται πιθανό. Ωστόσο, οι δανειστές κάθε άλλο παρά εμφανίζονται απαισιόδοξοι.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του έκανε λόγο για δικαιολογημένη αισιοδοξία ενόψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και μίλησε για την «πολύ σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικές τις συνομιλίες στην Αθήνα. Με βάση την επτάχρονη εμπειρία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των μνημονίων και με δεδομένο ότι ένα καίριο ζήτημα -όπως τα εργασιακά- μένει ανοιχτό, καθώς υπάρχει χάσμα απόψεων, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τέτοιες θετικές δηλώσεις από τη μεριά των θεσμών ακούγονται κάπως παράξενα. Οχι πως δεν τις θέλουμε, αλλά δεν τις έχουμε συνηθίσει.

Ας μη γελιόμαστε. Από την παραμονή του επίμαχου Eurogroup η Ευρώπη μπαίνει σε μια κρίσιμη και μακράς διάρκειας εκλογική δοκιμασία. Στις 4 Δεκεμβρίου η Ιταλία έχει δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές. Την ίδια μέρα η Αυστρία πραγματοποιεί επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες ένας εκ των δύο υποψηφίων ανήκει στην Ακροδεξιά. Το 2017 αναμένονται εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, με την ακροδεξιά απειλή αρκετά ισχυρή. Συνεπώς, αυτά είναι που κυριαρχούν στη σκέψη και στους υπολογισμούς της ευρωπαϊκής ηγεσίας, με αποτέλεσμα η ελληνική περίπτωση να καταλαμβάνει θέση δευτερεύουσας σημασίας.

Με δεδομένο ότι η κύρια απειλή κατά της ενωμένης Ευρώπης είναι η αναβίωση του εθνικισμού, του ρατσισμού και της Ακροδεξιάς, το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται στον αντίποδα. Η επίλυση της ελληνικής κρίσης με πολιτικά εργαλεία προωθεί και δεν υπονομεύει την κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση. Πράγμα που αποδεικνύεται περίτρανα και από τη στάση που κράτησε η χώρα μας στο προσφυγικό ζήτημα. Η συγκυρία ίσως μας βοηθά. Αρκεί να την αξιοποιήσουμε σωστά. Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ας το έχουν κατά νου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)