to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Κίνα απειλεί την ηγεμονία των ΗΠΑ

Εκ των πραγμάτων δημιουργείται ένας νέος πόλος στη γεωστρατηγική σκακιέρα, που δρα ως αντίπαλος δέος στην μέχρι πρότινος παντοδυναμία των ΗΠΑ


Οι γεωπολιτικές εξελίξεις που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία εκτός από τα κρισιακά φαινόμενα στην οικονομία  φαίνεται να δημιουργούν προϋποθέσεις για το τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ που μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ κυριαρχούν παγκοσμίως από την μια επιβάλλοντας  την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και από την άλλη εξουδετερώνοντας-στο όνομα της δημοκρατίας- κυβερνήσεις και καθεστώτα που αντιτίθενται στις επιλογές της Ουάσιγκτον, είναι εκ πρώτης όψεως κερδισμένες από τον πόλεμο. Οικονομικά  με το υγροποιημένο αέριο, προπαγανδιστικά με την υπεροπλία που διαθέτουν στα μέσα ενημέρωσης και την εκμετάλλευση της επαίσχυντης εισβολής της Ρωσίας. Κυρίως όμως βγαίνουν κερδισμένες από την στρατικοποίηση της Ευρώπης. Μιας ΕΕ που χωρίς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική σύρεται από την υπερδύναμη ως φτωχός συγγενής.

Η επικείμενη  ένταξη στο ΝΑΤΟ  των μέχρι πρότινος ουδέτερων χωρών της  Σουηδίας και της  Φινλανδίας, ικανοποιεί τον διακαή πόθο των Αμερικανών για περικύκλωση ουσιαστικά της Ρωσίας .

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής τους που αντί να προσπαθήσουν να εντάξουν την Ρωσία σε μία αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, επεδίωξαν και επιδιώκουν να την αποδυναμώσουν. Αγνοώντας ότι η στρατηγική αυτή στέλνει τον Πούτιν πιο  πολύ  στην αγκαλιά του μεγάλου της εχθρού ,  της Κίνας.

Οι προσπάθειες που έκαναν με την Αυστραλία και την Βρετανία να ανακόψουν την εξελισσόμενη αμυντική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας δεν φαίνεται να είναι ικανή να ανακόψει την όλο και πιο βαθιά συνεργασία Πεκίνου-Μόσχας. Μία νέα μεγάλη συμμαχία  δημιουργείται   με πρωταγωνιστή την Κίνα και ισχυρούς εταίρους την Ρωσία και από ότι φαίνεται και άλλες πυρηνικές δυνάμεις όπως η Ινδία και το Πακιστάν.

Εκ των πραγμάτων δημιουργείται ένας νέος πόλος στη γεωστρατηγική σκακιέρα, που δρα ως αντίπαλος δέος στην μέχρι πρότινος παντοδυναμία των ΗΠΑ.

Η Κίνα σε οικονομικό επίπεδο  σε λίγα χρόνια θα είναι πρώτη δύναμη  με δεδομένο ότι αναπτύσσεται με πολλαπλάσιους ρυθμούς  σε σχέση με την οικονομία των ΗΠΑ. Αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο η συμμαχία της με την ισχυρότατα σε πυρηνικό επίπεδο  Ρωσία απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Ουάσιγκτον.

Σε τελευταία ανάλυση η λάθος στρατηγική τους απέναντι στη Ρωσία  έφερε σε πλεονεκτική  θέση την Κίνα  που απειλεί την ηγεμονία των ΗΠΑ σε ένα ορατό ορίζοντα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)