to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 25.02.2017

Μ.Λ.

Πολιτική

Η «δημοκρατία» Καμίνη

Αντίθετος στην απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης δήλωσε ο κ. Καμίνης


Τη ριζική του αντίθεση στη θέσπιση του συστήματος της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφορικά με τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών στις οποίες ως εκλογικό σύστημα για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια προτείνεται η απλή αναλογική με διατήρηση του θεσμού του δημάρχου και του περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, σε δεύτερο γύρο, αν χρειάζεται.

Ο δήμαρχος Αθηναίων προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «η απόπειρά της να εισαγάγει σύστημα απλής αναλογικής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα μας βρει αντίθετους», ενώ ανέφερε ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης σχετίζεται πιο πολύ με την ανακατανομή δυνάμεων στις τοπικές εκλογές και την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, παρά με την αναλογική συμμετοχή των δυνάμεων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων». Ο κ. Καμίνης διερωτήθη: «Αυτό είναι το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης σήμερα;».

Να σημειωθεί ότι την πλήρη στήριξη της δημοτικής παράταξής του στη θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές εξέφρασε ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρήγας Αξελός, ο οποίος χαρακτήρισε «σαθρό οικοδόμημα» το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα και αιτία διαφθοράς, ενώ διερωτήθηκε αν «είναι δημοκρατία ο συνδυασμός που περνά τον δεύτερο με 1,5% , να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και ο άλλος μόνο 5 δημοτικούς συμβούλους», όπως συμβαίνει σήμερα.

Για να ξέρουμε τι εννοεί ο κ. Καμίνης όταν μιλάει για «αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος» με την απλή αναλογική...

Ο δήμαρχος Αθηναίων, στην κριτική του για τη θέσπιση της απλής αναλογικής, παρακάμπτει το γεγονός ότι είναι επικεφαλής του συνδυασμού που με 21,06% στον α' γύρο (έναντι 20% της δεύτερης Ανοιχτής Πόλης) και 51,42 στον β' γύρο, εξέλεξε 29 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49, την ώρα που η μείζων αντιπολίτευση εξέλεξε μόλις 5!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)