to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κοινωνική οργή αλλάζει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου

Οι πρώτες σφυγμομετρήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου καθρεφτίζουν τη συλλογική αποδοκιμασία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς


Την 21η Μαΐου δείχνει πλέον η κυβερνητική πυξίδα για την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το βαρύ κοινωνικό κλίμα που έχει προκληθεί για την κυβέρνηση λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη, θεωρούν επιβεβλημένη την αναθεώρηση του αρχικού εκλογικού χρονοδιαγράμματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δεύτερες κάλπες, αν χρειαστούν, θα στηθούν στις 2 Ιουλίου, χωρίς να επηρεαστεί η διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Στην κυβέρνηση ουσιαστικά επιδιώκουν μόνο συμμαχία με τον χρόνο, ελπίζοντας στην υποχώρηση του συλλογικού τραύματος και της γενικευμένης οργής μέχρι την ώρα της κρίσης. Οι πρώτες σφυγμομετρήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου καθρεφτίζουν τη συλλογική αποδοκιμασία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και καταρρίπτουν τις γαλάζιες γραμμές άμυνας που θεμελιώθηκαν στο «ανθρώπινο λάθος» και στην «κούφια» πρωθυπουργική συγγνώμη.

Καταλύτη για την οριστικοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού θα αποτελέσουν και οι αντιδράσεις στους δρόμους. Πηγές που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον σημειώνουν ότι σε περίπτωση που οι κινητοποιήσεις των νέων προσλάβουν μόνιμα χαρακτηριστικά, θα επανεξεταστεί η εκδοχή της 9ης Απριλίου. Αν ο πρωθυπουργός καταλήξει σ’ αυτή την ημερομηνία, με βάση τις προβλέψεις του συντάγματος έχει περιθώριο για την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις 19 Μαρτίου.

Οι ίδιοι κύκλοι με έκδηλη ανησυχία σημειώνουν ότι «η “επανέκδοση” ενός κινήματος Αγανακτισμένων θα δηλητηριάσει περεταίρω την πολιτική ζωή» και προσθέτουν ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα αναζητηθεί η γρηγορότερη διέξοδος στην κάλπη. Ήδη ο φακός του Μαξίμου είναι εστιασμένος στο μέγεθος της συμμετοχής στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις, θεωρώντας πως αποτελούν «δείκτη» για την εξέλιξη των κοινωνικών αντιδράσεων. Η γαλάζια αναταραχή αποτυπώνεται μάλιστα στην εντολή του Τάκη Θεοδωρικάκου να ερευνηθούν οι ενέργειες της αστυνομίας στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα μετά το διαδικτυακό μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη, στο οποίο απέδιδε τιμή «στα νέα παιδιά που διαδήλωσαν βουβά και ειρηνικά», οι δυνάμεις των ΜΑΤ «έλουζαν» με χημικά τους διαδηλωτές.

Με γνώμονα τους συμψηφισμούς

Επιπλέον, η Ν.Δ. αναζητεί απεγνωσμένα σωσίβιο στην τακτική της διάχυσης των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την απαξίωση των σιδηροδρομικών υποδομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα ο νέος υπουργός Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτης για τα αίτια της τραγωδίας, θα εξαπολύσει επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση και θα «στοχοποιήσει» συγκεκριμένους υπουργούς της.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει για τη συμμετοχή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια. «Έχει καταδικαστεί ο κ. Καραμανλής για κάτι;» ήταν το ερώτημά του μετά τον σάλο που προκλήθηκε. Προχώρησε δε σε ασκήσεις αντιπερισπασμού με τη δικαστική απόφαση που αφορά τον Νίκο Παππά, μιλώντας για ορισμένους που «κουνούν το δάχτυλο, βαρύνονται με αμετάκλητες και ομόφωνες καταδίκες από ανώτατα Ειδικά Δικαστήρια και δεν τολμούν να τους βγάλουν από τα ψηφοδέλτια».

Ο Τζαβάρας αδειάζει τον Βορίδη

Οι κυβερνητικοί συμψηφισμοί δεν αμβλύνουν τις αντιδράσεις ακόμα και στο γαλάζιο στρατόπεδο. «Παράνομη» χαρακτήρισε χθες τη μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας ο Κώστας Τζαβάρας, αδειάζοντας τον Μάκη Βορίδη. Ο βουλευτής της Ν.Δ τόνισε ότι «η μετάταξη προϋποθέτει απόλυση. Κοπή δηλαδή. Ρήξη του νομικού δεσμού με την υπηρεσία από όπου προέρχεται και ένταξή του στην υπηρεσία όπου προορίζεται». Εξήγησε δε ότι μετά την απόλυση ισχύει το ηλικιακό όριο που δεν επιτρέπει στον σταθμάρχη να προσληφθεί στον ΟΣΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)