to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 20.04.2018

Κοινωνία

Η κρίση στο 11ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης

Με θέμα την κρίση, μέσα από το πρίσμα της πολιτικής που ακολούθησε η Ευρώπη και η χώρα μας, πραγματοποιείται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 11ο τακτικό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης.


«Τα τελευταία χρόνια το συνέδριό μας είχε περιστραφεί γύρω από το πρόβλημα της δικτατορίας του 1967, από την επιβολή της οποίας αύριο συμπληρώνονται 51 χρόνια» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Χαραλάμπης. «Ωστόσο, η πύκνωση γεγονότων που παρατηρήθηκε τελευταία, από την εκλογή Τραμπ και τη συζήτηση περί ανορθολογισμού έως τη συζήτηση για την Ευρώπη του μέλλοντος, ανέδειξαν την ανάγκη της δημόσιας επανατοποθέτησης του επιστημονικού πολιτικού προβληματισμού» προσθέτει.

Ο βασικός προβληματισμός αφορά στο γεγονός ότι η χώρα μας «εξακολουθεί να είναι δέσμια της κρίσης παρά τα όποια βήματα έγιναν». Για τον Δημήτρη Χαραλάμπη, η εξήγηση έχει δύο πτυχές. Αφενός, λέει, η οργάνωση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής πολιτικής οδήγησαν σε αυτήν την κρίση. Από την άλλη πλευρά, «η αντίδραση της νομισματικής ένωσης ήρθε πολύ καθυστερημένα ενώ επέβαλε ένα μοντέλο το οποίο στηρίχθηκε κυρίως στη φιλελεύθερη λογική, μια λογική που σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς ήταν αυτή που επιβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον πρώτο καιρό μετά το κραχ του ‘29».

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, προσθέτει ο Δημήτρης Χαραλάμπης, η αύξηση της ανισότητας και επιβολή της λιτότητας θα πιέσει την κοινωνία να γίνει πιο παραγωγική και το κεφάλαιο θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επενδύσει και επομένως θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη. «Το τραγικό είναι ότι όλες οι αξιολογήσεις που γίνονται εξετάζουν εάν ακολουθείται η διαδικασία σωστά και όχι εάν έχει αποτέλεσμα. Και βεβαίως στην Ελλάδα υπήρξαν τρομερές αντιστάσεις αλλά και τρομερές αλλαγές εάν σκεφτεί κανείς ότι μια αριστερή κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως τις νεοφιλελεύθερες θέσεις. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτό το μοντέλο δεν είναι παραγωγικό».

Στο συνέδριο, το οποίο ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα, συζητιούνται ακριβώς οι συνέπειες της αλλαγής του μεταπολεμικού οικονομικοκοινωνικού παραδείγματος, αλλά και επιπτώσεις της συνθήκης του Μάαστριχτ, τα όρια και τα αδιέξοδα της γερμανικής ηγεμονίας, η σχέση του ευρωπαϊκού Βορρά με τον Νότο, η κρίση του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου, κα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)