to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:33 | 17.02.2015

Οικονομία

Οι εξελίξεις μετά το Eurogroup - Η Ελλάδα εκτός ατζέντας, αλλά στο επίκεντρο του Ecofin (ενημέρωση)

Η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις της με την ευρωζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ των 28 (Ecofin) που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι εξελίξεις μετά το επεισοδιακό χθεσινό Eurogroup.


Δείτε εδώ τις δηλώσεις Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξη τους στο σημερινό Ecofin

Ενημερώσεις:

18.30: Εκτεταμένες αναφορές στη σημερινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΟ από διεθνή ΜΜΕ όπως ο Guardian.

Παραθέτουμε και μερικές από τις δηλώσεις άλλων υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., όπως ο βρετανός Τζ. Οσμπορν που κάλεσε και τις δύο πλευρές, Ελλάδα και Eurogroup, να φτάσουν σε συμφωνία:

17:40 Ντομπρόβσκις: Μόνη λύση η επέκταση του προγράμματος

Η ΕΕ έχει ισχυρή θέληση προκειμένου να βρεθεί λύση προς όφελος όλων, δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις, επίτροπος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, αναφερόμενος στην Ελλάδα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες. (περισσότερα εδώ)

16:20 Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα

Μια μέρα μετά το άκαρπο Eurogroup ο υπουργός οικονομικών Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε για την Ελλάδα λέγοντας «Θέλω η ζώνη του ευρώ να παραμείνει ενωμένη και όλοι πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό. Το αν θα παραμείνει ως έχει εξαρτάται μόνο από την Αθήνα». (περισσότερα εδώ)

15:30 «Θεωρώ ότι έχουμε αμοιβαίο ενδιαφέρον να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για την Ελλάδα και ότι η ομπρέλα που ένα πρόγραμμα μπορεί να παράσχει θα είναι πολύ βοηθητική και επίσης θα μας δώσει περισσότερο χρόνο να συζητήσουμε για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις αν αυτές απαιτούνται, επομένως θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε ο Ολλανδος υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem απερχόμενος από το ECOFIN. 

15:15 Αναχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το Ecofin.  

14:00 Συναινετικό μήνυμα πως υπάρχει ενδεχόμενο οι εταίροι να αποδεχτούν πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και 1,5% του ΑΕΠ για τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης, αλλά όχι παρακάτω, έστειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

 

Τόνισε πως υπάρχει «κοινός τόπος» με την ελληνική κυβέρνηση για αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και για το χρέος, όπου δεν θα υπάρξει «κούρεμα».

Συμπλήρωσε πως το βασικό ζητούμενο είναι να βρεθούν οι κατάλληλες λέξεις για τη συμφωνία.

13:40 Οι χώρες – μέλη της ευρωζώνης θεωρούν την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ύψους 240 δισ. ευρώ ως τη “μόνη λύση”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση, ενώ πρόσθεσε: Πιθανόν να συναντηθούν ξανά την Παρασκευή αν υπάρξουν σημαντικές πιθανότητες για μια λύση.

13:05 Ο ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici αρνήθηκε ότι η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο ζήτημα της Ελλάδας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, επέμεινε ότι το συμβιβαστικό σχέδιο που παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη, δεν αποδεικνύει σύγκρουση μεταξύ των θεσμών των Βρυξελλών:

"Δεν υπάρχει καλός αστυνομικός, κακός αστυνομικός. Πρέπει να υπάρξει ένα περιθώριο για ευελιξία, χώρος για πολιτική, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν ποια είναι η διαδικασία. Η Κομισιόν συνεισφέρει στην ομαδική δουλειά του Eurogroup. Δεν υπάρχει ούτε ένα έγγραφο, ούτε ένα άλλο έγγραφο. Υπάρχουν συνεισφορές σε μια καθολική συμφωνία.

Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση: 

"Το μοναδικό επιθυμητό σενάριο είναι με την Ελλάδα στην ευρωζώνη και για αυτό είπαμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει τώρα να στείλει αίτημα για επέκταση του προγράμματος, πείτε το τεχνικό ζήτημα αν επιθυμείτε... Είμαστε ενωμένοι, όλοι νομίζουμε ότι μια λύση είναι πιθανή, δεν υπάρχει plan B", είπε.

11:50 Η εικόνα από το σημερινό Ecofin: Σε πρώτο πλάνο ο Β. Σόιμπλε με τον Φινλανδό υπ. Οικονομικών, Antti Rinne.

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, bottom right, talks with Finnish Finance Minister Antti Rinne, left, as today’s meeting of EU finance ministers gets underway.

11:34 Κατά την άφιξη του στο Ecofin, ο βρετανός υπ. Οικονομικών Όσμπορν, προειδοποίησε ότι η οικονομική σταθερότητα της Βρετανίας θα κλονιστεί αν δε βρεθεί διέξοδος στο ζήτημα της Ελλάδας. "Είμαι εδώ για να παρακινήσω τις εμπλεκόμενες πλευρές να φτάσουν σε μια συμφωνία, γιατί οι επιπτώσεις μη επίτευξής της θα ήταν πολύ σοβαρές για την οικονομική σταθερότητα", τόνισε και πρόσθεσε ότι "αυτό που χρειάζεται η Βρετανία να δει είναι ανταγωνιστικότητα και όχι χάος".

10:20 Σήμερα είναι η ημέρα της υπευθυνότητας δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ των 28. 

«Το επόμενο βήμα είναι το υπεύθυνο βήμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.

Όπως είπε, θα συνεχίσουμε να συσκεπτόμαστε  ώστε να ενισχύσουμε τις πιθανότητες να επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον μέσο Ευρωπαίο, όχι για τον μέσο Έλληνα, ούτε για τον μέσο Γερμανό.

«Ξέρουμε», πρόσθεσε, «ότι η Ευρώπη ξέρει πώς να συζητά με τέτοιον τρόπο ώστε να βρει μία πολύ καλή λύση, παρά τις αρχικές διαφωνίες». 

Ο Ντάισελμπλουμ επιμένει

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως εναπόκειται στην Ελλάδα για το τι θα πράξει.

Πρόσθεσε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες.

«Ελπίζω ότι θα ζητήσουν παράταση του προγράμματος και όταν το κάνουν αυτό μπορούμε να επιτρέψουμε την ευελιξία μέσα στο πρόγραμμα, μπορούν να θέσουν τις πολιτικές τους προτεραιότητες υπό την προϋπόθεση ότι θα δούμε πως το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά», ανέφερε.

09:30 Ο υπ. Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις για να ξεπεραστεί το χθεσινό αδιέξοδο. 

---------------------

Αν και η ελληνική υπόθεση είναι εκτός ατζέντας του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να αναφερθεί στις εν εξελίξει συζητήσεις και στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς. Εξάλλου, το Ecofin θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη και θα συζητήσει πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις στρατηγικές επενδύσεις. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ομάδας υψηλού επιπέδου για τους ιδίους πόρους θα υποβάλει στο Συμβούλιο την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης για το σύστημα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει ακόμη απόψεις και θα εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης και την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης.

Η Προεδρία της ΕΕ και η Επιτροπή θα ενημερώσουν το Ecofin σχετικά με τη διάσκεψη των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G 20, που διεξήχθη στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2015 στην Κωνσταντινούπολη.

Ακόμη το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σύσταση σχετικά με την απαλλαγή που πρέπει να δοθεί στην Επιτροπή για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013.  Η σύσταση αυτή βασίζεται στην έκθεση του 2013 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τέλος το Ecofin θα εγκρίνει συμπεράσματα για τις προτεραιότητές του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το έτος 2016. (in.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)