to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 10.09.2014

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να πιάσει τον στόχο του 3% για το έλλειμμα το 2015 - Μετάθεση για το 2017

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα επιτύχει το 2017 τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της στο 3% του ΑΕΠ, παρά τη δέσμευσή της να επιτύχει τον στόχο αυτό έως το 2015.


Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε είπε ότι η Γαλλία δεν ζητά οποιαδήποτε αλλαγή των κανόνων της ΕΕ για τα δημοσιονομικά όρια, αλλά ότι θέλει οι Βρυξέλλες να λάβουν υπόψη τους τη συνεχιζόμενη αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να είναι ασθενείς, η μείωση του ελλείμματος που σχεδιάζουμε για το 2015 θα περιορισθεί στο 4,3% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3% το 2017», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Ο κ. Σαπέν σημείωσε ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στην πραγματικότητα ελαφρά στο 4,4% φέτος και ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το τρέχον σχέδιο για εξοικονόμηση δαπανών 21 δισεκ. ευρώ το 2015, ενώ δεν θα αυξήσει τους φόρους στη διάρκεια του έτους αυτού. Ο υπουργός προέβλεψε ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% φέτος και 1% το επόμενο έτος. Η ανακοίνωση αναμενόταν ευρύτερα, μετά από μία σειρά πρόσφατων δηλώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δυσκολεύεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το έλλειμμα και τις εκκλήσεις προς την ΕΕ να είναι ευέλικτη στην εφαρμογή του μηχανισμού του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θέτει περιορισμούς στα ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης. Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη στο 1,37% μετά την ανακοίνωση.

Επιμένει η Μέρκελ στη λιτότητα

Η υπαναχώρηση από την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων εγείρει τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη, σχολίασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού της Γερμανίας ως υπόδειγμα για το πώς μια χώρα μπορεί να απομακρυνθεί από την ανάπτυξη που χρηματοδοτείται με χρέος. «Οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα όταν η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή σωστά προειδοποιεί πως η αναστροφή σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την περαιτέρω ανάκαμψη», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος για να συζητηθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

«Το να τηρούμε τις δεσμεύσεις τις οποίες κάνουμε εμείς οι ίδιοι στην Ευρώπη, ειδικά στην ευρωζώνη, πρέπει να γίνει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευρωζώνης», επέμεινε η καγκελάριος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)