to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 23.01.2014

πηγή: ertopen.com

Κοινωνία

"Η ΕΡΤ3 είναι ζωντανή και εμείς είμαστε μέσα και δουλεύουμε" (βίντεο)

H Βόρεια Ελλάδα στηρίζει και αγαπά την ΕΡΤ3. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΜΘ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με εκπροσώπους φορέων. Οι εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ3 γέμισαν την αίθουσα με παλμό και μαχητικότητα και ζήτησαν την επαναλειτουργία του πολύπαθου οργανισμού.


Σείστηκε από τα χειροκροτήματα η αίθουσα συνεδριάσεων στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης όταν μίλησε η εκπρόσωπος των αγωνιζομένων εργαζομένων της ΕΡΤ 3, Ελευθερία Φαραντάκη.

"Δεν είχαμε καμία διάθεση να παρεκλίνουμε από το πρωτόκολλο των ομιλητών αλλά δυστυχώς, επειδή δεν είχαμε καλεσθεί επίσημα στην ημερίδα ζητήσαμε το λόγο από την αρχή για να σας πούμε πως αισθανόμαστε εμείς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε στην ΕΡΤ και να παράγουμε πρόγραμμα. Διότι έχοντας ακούσει όσους μίλησανε μέχρι τώρα και όπως λέει ένα σημερινό πρωτοσέλιδο αυτή φαίνεται σαν μια εκδήλωση μνημόσυνο της ΕΡΤ3. Δεν είναι. Δεν είναι. Η ΕΡΤ3 είναι ζωντανή και είμαστε μέσα εμείς και δουλεύουμε.

Ήταν μια πολύ σημαντική ημέρα για την ελεύθερη ΕΡΤ3 στους κοντά πλέον οκτώ μήνες αγώνα. Η  αύρα από τα κτήρια της τηλεόρασης και της  ραδιοφωνίας μεταφέρθηκε για λίγες ώρες στο Δημαρχείο

Η Ελευθερία Φαραντάκη, συγκίνησε και συγκλόνισε με τον πύρινο λόγο της.

Όπως και αν μας έχουν αποκαλέσει κατά καιρούς είμαστε άνθρωποι που μείναμε εκεί από το βράδυ της 11ης Ιουνίου αποφασισμένοι ότι θα μείνουμε μέχρι το τέλος. Αυτοί είμαστε. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να κατεβάσουν τους πομπούς. Επιχείρησε να στήσει άλλο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φοεά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. Ένα ενδιάμεσο μεταβατικό μόρφωμα που έχει ήδη απομονώσει η ελληνική κοινωνία παραπλάνησε και εγκλώβισε εκατοντάδες πρώην συναδέλφους καλώντας τους να κάνουν αιτήσεις σε έναν νομικά ανυπόστατο τομέα . Και έκανε τα πάντα, προκειμένου να φιμώσει τη φωνήτων εργαζομένων.

Επιζητούμε, τόνισε,  τη στήριξη των φορέων της πόλης όχι ως επαναστάτες αλλά ωςαγωνιζόμενοι για το αυτονόητο υπενθυμίζοντας ότι  η  μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της ΕΡΤ3 δεν έκανε αίτηση πρόσληψης στη ΔΤ.

Από τους 373 αορίστου χρόνου εργαζομένους, οι 208 δεν υπέβαλαν αίτηση, ενώ 165 υπέβαλαν. Μαζί με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και σε σύνολο 417 εργαζομένων, αιτήθηκαν πρόσληψη οι 200, έναντι 217 που αρνήθηκαν. Ο σχετικός πίνακας των ΜΗ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ συντάχθηκε όνομα-όνομα με τη συναίνεση και την υπογραφή του καθενός. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση όποιου τα ζητήσει.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν υπενθύμισε  στους παρευρισκόμενους τις κυβερνητικές πρακτικές, όταν στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, με εντολή της κυβέρνησης, τα ΜΑΤ κατέλαβαν τα κτίρια της διοίκησης της ΕΡΤ3 και του ραδιοφωνικού σταθμού 9.58FM στη Θεσσαλονίκη και λίγο καιρό αργότερα όταν  τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ πέρασαν χειροπέδες στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα, πετώντας έξω τους εργαζόμενους.
 

Απευθυνόμενη προς τους φορείς της πόλης, αναφέρθηκε στη θέρμη με την οποία αγκάλιασαν εκατομμύρια πολίτες στο Internet την εκπομπή πρόγραμματος, η οποία έχει κέντρο του αγώνα πλέον τη Θεσσαλονίκη και τις περιφερειακές ΕΡΑ αναβαθμίζοντας πλέον αυτή τη μάχη σεπαλλαϊκό αίτημα για πραγματική Δημοκρατία και Ελευθερία.
 

Αναφορικά με τα ερωτήματα για τις υποβολές αιτήσεων στη ΔΤ και στη ΝΕΡΙΤ κατέστησε σαφές:


Όσοι υπερασπιζόμαστε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δεν αποδεχόμαστε κανένα διάδοχο σχήμα. Ειδικά όταν η δημιουργία, η δομή και η λειτουργία αυτού του σχήματος χαρακτηρίζονται από πλήρη προχειρότητα, αδιαφάνεια και αναξιοκρατία. Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης, η προκήρυξη-φιάσκο της ΝΕΡΙΤ επιβεβαιώνει την ειλημμένη απόφασή της για μία καχεκτική, απαξιωμένη και πλήρως ελεγχόμενη δημόσια ραδιοτηλεόραση, η οποία θα αφήνει σκοπίμως χώρο στα γνωστά ιδιωτικά συμφέροντα και την παντός είδους διαπλοκή.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πόλη μας, γίνεται σαφές ότι δεν υφίσταται αυτόνομο κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, με ολοκληρωμένο 24ωρο ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα για την ελληνική περιφέρεια και έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επιβεβαιώνεται επομένως η αρχική μας εκτίμηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία καταγράφηκε σε ανακοινώσεις των ομοσπονδιών μας και στην ομόφωνη απόφαση της εργασιακής συνέλευσης της ΕΣΗΕΜ-Θ στις 23 Ιουλίου 2013, που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ.


Παρέθεσε δε από αυτήν την απόφαση το σχετικό απόσπασμα:

«Το ατομικό δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου περνά σε αυτή τη φάση, και δεδομένων των συνθηκών και των συσχετισμών, μέσα από το συλλογικό αίτημα, όπως ορίζουν οι καταστατικές αρχές και αξίες της Ένωσης.
Όσοι επιλέξουν να συμπράξουν οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν βλάπτουν μόνο τους συναδέλφους τους, αλλά συμβάλλουν στην de facto κατάργηση της ΕΡΤ3, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για το παρόν και κυρίως το μέλλον της παρουσίας ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα
».
 

Η Ελευθερία Φαραντάκη, τόνισε ακόμα ότι μείζον ζήτημα ήταν και είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ποιότητα και οι όροι της ενημέρωσης και τελικά η αναίρεση μιας αντιδημοκρατικής απόφασης που έπληξε όχι μόνο εμάς, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, στην οποία και ανήκει η ΕΡΤ.

΄Κατήγγειλε επίσης ενώπιον των φορέων της πόλης την κυβερνητική αναξιοπιστία και αναλγησία που ενώ διαβεβαίωνε για πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις, δεν το έπραξε.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις, ΔΕΝ έχει λάβει ούτε τη νόμιμη αποζημίωση, ούτε καν τα δεδουλευμένα, τα προ της 11ης Ιουνίου. Τα δεδομένα αυτά οδηγούν εμάς και τις οικογένειές μας σε απόλυτη οικονομική εξόντωση σημείωσε.
 

Περιγράφοντας τον αξιακό αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και της ΕΡΤ μίλησε για έναν αγώνα ευρύτερο που αγκαλιάζει το αίτημα των Ελλήνων πολιτών για μία κοινωνία των πολιτών και όχι των αριθμών.


Η ελληνική κοινωνία απαιτεί από εμάς να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ. Σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε να είστε αρωγοί και συμπαραστάτες.
Η δική μας νίκη πρέπει να είναι νίκη όλων των Ελλήνων απέναντι στη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική, που καθημερινά βάζει «μαύρο» στη ζωή μας.

Προσδιορίζοντας δε, τα αιτήματα προς  τους φορείς της Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Περιφέρειας σημείωσε:

• Ζητούμε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, του μόνου αυθεντικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας, την ακύρωση των παράνομων απολύσεων και την πλήρη κατοχύρωση - αποκατάσταση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
• Απαιτούμε μία ΕΡΤ ελεύθερη και ανεξάρτητη χωρίς χειραγώγηση, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.
Ως εργαζόμενοι, δηλώνουμε ότι θα ενσωματώσουμε στη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ τις κατακτήσεις από τον πολύμηνο αυτοδιευθυνόμενο αγώνα μας, προς όφελος της κοινωνίας, της ελευθεροτυπίας και της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας.
• Παραμένουμε στα κτίρια και τα περιφρουρούμε, θεωρώντας τα περιουσία του ελληνικού λαού, συνεχίζοντας να εκπέμπουμε κανονικό πρόγραμμα.

tags: ΕΡΤ3

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)