to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 27.05.2019

Κοινωνία

Η εικόνα των εκλογών, ευρωπαϊκών και τοπικών, στο Βόρειο Αιγαίο

Πώς διαμορφώθηκε το τοπίο στο Βόρειο Αιγαίο (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία) μετά τις χθεσινές κάλπες για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές.


Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις τρεις περιφέρειες του Βόρειου Αιγαίου, με ένα σύντομο σχόλιο (τα λινκ οδηγούν στη σελίδα του ΥΠΕΣ, τα ποσοστά είναι περίπου τελικά):

Στην περιφέρεια της Λέσβου (περιλαμβάνει και τη Λήμνο, καθώς και τον Άη Στράτη), η ΝΔ ανέρχεται στο 30% περίπου με άνοδο 7 μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 22% με πτώση 4%, το ΚΚΕ σημειώνει μια πτώση της τάξης του 1%. Σταθερό περίπου  το ΚΙΝΑΛ, ενώ η Χρυσή Αυγή σημειώνει πτώση 1,5 μονάδας - πράγμα που έχει τη σημασία του στο νησί που η ακροδεξιά φαινόταν να αποκτά ερείσματα λόγω εκμετάλλευσης του προσφυγικού ζητήματος. Σημειώστε ωστόσο και το 2,5% του Κυρ. Βελόπουλου.

Στη Χίο (περιλαμβάνει Ψαρά και Οινούσσες), η ΝΔ σημειώνει παρόμοια αύξηση, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει σε μια ελαφριά κάμψη της τάξης του 1%, το ΚΙΝΑΛ  χάνει 1,5%, το ΚΚΕ 1%. Κάμψη και εδώ για τη Χρυσή Αυγή, δείγμα με σημασία για λόγους ίδιους με της Λέσβου. 2,7% ο Βελόπουλος, αξιοσημείωτη η άνοδος της... Ενωσης Κεντρώων.

Στη Σάμο (περιλαμβάνει και την Ικαρία), άνοδος για ΝΔ, πτώση για ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αξιοσημείωτη πτώση του ΚΚΕ σε μια από τις πιο προνομιακές του περιοχές κατά 3,5 μονάδες, στο 14,8% από 18,2. Χάνει 1,2% η Χρ. Αυγή, στο 3,5% όμως το κόμμα Βελόπουλου.

Περιφέρεια: Στον β' γύρο Καλογήρου-Μουτζούρης

Σε ενδο-δεξιά «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» οδηγείται η περιφερειακή αναμέτρηση στο Βόρειο Αιγαίο, με την «επίσημη» Χριστιάνα Καλογήρου (31%), απερχόμενη περιφερειάρχη, να αντιμετωπίζει τον Κώστα Μουτζούρη (24%), επίσης προερχόμενο από τη ΝΔ, στον δεύτερο γύρο. Ο Παν. Χριστόφας, με στήριξη ΚΙΝΑΛ, έρχεται τρίτος με 19%, ο Τάσσος Σταύρος από το ΚΚΕ διατηρεί ένα 10,6% με τον Γ. Σπιλάνη (με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ) σε απόσταση αναπνοής στο 10,59% και 4 έδρες στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Από 1 έδρα καταλαμβάνουν επίσης ο Στρ. Γεωργούλας και ο Νικ. Μανάβης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Για σύγκριση, ιδού και τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το 2014:

Αξιοσημείωτη τόσο η πτώση του ΚΙΝΑΛ (Γιακαλής το 2014), αλλά και του ΚΚΕ που από το σχεδόν 14,7 πέφτει στο 10,66. 

Τι ψήφισαν Λέσβος (με δύο δήμους πλέον), Χίος, Σάμος (επίσης με δύο δήμους), Ικαρία, Λήμνος στις δημοτικές εκλογές

Η μεγάλη αλλαγή για τη Λέσβο συνίσταται στο «σπάσιμο» του νησιού σε δύο δήμους (Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου) - πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Ετσι, στον δήμο Μυτιλήνης θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο ο προερχόμενος από τη ΝΔ Στρ. Κύτελης (46,6%) και o Mιχ. Μαμάκος από το ΚΙΝΑΛ με 14,71%. Η Εριφύλλη Χιωτέλλη, με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε 11,63%, αναδεικνύεται 3η δύναμη και θα εκπροσωπείται με 4 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ καταλαμβάνει 4 έδρες, η Επανεκίννηση του Κ. Αστυρακάκη 3 και η παράταξη του Παν. Ζαφειρίου 2. 

Στον νεοσύστατο δήμο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος και Νικ. Χήρας θα βρεθούν αντιμέτωποι στον β' γύρο. Από έξι έδρες καταλαμβάνουν ο Γ. Σύκας (ΚΚΕ) και ο Στρ. Ζαφείρης (με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ).

Στη Χίο, ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης περνάει ως υποψήφιος δήμαρχος πλέον στον δεύτερο γύρο, όπου θα βρει απέναντί του τον Κ. Τριαντάφυλλο (βουλευτή του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα) που υπερσκέλισε για 300 ψήφους τον απερχόμενο δήμαρχο Χίου Μαν. Βουρνού. Ο Μανώλης Στάθης και το Δίκτυο Πολιτών, με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, με 3,55% κατέκτησε μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, παρά την πτώση του ποσοστού της (στο 4,9% από 6,5% το 2014), θα εκπροσωπείται με δύο δημοτικούς συμβούλους. Μία έδρα παίρνει η Χιακή Συμπολιτεία με 2,33%

Η Σάμος, που επίσης έσπασε σε δύο δήμους πρόσφατα, ανέδειξε από την 1η Κυριακή δήμαρχο στον έναν (τον Αλ. Λυμπέρη στον δήμο Δυτικής Σάμου, με 60%), ενώ στον άλλο (Ανατολικής Σάμου) στον β' γύρο περνούν οι Ν. Κατρακάζος και Γ. Στάντζος. 

Στη Δυτική Σάμο:

Και τα αποτελέσματα στο δήμο Ανατολικής Σάμου, όπου ο Ν. Ζάχαρης και ο συνδυασμός «Η Σάμος Αλλάζει», με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, κατακτά 2 έδρες:

Στην Ικαρία, η αναμέτρηση περνάει επίσης σε β' γύρο, με τον Ν. Καλαμπόγια (41,45%) να αντιμετωπίζει τον Ν. Λάρδα (Λαϊκή Συσπείρωση-ΚΚΕ) που απέσπασε 34,66%. 

Στη Λήμνο, στον β' γύρο θα αναμετρηθούν ο νυν δήμαρχος Δημ. Μαρινάκης με την Ελ. Γεώργα (ποσοστό 39,8 και 22,9% αντίστοιχα). Ή Συμμαχία Παλλημνιακής Ανάπτυξης με τη Χαριτίνη Φωτοπούλου, με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, κατέκτησε ποσοστό 9,5% και 3 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο του νησιού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)