to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η γελοιότητα να παρουσιάζεται το σκάνδαλο Novartis σαν σκευωρία

Υπάρχει διαφθορά και στο χώρο της υγείας; Διαφθορά υπάρχει κυρίως στο χώρο της υγείας. Το είπαν οι ίδιοι που σήμερα εκστομίζουν το αφήγημα περί σκευωρίας, και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο.


Υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα; Yπάρχει και έχει βάθος απύθμενο. Υπάρχει διαφθορά και στο χώρο της υγείας; Διαφθορά υπάρχει κυρίως στο χώρο της υγείας. Το είπαν οι ίδιοι που σήμερα εκστομίζουν το αφήγημα περί σκευωρίας, και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο.

Δήλωναν και υποστήριζαν ότι το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας είναι η τεράστια διαφθορά, που κατατρώγει σαν σαράκι την οικονομία και την κοινωνία, και είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε «να μην είναι μόνο ένα πρόβλημα “κορυφής”, αλλά ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα επίπεδα εξουσίας, αρμοδιότητας ισχύος, επιρροής ή επιτηδειότητας, δηλαδή καταλαμβάνει όλα τα επίπεδα έκφανσης της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας» (Ε. Βενιζέλος). Έλεγαν πως «μέσα στη διαφθορά στην υγεία υπάρχει η δωροδοκία, ο εκβιασμός, ο νεποτισμός, η υπεξαίρεση χρημάτων, η δωροληψία και η κατάχρηση, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την επιβίωση της χώρας» (Δημ. Κρεμαστινός). Δήλωναν, επίσης, ότι «η ύπαρξη διαφθοράς είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο υγειονομικός τομέας. Πρέπει να αναδειχθούν τα σημεία εκείνα τα οποία εκτρέφουν τη διαφθορά, τη σπατάλη, την απάτη, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών πόρων και την επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών» (Λ. Ρακιντζής). «Τα “πιράνχας” στην υγεία υπονομεύουν την οικονομία και την ευημερία της χώρας» (Ντόρα Μπακογιάννη). «Εν κατακλείδι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση, δεν υπάρχει διαφθορά και όταν υπάρχει διαφθορά, δεν υπάρχει πολιτική βούληση και καταπολέμησή της. Ήρθε η ώρα για ένα νέο πολιτικό σύστημα και αν δεν συμβεί αυτό, η βίαιη εξέγερση είναι αναπόφευκτη και οι εξελίξεις απρόβλεπτες και ολέθριες» (Γ. Σούρλας), και δηλώσεις άλλων ων ουκ έστιν αριθμός.

Αποδεδειγμένα φαινόμενα

Και οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε ανύποπτο, επαναλαμβάνω, χρόνο. Πριν ή κατά τη διάρκεια της κρίσης και σε κάθε περίπτωση πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis, άρα γνώριζαν την έκταση της διαφθοράς στο χώρο της υγείας, η οποία, μαζί με τη διαφθορά στο χώρο των εξοπλιστικών, οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας. Και η κοινωνία γνωρίζει στο σύνολό της ότι η διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας ήταν σε αστρονομικά επίπεδα, οι υπερτιμολογήσεις στον …ουρανό, χωρίς καμία θετική επίπτωση στη δημόσια υγεία. Το πάρτι που κανένας δεν ήθελε να χαλάσει και η φούσκα που κανένας δεν επιχείρησε να σπάσει επί χρόνια, ήταν φαινόμενα που αποδείχθηκαν όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, αλλά από κρατικούς παράγοντες με τις Εκθέσεις και τα Πορίσματά τους.

Πολιτικές ευθύνες

Μάλιστα, μέσα στα χρόνια της κρίσης και της κατάρρευσης των αξιών, κάποιοι ανάλγητοι πλούτιζαν, απομυζώντας τον ιδρώτα και τον κόπο των ελλήνων πολιτών. Και γι’ αυτό υπάρχουν κολοσσιαίες πολιτικές, πρωτίστως, ευθύνες, που κανένας δεν έχει το θάρρος και το ανάστημα να αναλάβει. Και η έρευνα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ -δηλαδή για μία ακόμα φορά και για ένα ακόμα σκάνδαλο ξεκίνησε από ξένες χώρες και ξένα δικαστικά συστήματα, όπως άλλωστε έγινε με το άλλο τεράστιο σκάνδαλο της Siemens- και αυτό ασφαλώς δεν τιμά το ελληνικό πολιτικό σύστημα και δημιουργεί αισθήματα μελαγχολίας για το δικαστικό μας σύστημα. Και γιατί δεν τολμούν να «επιτεθούν» και στο FBI και στους μάρτυρες που εξετάστηκαν εκεί και να τους συμπεριλάβουν στους «σκευωρούς»; Δεν το κάνουν, γιατί μάλλον έχουν υπόψη μία ρήση του Κομφούκιου: «Όταν επιχειρεί κάποιος να σκοτώσει μία μύγα που κάθεται στη μουσούδα μίας τίγρης, είναι βέβαιο ότι τελικά δεν θα κατασπαραχθεί η μύγα». Και ο νοών νοείτω.

* Ο Σπύρος Λάππας είναι βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)