to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:24 | 06.09.2023

Κοινωνία

Η κακοκαιρία «Daniel» σφυροκοπά την ανοχύρωτη χώρα: 3 νεκροί, 4 αγνοούμενοι και βιβλική καταστροφή (liveblog)

Μια ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή στην Πάλτση Μαγνησίας το πρωί της Τετάρτης, ανεβάζοντας σε δύο τους νεκρούς από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» - 4 οι αγνοούμενοι, έκκληση βοήθειας από τον πατέρα του 42χρονου που αγνοείται από χθες - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Καρδίτσα και Φάρσαλα, μεγάλα προβλήματα και σε Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια - Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Κ. Καραμανλή στη Βούλα, στην οδό Πειραιώς και στη λεωφόρο Ποσειδώνος λόγω συσσώρευσης υδάτων - Σε ρόλο παρατηρητή η κυβέρνηση - Οι σημαντικότερες εξελίξεις σε Liveblog


Η κακοκαιρία δοκιμάζει σήμερα μεγάλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, προκαλώντας προβλήματα μεταξύ άλλων και σε Φθιώτιδα και Βόρεια Εϋβοια, ενώ «ακουμπάει» και την Αττική.

Πλημμύρες και σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει σε διάφορες περιοχές, η έντονη βροχόπτωση που πλήττει αυτή τη στιγμή την Αττική, ενώ στα όριά του είναι ο Ιλισσός, στην εκβολή του στις Τζιτζιφιές. Συγκεκριμένα, σε χειμάρρους έχουν μετατραπεί οι δρόμοι στο κέντρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά καθώς και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τηλεφωνικό της κέντρο έχει δεχθεί πάνω από 110 κλήσεις για παροχή βοήθειας και ειδικότερα 80 κλήσεις για περιοχές του λεκανοπεδίου και 30 κλήσεις σε Αίγινα και στο Αγκίστρι.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας τους ότι βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή ισχυρές βροχές και καταιγίδες και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Σε εξέλιξη ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην περιοχή της Αττικής. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω της έντονης βροχόπτωσης - Κλειστός ο σταθμός του Μετρό «Ευαγγελισμός»

Μαγνησία Φθιώτιδα Έύβοια στο έλεος της Daniel

Με τρεις ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, 4 να αγνοούνται και χιλιάδες άλλους να βιώνουν καταστάσεις μεγάλης καταστροφής σε υποδομές και σε παροχές υπηρεσιών, είναι η εικόνα που αντιμετωπίζουν η πόλη του Βόλου, στο σύνολό της η Μαγνησία και κυρίως το Πήλιο, αλλά και η Σκιάθος.

  • Πρώτο θύμα ήταν ένας 50χρονος που καταπλακώθηκε χθες το πρωί από τοίχο σε περιοχή του Άνω Βόλου, δεύτερο θύμα μια 87χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σήμερα μέσα σε σωρούς χωμάτων στην Πάλτση του Νοτίου Πηλίου. Ζωντανός εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, ο 85χρονος άνδρας της που επίσης αγνοούνταν απο χθες.
  • Νεκρός εντοπίστηκε ένα ηλικιωμένος στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας. Τον άτυχο 82χρονο είχε καταπλακώσει ένα όχημα που παρασύρθηκε από το ορμητικά νερά λόγω της κακοκαιρίας. Για την ανάσυρση της σωρού του 82χρονου επιχείρησαν 8 πυροσβέστες με 3 οχήματα.
  • Παράλληλα, συνεχίζουν να αγνοούνται ένας 70χρονος και ένας 42χρονος από την περιοχή της Μαγνησίας, καθώς και ένα αλλοδαπός βοσκός από την Λεύκη Λάρισας.
  • Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, συγγενείς ενός κτηνοτρόφου στο Δομοκό κατήγγειλαν ότι έφυγε το πρωί να πάει τις κτηνοτροφικές του εγκαταστάσεις για να φροντίσει τα ζώα του και έκτοτε έχουν χαθεί τα ίχνη του.

Χωρίς νερό και ρεύμα

Η κακοκαιρία που σαρώνει την περιοχή έχει αφήσει ανυπολόγιστες καταστροφές, πάνω από 200.000 ανθρώπους στον Βόλο και τα προάστιά του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από 30 ώρες, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ και δεν λειτουργούν οι συγκοινωνίες.

Μάχη δίνεται όπου εντοπίζονται κάποιες φιάλες εμφιαλωμένου νερού για να τις αγοράσει ο κόσμος. Η αγορά του Βόλου παραμένει κλειστή για δεύτερη ημέρα, τα σούπερ μάρκετ δεν άνοιξαν καθόλου, ψωμί δεν παράγουν οι φούρνοι λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού και της έλλειψης νερού.

Οι δρόμοι είναι λασπότοποι, ολόκληρες συνοικίες, όπως η Νεάπολη, τα Παλαιά, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Παλαιό Λιμεναρχείο είναι βυθισμένες στη λάσπη και τα νερά και μεγάλες λεωφόροι βρίσκονται σε μη προσπελάσιμη κατάσταση. Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας που υπερχείλισε σε πολλά σημεία, μετέφερε τόνους λάσπης σε σπίτια και επιχειρήσεις. Στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, τα Παλαιά και μέχρι τις πολυτεχνικές σχολές στη λεωφόρο Αθηνών, ενώ τα ορμητικά νερά του παρέσυραν πολλές γέφυρες.

Στον Βόλο, που τυπικά κα όχι ουσιαστικά ισχύει για δεύτερο εικοσιτετράωρο απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεν υπάρχουν βασικές συγκοινωνίες. Δεν εκτελούνται υπεραστικά δρομολόγια, δεν κινούνται τα τρένα, αλλά ούτε και τα ταξί. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα υπόγεια και ισόγεια του Αγγελοπούλειου νοσοκομείου, καθώς και το μουσείο του συγκροτήματος Τσαλαπάτα.

Δεν υπάρχει πρόσβαση προς το νότιο Πήλιο, αφού στον δρόμο Βόλου-Νεοχωρίου, έχει διαλυθεί το οδικό δίκτυο στο ύψος της Παιδόπολης, στην Αγριά, στα Λεχώνια και κατέρρευσε η μεγάλη γέφυρα κοντά στην Μπούφα, πριν από την διασταύρωση προς τις Μηλιές.

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί όλα τα θέρετρα της περιοχής, ενώ απόλυτη καταστροφή έχει σημειωθεί στην Μηλίνα, όπως και στο Χόρτο και τον Πλατανιά, όπου οι χείμαρροι παρέσυραν και διέλυσαν τα πάντα. Ανυπολόγιστες καταστροφές υπάρχουν και στο ανατολικό Πήλιο όπου ξεχείλισαν ρέματα και παρέσυραν τεράστιους όγκους χωμάτων και αυτοκίνητα στη θάλασσα, όπως στον Άγιο Ιωάννη, Παπά Νερό και Χορευτό.

Στην Σκιάθο η κατάσταση είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολη, αφού το νησί είναι χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, τη στιγμή που κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες. Έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές λόγω της καταρρακτώδους βροχής και από τα βουνά κατέβηκαν τεράστιες ποσότητες νερού, που έκλεισαν και κατέστρεψαν τμήματα του δρόμου Σκιάθου- Κουκουναριών και μετέτρρεψαν σε ποτάμι τον πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη.

Υπερχείλισε το ανάχωμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα

Υπερχείλισε το ανάχωμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα, προς τον οικισμό Μαύρικα ο οποίος και πλημμύρισε αν και προηγήθηκε η εκκένωσή του. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, γίνονται προσπάθειες να αποτραπεί το νερό να πλημμυρίσει την πόλη της Καρδίτσας.

Η κακοκαιρία Daniel σφυροκοπά την Εύβοια: «Πνιγήκαμε...» - Υδροστρόβιλος σάρωσε τα παράλια

«Daniel»: Εγκλωβισμένοι 100 κάτοικοι στο Σωτήριο Λάρισας - «Είναι επικίνδυνα, θα πνιγούμε»

Φθιώτιδα: Εκκένωση στο χωριό Κόμμα - Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λαμία - Έφιαλτικές οι ώρες στο Δομοκό

Η Πολιτική Προστασία με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις είχε αποστείλει έγκαιρα από την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου προς Περιφέρειες και Δήμους σχετική προειδοποίηση και σχετικές οδηγίες.

«Για τρίτο 24ωρό συνεχίζονται τα πρωτόγνωρα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» κυρίως στη Θεσσαλία και σε όμορες περιοχές, που στοίχισαν τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα για την εξέλιξη της κακοκαιρίας "Daniel". Οι αγνοούμενοι είναι 4 ενώ οι δύο αυστριακοί αγνοούμενοι βρέθηκαν ασφαλείς.

Στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας επιχειρούν 158 οχήματα, 360 πυροσβέστες, 1η, 2η, 5η 7η και 8η ΕΜΑΚ με προσωπικό και διασωστικές λέμβους και ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, έχουν πραγματοποιηθεί 552 αντλήσεις και 172 διασωστικές επιχειρήσεις από τις οποίες διασώθηκαν 417 συμπολίτες μας.

Συνολικά 14 μηνύματα εστάλησαν από την αρχή του φαινομένου από το 112, όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, και προσέθεσε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει από εχθές το πρωί στις 07:00 μέχρι και τώρα 2.000 κλήσεις.

  • Αναφορικά με την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης , όπως σημείωσε, τα οχήματα που βρίσκονταν στο σημείο ανακατευθύνθηκαν προς ασφαλείς οδούς.
  • Σχετικά με το αεροδρόμιο της Σκιάθου ο κ. Κικίλιας είπε ότι ήδη αποκαταστάθηκε η λειτουργία του και οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά ενώ το λιμάνι του Βόλου εξακολουθεί να είναι εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας για λόγους ασφαλείας καθώς όπως τόνισε η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι αύριο το βράδυ.
  • Αναφορικά με τη γέφυρα στα Καλά Νερά στο Νότιο Πήλιο, ο κ. Κικίλιας είπε ότι έχει γίνει ήδη αυτοψία και προσέθεσε ότι σε επικοινωνία και συνεργασία με τον ΑΓΕΘΑΑ ο στρατός θα την αποκαταστήσει.

Δορυφόρος Sentinel-1: Πλημμυρισμένο μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας νωρίς το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Ακόμη και περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, έχουν κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, τα οποία κατεβαίνουν ορμητικά σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ορεινά της Πίνδου.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλα ποσά βροχής το τελευταίο 48ωρο (Κωφοί Μαγνησίας 457 mm, Πεζούλα 414 mm, Μουζάκι 397 mm, Καρδίτσα 391 mm), με τη βροχόπτωση να συνεχίζεται και σήμερα το απόγευμα.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Σημειώνεται ότι ακόμη μεγαλύτερες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει από τις 07:40 το πρωί, όταν τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα. Νέα εκτίμηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων θα γίνει μετά το επόμενο πέρασμα του δορυφόρου.

Τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων στις πληττόμενες περιοχές έχουν ανασταλεί, δρόμοι έχουν κλείσει, ενώ ο Βόλος μετράει τις πληγές του μετά τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων 48 ωρών. 

Η επέλαση της προαναγγεθείσας κακοκαιρίας  απέδειξε ξανά ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σημειώνει ότι είναι βαριές οι ευθύνες κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για τη βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία.

Τα νεότερα για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα στο liveblog του left.gr:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)