to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 26.09.2022

Πολιτική

Η ελληνική Αριστερά για τις εκλογές στην Ιταλία: Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 σχολιάζουν με ανακοινώσεις τους τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία και τη νίκη των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» και της νεοφασίστριας Τζόρτζια Μελόνι


Για ιστορικό πισωγύρισμα μιλά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία και για αναμενόμενη εξέλιξη, συνέπεια της διεύρυνσης των ανισοτήτων και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα αναγνωρίζει την ιστορική ευθύνη των δυνάμεων της Αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, που δεν παραμέρισαν τις διαφορές τους, αλλά και δεν απάντησαν ουσιαστικά στα προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών.

Συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ιταλία βλέπει το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας πίσω από τις αντισυστημικές κορώνες» της ιταλικής ακροδεξιάς τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και την επιδίωξη της ιταλικής αστικής τάξης να θωρακίσει τα συμφέροντά της. Αναδεικνύει επίσης τις ευθύνες των τεχνοκρατικών φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων και καλεί σε δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα ως μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο.

Το φάντασμα του φασισμού που πλανιέται και πάλι πάνω από την Ευρώπη είναι πλέον απολύτως ενσωματωμένο εντός του ολιγαρχικού ευρωπαϊκού κατεστημένου, σχολιάζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, χαρακτηρίζοντας την νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία ως ένδειξη της «απορρόφησης από το ευρωπαϊκό και νατοϊκό κατεστημένο του ιταλικού νεοφασισμού, περίπου όπως στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία και το Ακραίο Κέντρο απορρόφησαν τους εκλεκτούς του ΛΑΟΣ με αποτέλεσμα την κανονικοποίηση, νομιμοποίηση και εφαρμογή της ακροδεξιάς ατζέντας».

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Ιστορικό πισωγύρισμα η άνοδος στην εξουσία της Ακροδεξιάς σε συνεργασία με τη Δεξιά στην Ιταλία - Ιστορική η ευθύνη και των προοδευτικών δυνάμεων

«Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών συνιστούν ένα μεγάλο σοκ για την Ευρώπη και τη δημοκρατική της παράδοση. Η άνοδος της Ακροδεξιάς, σε συνεργασία με τη παραδοσιακή Δεξιά, στην εξουσία μιας χώρας που βίωσε τα αδιέξοδα του φασισμού αποτελεί ιστορικό πισωγύρισμα στις πιο σκοτεινές ημέρες του ευρωπαϊκού 20ού αιώνα.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Αποτελεί συνέπεια της διεύρυνσης των ανισοτήτων και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, ως αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων επιλογών από συντηρητικές ή τεχνοκρατικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την αδυναμία των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην ανασφάλεια και το φόβο των λαϊκών στρωμάτων. Και εκεί που βασιλεύει ο φόβος και η ανασφάλεια, συνήθως ανθίζει η ξενοφοβία, ο εθνικισμός και ο ακροδεξιός  λαϊκισμός.

Η ευθύνη ωστόσο των προοδευτικών δυνάμεων, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Στη γειτονική Ιταλία έβλεπαν τη συμπόρευση Δεξιάς - Ακροδεξιάς και τον κίνδυνο τις Ακροδεξιάς κυβέρνησης να έρχεται. Εντούτοις, οι υπαρκτές διάφορες των δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου δεν παραμερίστηκαν. Και όχι μόνο δεν παραμέρισαν τις διαφορές τους, αλλά φοβήθηκαν να απαντήσουν ουσιαστικά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Και αυτή είναι μια ιστορική ευθύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες και τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, προκειμένου ο ακροδεξιός λαϊκισμός των δυνάμεων που πορεύτηκαν χέρι-χέρι στα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών να μην αποτελέσουν εναλλακτική λύση διακυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές στη χώρα μας.

Η απάντηση στα νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα πρέπει να πάρει προοδευτικό πρόσημο. Για να νικήσει η ελπίδα. Για Δικαιοσύνη παντού!»

ΚΚΕ: Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, με ρεκόρ αποχής και την ακροδεξιά σε πρώτη δύναμη, το μόνο που προμηνύει είναι τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στη γειτονική χώρα. Οι ανέξοδες «αντισυστημικές» κορώνες της επικεφαλής του ακροδεξιού μπλόκ Μελόνι δεν μπορούν να κρύψουν τις διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την ευθυγράμμιση με τα σχέδια τους στον πόλεμο μεταξύ ληστών στην Ουκρανία, καθώς και την επιδίωξη της ιταλικής αστικής τάξης -μέσω και της ανάσυρσης της ακροδεξιάς- να θωρακίσει τα συμφέροντά της τρίτης ισχυρότερης οικονομικής δύναμης στο εντεινόμενο ανταγωνισμό εντός της ΕΕ.

Η οξυμένη λαϊκή δυσαρέσκεια στην Ιταλία, πριν εγκλωβιστεί στα δίκτυα του ακροδεξιού λαϊκισμού, είχε εκτονωθεί κατ’ επανάληψη στις φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, σε αυτές «των τεχνοκρατών» τύπου Ντράγκι, με κοινό παρονομαστή τη διάψευση των λαϊκών προσδοκιών. Η λογική άλλωστε του «μικρότερου κακού» αυτών των κυβερνήσεων άνοιξαν το δρόμο για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ιταλία.

Πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος, στη Ιταλία, την Ελλάδα και παντού είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και στους εκάστοτε κυβερνητικούς διαχειριστές του. Μόνο με ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα μπορούν να δεχτούν αποφασιστικό χτύπημα οι αντιδραστικές δυνάμεις, η αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελος του λαού.

ΜέΡΑ25 για τις Ιταλικές Εκλογές: Ανακοίνωση του γραμματέα Γιάνη Βαρουφάκη

Η εκλογική νίκη της νεοφασίστριας Τζόρτζια Μελόνι αποτελεί μια νίκη που το ευρωπαϊκό κατεστημένο κατάφερε να αποσπάσει μέσα από τα σαγόνια της τεράστιας αποτυχίας του.

Η καθεστηκυία τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Επιτροπή, οι τρόικες, η ΕΚΤ, το Βερολίνο, οι τραπεζίτες κλπ) θα προτιμούσαν μια εκλογική νίκη των εκλεκτών τους, δηλαδή του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο είχε βάλει την υπογραφή του σε κάθε καταστροφική για την Ιταλία εντολή που ερχόταν από τις Βρυξέλλες από το 2010 έως σήμερα. Όμως, η κα Μελόνι αποτελεί το «μη χείρον», ένα καλό Σχέδιο Β, για το ευρωπαϊκό και νατοϊκό κατεστημένο καθώς η νέα πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια της στους δύο καίριους τομείς πολιτικής:

Πρώτον, σε αντίθεση με τον Σαλβίνι και το κόμμα του (το οποίο συνετρίβη εκλογικά), η Μελόνι έχει ήδη προσχωρήσει πλήρως στη σκληρή νατοϊκή γραμμή της άνευ όρων στρατιωτικής εμπλοκής στο πλευρό της Ουκρανίας. Δεύτερον, και πάλι σε αντίθεση τόσο με τον Σαλβίνι και τους τέως συγκυβερνήτες του, το κόμμα των Πέντε Αστέρων, η Μελόνι έχει αποκηρύξει τις παλαιότερες διαφωνίες της με την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και τις οικονομικές πολιτικές που υπαγόρευαν Βρυξέλλες και ΕΚΤ. Η μόνη πιθανή πηγή τριβών μεταξύ Μελόνι και Βρυξελλών θα αφορά τα δικαιώματα, την στοχοποίηση των μεταναστών και την ελευθεροτυπία – δηλαδή, στη χειρότερη περίπτωση, το ευρωπαϊκό κατεστημένο να αντιμετωπίσει προβλήματα με την κα Μελόνι σαν αυτά που έχει με τον Κ. Μητσοτάκη.

Εν κατακλείδι, οι χτεσινές ιταλικές εκλογές σηματοδοτούν την απορρόφηση από το ευρωπαϊκό και νατοϊκό κατεστημένο του ιταλικού νεοφασισμού, περίπου όπως στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία και το Ακραίο Κέντρο απορρόφησαν τους εκλεκτούς του ΛΑΟΣ με αποτέλεσμα την κανονικοποίηση, νομιμοποίηση και εφαρμογή της ακροδεξιάς ατζέντας.

Το φάντασμα του φασισμού μπορεί να πλανάται πάλι πάνω από την Ευρώπη. Όμως, όπως και στην Ελλάδα, είναι πλέον πλήρως ενσωματωμένο – και συνεχίζει το μισανθρωπικό του έργο – εντός του ολιγαρχικού ευρωπαϊκού κατεστημένου.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)