to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ισχύς εν τη ενώσει

Αντί λοιπόν να κουβεντιάσουμε στα όργανα ήρεμα και συντροφικά πού κάναμε λάθη και να τα διορθώσουμε, βρεθήκαμε στα μετερίζια των αδηφάγων ΜΜΕ


φωτ. EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κόσμος γενικά αρμενίζει στραβά στον νεοφιλελευθερισμό, με απενοχοποίηση φασιστικών και ναζιστικών πρακτικών, με απογοήτευση, αποχή και συντηρητικοποίηση ως αποτέλεσμα συνολικής κακοπέρασης. Οι διάσπαρτες αναλαμπές δίνουν λίγες ελπίδες, αλλά «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια μοναδική εξαίρεση -στον κόσμο θα έλεγα με λίγη καλοπροαίρετη έπαρση-, το μέγεθος της οποίας δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τώρα εν θερμώ, και φυσικά εναπόκειται στους ιστορικούς του μέλλοντος. Το 2019 υπέστη μια μη λογική πολιτικά ήττα, η οποία συμπληρώθηκε με μια διπλή πανωλεθρία το 2023. Ασφαλώς ευθύνη γι’ αυτά έχουμε όλοι, ανάλογα με τη θέση της καθεμιάς και καθενός μας. Αντί λοιπόν να κουβεντιάσουμε στα όργανα ήρεμα και συντροφικά πού κάναμε λάθη και να τα διορθώσουμε, βρεθήκαμε στα μετερίζια των αδηφάγων ΜΜΕ να κονταροχτυπιόμαστε επί δικαίων και αδίκων με αφορμή την παγκόσμια μάλλον καταστατική πρωτοτυπία της εκλογής προέδρου. Δύσκολο να πει κανείς μέσα στον καταιγισμό των γεγονότων ποιοι και ποιες «ήρξαντο χειρών αδίκων», δοθέντος ότι όλοι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έπαιζαν στα ΜΜΕ το δικό τους παιχνίδι αφανισμού των ξυπόλυτων που είχαν το θράσος να κυβερνήσουν μέσα στους καταναγκασμούς των Μνημονίων. Ο καθένας και η καθεμιά είχαν το δίκιο τους (κατά τη γνώμη τους). Κι εκεί που νομίζαμε ότι ξέραμε πώς να συνθέτουμε τις διαφορετικές απόψεις, αγανακτήσαμε που δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε και πήραν ο καθείς κι η καθεμία τον δρόμο τους, αφήνοντας μετέωρους αυτές κι αυτούς που δεν μπορούν να εξηγήσουν τα γεγονότα.

Και τώρα τι κάνουμε; Τίποτε; Δεν γίνεται, γιατί στην Αριστερά μάθαμε να αγωνιζόμαστε πάντα. Παλεύουμε να ηγεμονεύσουμε έναντι πρώην συναγωνιστών και συντρόφων, με κατάληξη έπειτα από χρόνια να καταλάβουμε ότι πρέπει να ενωθούμε για να αλλάξουμε πρακτικά τον κόσμο; Επιτρέψτε μου να προτείνω να ξεκινήσουμε άμεσα τον διάλογο συνένωσης όλων των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων, όπως στα πρώτα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας την εμπειρία και αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος. Η τωρινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρώτο τον πρόεδρο, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική της δημόσια στο Συνέδριο - προσωπικά την έκανα στην Ο.Μ. μας και είναι στη διάθεση κάθε μέλους. Πιστεύω ότι είναι πρόβλημα ιστορικά αποδεδειγμένο να αφήσουμε την Αριστερά και να πάμε στην ομάδα των Σοσιαλιστών. Απλώς πρέπει να ξαναχτίσουμε μια αξιόπιστη ριζοσπαστική Αριστερά, που θα εμπνεύσει τους απλούς πολίτες να επαναλάβουμε τον άθλο του 2015 για μια κυβέρνηση του λαού, δημοκρατική, με κορμό την Αριστερά.

* Ο Κώστας Μπασιούκας είναι συντονιστής Ο.Μ. Κεντρικών Τζουμέρκων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνταξιούχος πανεπιστημιακός γιατρός, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής, βουλευτής, συντονιστής ΠΣΕ Ηπείρου και Ν.Ε. Ιωαννίνων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)