to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Δυτ. Ελλάδα επιστρατεύει drone για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα επόμενα 3 χρόνια για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους τρεις νομούς, όπου το πρόβλημα οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ υπήρξαν και κρούσματα ελονοσίας.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέες τεχνολογίες, όπως τηλεσκοπική χρήση με drone για εντοπισμό εστιών αναπαραγωγής, χρήση δορυφορικών εικόνων ραντάρ για την απεικόνιση της έκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, οικολογική χαρτογράφηση των υγροτοπικών συστημάτων, κ.α.  «Το drone είναι ένα εργαλείο, που μας βοηθά. Στην ουσία υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός, ο οποίος παρακολουθεί εντομολογικά τα δεδομένα όλης της περιφέρειας από την Βόνιτσα μέχρι το τελευταίο χωριό της νότιας Ηλείας» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7»ο γεωπόνος και υπεύθυνος του προγράμματος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Νίκος Πέρρος. 
 
Εδώ και δυο εβδομάδες έχει ξεκινήσει η παρακολούθηση, ενώ αυτές τις ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι ψεκασμοί και θα εντατικοποιηθούν στην συνέχεια. Στόχος είναι το τρίμηνο Ιούνιος έως Αύγουστος να μην υπάρχουν προβληματα. Καθημερινά ελέγχονται από 20 υπαλλήλους υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων 350.000 στρέμματα φυσικού συστήματος, 5.000 εστίες απο περιαστιακό σύστημα 300 οικοσμών, 1.500 χλμ ρεμάτων και 30.000 εστίες εντός των πόλεων και των οικισμών. 

«Τα drone θα βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι. Η συγκεκριμένη έκταση παρακολουθείται δύσκολα με συνεργεία και με ανθρώπους, που μπαίνουν μέσα στους βάλτους και βλέπουν τι προνύμφες υπάρχουν. Θα μας βοηθά στην λήψη αποφάσεων» σημείωσε ο κ. Πέρρος. Όπως ο ίδιος επισήμανε στην συνέχει το κουνούπι αναπαράγεται συνεχώς, «είτε το πιάσεις νωρίς είτε μπεις αργότερα δυναμικά, θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό, που στοχεύει το πρόγραμμα είναι να μην έχουμε προβλήματα δημοσίας υγείας», κι αυτό διότι την περσινή χρονιά υπήρξαν κρούσματα ελονοσίας σε περιοχές της Δυτικής Αχαίας, αλλά και σε κάποιες της Ηλείας, «έχουμε μεριμνήσει να έχουμε έναν έγκυρο μηχανισμό αντίδρασης, ώστε να μην έχουμε επιδημία» εξήγησε ο υπεύθυνος του προγράμματος της περιφέρειας.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα είδη των κουνουπιών είναι πολλά και το καθένα είναι δυνητικός μεταδότης κάποιας διαφορετικής ασθένειας, για παράδειγμα για τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι το κοινό κουνούπι, το «αστικό» κουνούπι, που βρίσκεται στα σπίτια, στις πόλεις, στα χωριά. Η ελονοσία παράγεται από ένα κουνούπι, που ζει στους βάλτους και σε μεγάλα αγροτοδαφικά συστήματα. «Υπάρχει ο σχεδιασμός, ο οποίος διαμορφώνεται αναλόγως των συνθηκών και των κινδύνων, που υπάρχουν... Μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχοπτώσεις, υπάρχει ένα δεκαήμερο, που είναι έντονη η ενόχληση από τα κουνούπια», για αυτό τον λόγο η προτεραιότητα του προγράμματος είναι η δημόσια υγεία, «διότι εάν εμφανιστεί σε μια περιοχή δημιουργεί μεσοπρόθεσμα μεγαλύτερα προβλήματα και μπορεί να την στιγματίσει» κατέληξε ο κ. Πέρρος. 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)