to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο»

Το αφιέρωμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022.


«Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο» είναι το θέμα που επέλεξε να αφιερώσει ο ΟΗΕ (UN Women) για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 8 Μαρτίου 2022 (#IWD 2022).

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τη συμβολή των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, που ηγούνται της ευθύνης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό των επιπτώσεων και δείχνει ποια είναι η απάντηση, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους και όλες.

Η προώθηση της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και της μείωσης του κινδύνου καταστροφών είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν σοβαρές και μόνιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Οι άνθρωποι που είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων και περιθωριοποιημένων,  βιώνουν τις βαθύτερες επιπτώσεις. Οι γυναίκες αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από τους άνδρες, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των φτωχών του κόσμου και εξαρτώνται περισσότερο από τους φυσικούς πόρους που απειλεί περισσότερο η κλιματική αλλαγή.

Ταυτόχρονα, οι γυναίκες και τα κορίτσια,  είναι αποτελεσματικές και ισχυρές  ηγέτιδες και παράγοντες αλλαγής για την προσαρμογή και τον μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεων  του κλίματος. Συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες αειφορίας σε όλο τον κόσμο. Η  συμμετοχή και η ηγεσία τους έχουν ως αποτέλεσμα  την πιο αποτελεσματική δράση για το κλίμα.

Η συνεχής εξέταση των ευκαιριών, καθώς και των περιορισμών, για την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών να έχουν φωνή και να είναι ισότιμες  παίκτριες στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα,  είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων. Χωρίς την ισότητα των φύλων σήμερα, δεν μπορούμε να το προσεγγίσουμε ένα βιώσιμο και ισότιμο μέλλον.

Επίσης το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ευθυγραμμίζεται με τη θεματική προτεραιότητας για την επερχόμενη 66η Σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW66) που είναι:  «Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών στο πλαίσιο των πολιτικών και των προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών». Η εξηκοστή έκτη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί από 14-25 Μαρτίου 2022 στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ.

* H Φωτεινή Κούβελα είναι πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας Των Φύλων
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)