to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η φεουδαρχία στην Ίο και η έκθεση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Έκθεση ελέγχου συντάχθηκε από το ΣΕΠΔΕΜ (Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, τομέας Νοτίου Ελλάδας) μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη σε μέρος της υπό κατασκευή τουριστικής μονάδας


Ο επιχειρηματίας Άγγελος Μιχαλόπουλος, κατέχει μέσω των εταιριών του μεγάλο τμήμα της Ίου (περίπου17%). Ο αποκαλούμενος από τον Τύπο... βασιλιάς της Ίου ή «Λύκος» της Wall Street, καθότι χρηματιστής, χάρις σε ισχυρές πολιτικές φιλίες, όπως με τον Νίκο Παπανδρέου και με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με τη... συμπαράσταση αστυνομικών, λιμενικών και δημοτικών αρχών, εδώ και μία δεκαετία συμπεριφέρεται ως ο υπεράνω κάθε νόμου φεουδάρχης του νησιού. Η κυριαρχία του ενισχύθηκε και με τις κατά καιρούς... ευεργεσίες, καθώς στήριξε οικονομικά το τοπικό τυροκομείο, δώρισε φουσκωτό στο Λιμενικό, πυροσβεστικό στον δήμο και έγινε χορηγός... γαμήλιων τελετών τοπικών αρχών.

Αποτέλεσμα εικόνας για παθος ιος

Σήμα κατατεθέν των επιχειρήσεων Μιχαλόπουλου οι φοίνικες και οι αλλόκοτες μεταλλικές κατασκευές. Οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα για τις οικολογικές καταστροφές που έχει προκαλέσει από το 2008 μέχρι σήμερα πάμπολλες.

Αποτέλεσμα εικόνας για παθος ιος
 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2015 η εταιρία Μιχαλόπουλου ξεκίνησε εργασίες για την κατασκευή του τουριστικού θερέτρου 5 αστέρων, στην παραλία της Κουμπάρας στην Ίο, καθώς με υπουργική απόφαση, που συνυπέγραψαν οι τότε υπουργοί, Τρύφων Αλεξιάδης, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Τσιρώνης, παραχωρήθηκε στην «105 Ανώνυμη Τουριστική & Τεχνική Εταιρεία Εκμίσθωσης Ακινήτων» το δικαίωμα χρήσης χώρου αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, για την εκτέλεση του έργου «Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων στη θέση Κουμπάρα - Διακοφτό Νήσου Ίου».

Η επένδυση ξεσήκωσε αντιδράσεις, καθώς περιλαμβάνει πολλές παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο της περιοχής, η οποία και είναι χαρακτηρισμένη, έπειτα από γνωμοδότηση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και γίνεται σε μια έκταση που κατά 60%, από τα περίπου 300 στρέμματα, θεωρείται δημόσια, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων.


 

Ο λόγος στη δικαιοσύνη

Πολίτες και περιβαλλοντικοί σύλλογοι κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής εκτέλεσης του έργου. Το ΣτΕ τον Μάρτιο του 2015 εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών και η προσφυγή -της οποία η απόφαση αναμένεται- εκδικάστηκε τον Οκτώβριο. Παρά την απαγόρευση, το τσιμέντωμα συνεχίστηκε, καθώς οι αρμόδιες για τον έλεγχο αστυνομικές αρχές δήλωναν αναρμόδιες.


 

Αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος δικαιώνει τις καταγγελίες - Η εταιρία κλήθηκε σε απολογία

Έκθεση ελέγχου συντάχθηκε από το ΣΕΠΔΕΜ (Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, τομέας Νοτίου Ελλάδας) μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε μέρος της υπό κατασκευή τουριστικής μονάδας, διότι οι επιθεωρητές εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε τμήμα του εργοταξίου. H πύλη πρόσβασης ήταν κλειστή και η αναρτημένη πινακίδα ανέγραφε “Ιδιωτικός Χώρος”». Απευθύνθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ίου και κατόπιν ζήτησαν τη συνδρομή εισαγγελέα για να επιτραπεί η είσοδος στον χώρο, όμως η εντολή δεν κατέστη δυνατό να δοθεί εντός της ημέρας εκείνης και ο έλεγχος δεν προχώρησε στο εργοτάξιο της χερσονήσου Διακοφτό.


 

Οι πολεοδομικές παρανομίες και παρατυπίες που διαπίστωσαν οι επιθεωρητές

- Υπέρβαση δόμησης κατά 30% σε δύο κτίσματα στην περιοχή Κουμπάρα, που αποτελούν τμήματα εστιατορίου. Επίσης, πισίνα που χτίστηκε σε απόσταση 30 μέτρων από τον αιγιαλό, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία έπρεπε να απέχει τουλάχιστον 80 μέτρα.

- Γέφυρα που περνά κυριολεκτικά πάνω από την παραλία έχει κατασκευαστεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προέβλεπε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (με μπετόν αντί για πασσάλους), με συνέπεια να έχει γίνει επέμβαση σε μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας. Όσο για την πινακίδα με τον δήθεν αριθμό αδείας, σε αυτήν αναγράφεται ανύπαρκτος αριθμός.

- Το ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή έχει μπαζωθεί, παρότι σύμφωνα με την άδεια δεν θα πρέπει να επηρεάζεται δυσμενώς το διερχόμενο από την έκταση υδατόρεμα και η παραλιακή ζώνη.

-Είχε διανοιχθεί παρανόμως νέος δρόμος μέσα στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας.

- Έχουν φυτευτεί ξενικά είδη (συγκεκριμένα φοίνικες από τις νότιες ΗΠΑ και το Μεξικό), παρότι η νομοθεσία προβλέπει χρήση ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας.

- Η εταιρία, αν και παρανόμως δεν επέτρεψε την είσοδο στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην περιοχή της χερσονήσου Διακοφτό, ωστόσο διαπίστωσαν έστω και από απόσταση την ύπαρξη νέων, αυθαίρετων κτισμάτων στη χερσόνησο (εκκλησία, τείχος, κυκλικό κτίσμα με καμπαναριό κ.λπ.).

-Η εταιρία δεν επέτρεψε την είσοδο στους επιθεωρητές και σε άλλα σημεία της έκτασης, στην περιοχή της Κουμπάρας, όπου σύμφωνα με καταγγελίες έχουν παρανόμως ανεγερθεί αμφιθέατρο, δρόμος με επιχωματώσεις στον αιγιαλό κ.λπ. Επίσης από δορυφορικές εικόνες διαπιστώθηκε η κατασκευή χωρίς άδεια δύο πισινών, 70 μέτρων x 8 μέτρων έκαστη.

Οι επιθεωρητές κατέγραψαν επίσης τις ακόλουθες παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας:

- Εκπρόθεσμο και μετά την έναρξη των εργασιών, ορισμό προσώπου αρμόδιου για την παρακολούθηση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων.

- Εκπρόθεσμη, μετά την έναρξη των εργασιών και κατόπιν του ελέγχου των επιθεωρητών, κατάθεση Φακέλου Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού έργων.

- Κατά την αυτοψία η ελεγχόμενη εταιρεία δεν κατέθεσε έγγραφα, αν και ζητήθηκαν, που να βεβαιώνουν ότι ειδοποίησε εγγράφως τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων πριν από την έναρξη των εκσκαφικών εργασιών.

- Δεν κατέθεσε έγγραφα που να βεβαιώνουν ότι υπήρχε έγκαιρη γραπτή ειδοποίηση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων πριν από την έναρξη των εργασιών.


 

Ο δήμαρχος καταθέτει μηνύσεις στους συκοφάντες

Ενώ με την έκθεση των επιθεωρητών δικαιώνονται οι πάμπολλες καταγγελίες και οι αυθαιρεσίες αποδεικνύονται περίτρανα, ο δήμαρχος του νησιού, Μ. Πετρόπουλος, συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη για να καταγγείλει διαδικτυακό δημοσίευμα που αποκαλύπτει τα έργα και τις ημέρες του επιχειρηματία Μιχαλόπουλου. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να κατατεθεί μήνυση κατά του οικολογικού σάιτ «Εύπλοια» για συκοφαντική δυσφήμιση της Ίου!

«Αποφασίστηκε ομόφωνα η προσφυγή του Δήμου στα Δικαστήρια προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη το νησί μας , η εξουσιοδότηση δικηγόρου για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια και εξώδικου για την αποκατάσταση της φήμης της Ίου.»

Και μη χειρότερα...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)