to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 08.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Η Ευρώπη τρέμει, οι ΗΠΑ ανησυχούν και η Μέρκελ μιλάει για Ε.Ε. δύο ταχυτήτων

Η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται ανυποχώρητη και δεν διστάζει να δηλώνει “πως δεν χάθηκε και ο κόσμος αν έχουμε Ευρώπη δύο ταχυτήτων”.


 Εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να σκορπά ρίγη ανησυχίας, όχι μόνο στη δοκιμαζόμενη Ισπανία και την Ευρωζώνη, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου, εκτός από τις πιεστικές παρεμβάσεις του προέδρου Ομπάμα προς τη γερμανική πλευρά και την αποστολή Κάμερον στο Βερολίνο, που ζήτησε από την καγκελάριο να μην αφήσει την κρίση να εξαπλωθεί, είχαμε και παρέμβαση του διοικητή της Fed Λίο Μπερνάνκι, ο οποίος μιλώντας στο Κογκρέσο δήλωσε ότι η κρίση στην Ευρώπη κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την αμερικανική οικονομία ενημερώνοντας το σώμα ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Αν η Γερμανία οδηγήσει την Ισπανία σε Μνημόνιο και στο σπιράλ της ύφεσης, το ντόμινο θα ενεργοποιηθεί, με επόμενο θύμα την ιταλική οικονομία. Για τον σκοπό αυτό θα έχουμε, στο τέλος του Ιουνίου, συνεδρίαση στη Ρώμη των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της κατάρρευσης των ισπανικών τραπεζών.
 

Υποβάθμιση - σοκ για Ισπανία

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας κατά τρεις βαθμίδες, από το Α στο ΒΒΒ, με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της χώρας και την παρατεταμένη ύφεση. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση όλο το υπόλοιπο 2012, αλλά και το 2013, ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος υπολογίζει πως το κόστος θα είναι περίπου 60 δισ. ευρώ και ενδέχεται να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)