to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:51 | 26.08.2019

Διεθνή

Η G7 ολοκληρώνεται με συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή οικονομία

Η σύνοδος της G7 στο Μπιαρίτς εισέρχεται στην τελευταία της ημέρα, με τους ηγέτες να αναμένεται να καταπιαστούν με κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην ημερησία διάταξη.


Η σύνοδος της G7 στο Μπιαρίτς εισέρχεται στην τελευταία της ημέρα, με τους ηγέτες να αναμένεται να καταπιαστούν με κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην ημερησία διάταξη.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ντ. Τραμπ: Το Πεκίνο «δεν έχει άλλη επιλογή» παρά να υποκύψει στην αμερικανική πίεση στον εμπορικό πόλεμο

Τραμπ: Μπορεί να προσκαλέσω τον Πούτιν στην επόμενη Σύνοδο της G7

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα, με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, ότι ενδέχεται να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην επόμενη σύνοδο, που θα διεξαχθεί το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, μολονότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την Ομάδα από το 2014, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

"Ασφαλώς θα μπορούσα να τον προσκαλέσω", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του Πούτιν. Διευκρίνισε όμως ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος ηγέτης, τον οποίο χαρακτήρισε "υπερήφανο άνδρα", θα δεχόταν την πρόσκληση.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της επανένταξης της Ρωσίας στην G7, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η Μόσχα προσκληθεί να ενταχθεί και πάλι στην Ομάδα, "θα δεχτεί την πρόσκληση".

Ο  Τραμπ πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να πετύχει μια δίκαιη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, ανακουφίζοντας τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ήταν δύσκολο να διαπαραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για εμπορικά θέματα, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τις προοπτικές μιας ευρύτερης συμφωνίας.

"Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ επειδή δεν θέλουν τους δασμούς. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο", είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν με αργούς ρυθμούς, δεδομένης της διαφωνίας των δύο πλευρώ για το αν θα συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία και τα αγροτικά προϊόντα.

Ο Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, είπε όμως ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Γερμανία, κατόπιν πρόσκλησης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Η ίδια η καγκελάριος είπε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο θέλει να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατόν. "Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις. Η Γερμανία, εντός του πλαισίου της ΕΕ, εργάζεται σκληρά για αυτό", τόνισε.

Ο Μπολσονάρου "δεν μπορεί να δεχθεί" τις "ανάρμοστες" επιθέσεις του Μακρόν

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απάντησε γρήγορα σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο οι ανταλλαγές είναι όλο και πιο έντονες σχετικά με τις πυρκαγιές στην Αμαζονία, κατηγορώντας τον για άλλη μια φορά ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία» με τις «ανάρμοστες» επιθέσεις του.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε πως ένας πρόεδρος, ο Μακρόν, εξαπολύει ανάρμοστες και αδικαιολόγητες επιθέσεις εναντίον της Αμαζονίας, ούτε ότι κρύβει τις προθέσεις του πίσω από την ιδέα μιας 'συμμαχίας' των χωρών της G7 προκειμένου να 'σώσουν' την Αμαζονία, σαν να ήταν αποικία», έγραψε ο Μπολσονάρου στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Άλλοι αρχηγοί κρατών έχουν δείξει αλληλεγγύη με τη Βραζιλία», συνεχίσει το ακροδεξιός πρόεδρος σε ένα άλλο τουίτ, «ο σεβασμός της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας είναι το ελάχιστο που μπορεί κανείς να περιμένει σε έναν πολιτισμένο κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σάο Πάολο πως η οικονομική βοήθεια που ανακοίνωσαν οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) προκειμένου να καταπολεμηθούν οι φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου είναι καλοδεχούμενη.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση με οικοδεσπότη τον βραζιλιάνικο όμιλο ακινήτων Secovi, ο Σάλες είπε πως «μια σειρά παράλογων και δημαγωγικών δημοσίων πολιτικών» προηγούμενων κυβερνήσεων φέρουν την ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές.

Ο Μακρόν ανησυχεί και για τις πυρκαγιές στην Αφρική

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σήμερα και για τις πυρκαγιές στην υποσαχάρια Αφρική, για τις οποίες εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα παρόμοια με εκείνα που αποφασίστηκαν για τον Αμαζόνιο.

"Το δάσος καίγεται και στην υποσαχάρια Αφρική", είπε ο Γάλλος ηγέτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς. "Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι συμβαίνει στην Αφρική και είμαστε σε επαφή για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης και με πολλές χώρες. Και εξετάζουμε την πιθανότητα να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία παρόμοια (με εκείνη του Αμαζονίου) για την αφρικανική ήπειρο", εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η G7 αποφάσισε να αποδεσμεύει κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη νότια Αμερική και ιδίως στη Βραζιλία.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές στην Αφρική, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ζάμπια και την Αγκόλα.

 

«Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο»

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο «δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο ίδιος, οι μεν Ηνωμένες Πολιτείες τα καταφέρουν καλά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά η Κίνα «χάνει εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης».

Σε ερώτηση σχετικά με τον αν υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης στην επιβολή των δασμών επί των κινεζικών εξαγωγών, ο Τραμπ απάντησε: «Ολα είναι πιθανά».

«Ολα είναι πιθανά. Είμαι σε θέση να πω ότι έχουμε σημαντικές , πολύ σημαντικότερες συνομιλίες από οποτεδήποτε πριν, ειλικρινά. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτό οφείλεται στο ότι τα πηγαίνουμε καλά...Η Κίνα είναι μία μεγάλη χώρα...Χάνουν εκατομμύρια και εκατομμύρια θέσεις εργασίας που πηγαίνουν σε άλλες χώρες. Αν ήμουν στην θέση τους, θα ήθελα να κάνω συμφωνία».

«Πιστεύω ότι τώρα είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι σε οποιαδήποτε στιγμή της διαπραγμάτευσης. Δεν νομίζω ότι θα βρισκόμασταν εδώ, αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτή την διαδικασία. Πιστεύω ότι είμαστε στην ισχυρότερη θέση για να φθάσουμε σε συμφωνία. Μία δίκαιη συμφωνία για όλους», είπε ο Τραμπ.

Νωρίτερα σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν «πολύ σύντομα» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, παρά τη νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους δύο οικονομικούς γίγαντες τις τελευταίες ημέρες.

«Η Κίνα κάλεσε χθες τη νύκτα ... Είπε "επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", άρα θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7.

«Θα αρχίσουμε πολύ σύντομα διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

«Δεχθήκαμε δύο κλήσεις, δύο πολύ καλές κλήσεις. Θέλουν συμφωνία», έσπευσε να ανακοινώσει φροντίζοντας να πλέξει το εγκώμιο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. «Είναι μεγάλος ηγέτης, κατανοεί (τι διακυβεύεται). Θα είναι τεράστιο για την Κίνα, τεράστιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τεράστιο για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να λάβει περισσότερα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή των νέων δασμών, εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στην επιβολή των νέων αμερικανικών δασμών και προσθέτοντας ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα επιστρέψει στην οδό της λογικής.

Παράλληλα όμως, ο επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε, δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον με στόχο μία εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τον οικονομικό Τύπο.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε με ηρεμία το πρόβλημα μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας...είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου», δήλωσε ο Λιου Χε, σύμφωνα με το περιοδικό Caixin.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έλαβε νέα τροπή την Παρασκευή, με την Κίνα να ανακοινώνει την επιβολή δασμών επί αμερικανικών προϊόντων αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ουάσινγκτον απάντησε αμέσως με την επιβολή δασμών σε επιπλέον κινεζικά εξαγωγικά προϊόντα. Τα μέτρα πρόκειται να επιβληθούν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η κλιμάκωση αυτή τρομοκρατεί τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που φοβούνται ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ιαπωνία και ΗΠΑ θέλουν να υπογράψουν εμπορική συμφωνία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι οι σταθερές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας είναι "πολύ σημαντικές", όχι μόνο για τις οικονομίες των δύο αυτών χωρών αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

"Ελπίζω ότι θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας", είπε ο Άμπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γαλλία.

"Θα καθορίσουμε την οικονομική πολιτική μας έχοντας υπόψη τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην ιαπωνική οικονομία" οι σινοαμερικανικές εντάσεις, πρόσθεσε.

Ο Άμπε είπε επίσης ότι στη διάρκεια της συνόδου αυτής συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιταχύνουν τις διεργασίες με σκοπό την υπογραφή μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στη δική του συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τόκιο, ο Τραμπ είπε ότι δεν επίκεινται νέοι δασμοί στα εισαγόμενα ιαπωνικά αυτοκίνητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αυτούς του δασμούς, με βάση τον νόμο που του επιτρέπει να το πράξει εφόσον η κυβέρνησή του θεωρήσει ότι τα εισαγόμενα οχήματα απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. "Όχι αυτήν τη στιγμή, όχι. Είναι κάτι που θα μπορούσα να κάνω αργότερα αν ήθελα, αλλά δεν το εξετάζουμε", σημείωσε.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα στο ευρύτερο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας, με το Τόκιο να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα των αγροτικών προϊόντων, όμως η Ουάσινγκτον δεν ήρε τους δασμούς στα οχήματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως θα συνομιλήσει τις ερχόμενες ώρες με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ώρες αφότου εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Ροχανί και τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ για την κρίση σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Τίποτα δεν είναι τελειωμένο, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», προειδοποίησε νωρίτερα στη διάρκεια της τελικής συνέντευξης Τύπου της συνόδου κορυφής του Μπιαρίτς.

«Αυτό που είπα στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ και αυτό που έχω αναφέρει τηλεφωνικά στον πρόεδρο Ροχανί είναι ότι αν αποδεχθεί μια συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία».

Στην τελική συνέντευξη Τύπου της G7, ο Τραμπ δήλωσε πως είναι ρεαλιστική η πιθανότητα να συναντηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες με τον Ιρανό ομόλογό του.

Αντι- G7: Περικυκλωμένοι από διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, νέα διαδήλωση, η τρίτη μέσα σε δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκε το πρωί  της Κυριακής στη Μπαγιόν, κοντά στη Μπιαρίτς, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών, αυτή τη φορά «για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη», οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου που έχουν κατεβάσει εδώ και μήνες από δημαρχεία σε όλη τη χώρα.

Με το σύνθημα «Κλίμα και κοινωνική δικαιοσύνη: Μακρόν παραιτήσου, ας τον κατεβάσουμε!», η «πορεία των φωτογραφιών» διοργανώθηκε από τα οικολογικά και εναλλακτικά κινήματα ANV COP 21, Alternatiba και Bizi – τα δύο τελευταία είναι βασκικά. Οι διοργανωτές τονίζουν ότι πρόκειται για μια «100% μη βίαιη και με ξεσκέπαστα πρόσωπα» διαδήλωση.

Στους στενούς δρόμους της Μπιαρίτς ακτιβιστές κρατώντας φωτογραφίες του Μακρόν, με τα κεφάλια κατεβασμένα, φώναζαν «είμαστε πιο ζεστοί από το κλίμα» ή «και ένα και δύο και τρεις βαθμοί (Κελσίου), είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Πολλοί κρατούσαν επίσης πακέτα τα οποία έμοιαζαν να περιέχουν φωτογραφία του Γάλλου προέδρου και στα οποία είχαν γράψει στα γαλλικά, Τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα βάσκικα «Κλίμα, κοινωνική δικαιοσύνη, πού είναι ο Μακρόν;».

Την Παρασκευή το πρωί, μία ημέρα πριν την έναρξη της G7 άλλη μία φωτογραφία του Μακρόν εκλάπη από το δημαρχείο του μικρού χωριού Ιρισαρί στη χώρα των Βάσκων.

Σύμφωνα με οργανώσεις, πρόκειται για τη 128η φωτογραφία του Γάλλου προέδρου που έχουν αφαιρέσει ακτιβιστές από διάφορα δημαρχεία στη Γαλλία από τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο των «μη βίαιων ενεργειών κοινωνικής ανυπακοής», την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει τα κινήματα ANV COP 21, Alternatiba και Bizi. Εξαιτίας των ενεργειών αυτών έχουν ταθεί υπό κράτηση 93 ακτιβιστές.

(φωτογραφία από την «πορεία των φωτογραφιών» του Μακρόν η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 25/8 στη Μπαγιόν, κοντά στη Μπιαρίτς όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G7)

Επτά ακόμη «ειρηνικές συγκεντρώσεις» είναι προγραμματισμένες για σήμερα σε πόλεις γειτονικές της Μπιαρίζτς με στόχο να «περικυκλώσουν» συμβολικά τη G7.

(βίντεο από τις διαδηλώσεις της 24ης Αυγούστου)

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)