to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει το λόγο για τα χημικά στη Μεσόγειο - Η Κρήτη καταγγέλει την Κυβέρνηση για παραλείψεις

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβίβασε, για περαιτέρω διερεύνησή, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη μηνυτήρια αναφορά της «Κίνησης Πολιτών Ενάντια στην Εξουδετέρωση των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Θάλασσα της Μεσόγειου», στην οποία αναφέρεται πως υπάρχουν παραβιάσεις του περιβαλλοντικού διεθνούς και εθνικού δικαίου από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία παραλείπει να ασκήσει τα δικαιώματα τα οποία της παρέχει η νομοθεσία αναφορικά με τον κίνδυνο καταστροφής των επικίνδυνων χημικών στη Μεσόγειο.


Στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών από πράξεις και παραλείψεις κρατικών οργάνων, αναφορικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και ευθύνες ενόψει του κινδύνου ζημιάς ρύπων, κ.λπ. στο θαλάσσιο, αλλά και στο ανθρωπογενές περιβάλλον της Μεσογείου.

Επίσης, τονίζεται με έμφαση  ότι από τον Νοέμβριο του 2013 δεν υπάρχει καμία επίσημη κρατική πληροφόρηση για το επίμαχο θέμα των χημικών.

Να υπενθυμίσουμε πως τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν προ ημερών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τα μέλη της Κίνησης που μετέβησαν στην Πρωτεύουσα γι αυτό το σκοπό αλλά και για να ακούσουν απο κοντά τις απαντήσεις που θα έδινε στην Βουλή ο Υφυπουργός Εξωτερικών σε επερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον κίνδυνο που ενέχει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας ανοικτά της Κρήτης.

Η συζήτηση στη Βουλή διήρκεσε 4,5 ώρες αλλά κατέληξε στη μονότονη κυβερνητική απάντηση, δηλαδή σε  διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν θα πάει στραβά στην τεράστιας επικινδυνότητας επιχείρηση υδρόλυσης των χημικών στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου , χωρίς όμως ο καθησυχασμός να αιτιολογείται με χειροπιαστά στοιχεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)