to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ευρώπη του τρόμου και των τειχών

Η Ευρώπη κλείνεται στο καβούκι της και το κλείσιμο των συνόρων είναι η πρώτη πράξη του δράματος


Η μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες δεν ήταν κακή είδηση μόνο για τους Βέλγους, αλλά για όλη την Ευρώπη , φυσικά και για την Ελλάδα. Ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος παίρνει την μορφή της ολοκληρωτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σχεδόν κατά τρόπο ενστικτώδη όλα τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και τα σκανδιναβικά αύξησαν τους ελέγχους στα μεταξύ τους σύνορα και είναι βέβαιο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα επανέλθουν σε όλη την Ευρώπη και εκ των πραγμάτων η Σένγκεν θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Η Ευρώπη κλείνεται στο καβούκι της και το κλείσιμο των συνόρων είναι η πρώτη πράξη του δράματος. 

Δηλώσεις συμπαράστασης στους Βέλγους έγιναν πολλές. Είναι η πολλοστή φορά που το βελγικό κράτος αποδεικνύεται διάτρητο σε θέματα ασφάλειας. Είναι το ίδιο κράτος που «φιλοξενούσε» στο έδαφός του τους τρομοκράτες του Παρισιού, είναι το ίδιο κράτος που περίμενε την επίθεση της 22ης Μαρτίου , αλλά δεν κατάφερε να την αποτρέψει. Είναι εύκολο να κατηγορεί ένα κράτος κάποιο άλλο ότι φυλάει τα σύνορα. Όταν όμως ο τρόμος χτυπάει το ίδιο του το σπίτι, προφανώς γίνεται αντιληπτή και η υποκρισία…. Για όσους ξεχνούν, το Βέλγιο θεωρείται η καλύτερα φυλασσόμενη πόλη του κόσμου γιατί εκεί εδρεύουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Και όμως οι αποφασισμένοι τρομοκράτες πάντα θα βρίσκουν τρόπο να επινοούν τρόπους, όχι απλά να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους, αλλά και να σκορπούν τον τρόμο σε όλη την Ευρώπη.  Η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες θα επιδεινώσει την πολιτική κατάσταση σε όλη την Ευρώπη. Οι κραυγές των ακροδεξιών θα γίνουν ισχυρότερες, οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν , ελλείψει άλλου σχεδίου να γίνουν όλο και πιο αυταρχικές, θα προωθήσουν πιο ισχυρές πολιτικές κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα σύνορα των βαλκανικών χωρών θα μείνουν για πάντα κλειστά και η Ελλάδα , αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση θα οδηγηθεί σε κατάσταση προσφυγικού σοκ καθώς ο αριθμός όσων φθάνουν στη χώρα μας θα έχει σταθερά αυξητική πορεία .   Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι αν εισακουστούν οι απόψεις των ακροδεξιών η Ευρώπη –φρούριο θα είναι ασφαλής.  Είναι ψευδαίσθηση γιατί οι τρομοκράτες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι αποφασισμένοι, αδιαφορούν για τη ζωή τους, άρα θα βρίσκουν τρόπο να σκοτώσουν. Κυρίως όμως και αυτό ήδη είναι γεγονός, πολλοί τρομοκράτες έχουν γεννηθεί , σπουδάσει και μεγαλώσει στις ευρωπαϊκές χώρες και ριζοσπαστικοποιούνται και εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της Ευρώπης, αν θέλει να κερδίσει τη μάχη. Μια καμπάνια διαφώτισης, μια μεγάλη προσπάθεια με ιδεολογικό περιεχόμενο είναι μια λύση που μπορεί να δώσει αποτελέσματα.

Η ιδεολογική απομόνωση των τζιχαντιστών θα ενεργοποιήσει μηχανισμούς της κοινωνίας , αλλά και θα επηρεάσει την συμπεριφορά πολλών καθώς μπορεί να αναδείξει τους σκοτεινούς στόχους των ηγετών τους. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Είναι ανάγκη η Αθήνα να διεθνοποιήσει το προσφυγικό πρόβλημα και να υπερβεί την δυσλειτουργική στάση της ΕΕ. Να προτείνει διεθνή ή παγκόσμια διάσκεψη για το προσφυγικό και να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η διαχείριση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, η Αθήνα πρέπει να είναι έτοιμη να αποκρούσει τις σκληρές επιθέσεις που πρόκειται να δεχθεί από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά για την φύλαξη των συνόρων και ν απαντήσει ανάλογα. Ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης κρίσεων είναι αναγκαίος όσο ποτέ. Η κυβέρνηση δημιουργεί συνεχώς νέα όργανα, αλλά κεντρική διοίκηση και διαχείριση δεν υπάρχει ακόμη.  Είναι ανάγκη επίσης η ΕΕ να συζητήσει πολιτικά το όλο πρόβλημα, καθώς η διολίσθηση του προσφυγικού σε τεχνοκρατική διαχείριση δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα.

Επειδή ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καλοπροαίρετα προφανώς υπάρχουν δηλώσεις ότι οι τρομοκράτες δεν θα καταφέρουν να πλήξουν τον τρόπο ζωής και τις ευρωπαϊκές αξίες, ας θυμηθούν ότι η Ευρώπη, εκτός από χώρος δημοκρατίας, διαλόγου και αξιών είναι και ένας χώρος που έχει ασκήσει βία κατά πολλών λαών, έχει ασκήσει σκληρή αποικιακή πολιτική, έχει οδηγήσει στην φτώχεια , την αποσταθεροποίηση πολλά κράτη και λαούς. Και το προσφυγικό είναι απόρροια και της πολιτικής της ΕΕ. Φυσικά , κάθε άλλο παρά ανεκτή είναι η τρομοκρατία. Ωστόσο λίγη  αυτογνωσία, ίσως μας κάνει καλύτερους. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)