to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Διακομματική Επιτροπή και μία ακόμη ευκαιρία χαμένη για τη Θράκη

Ένα σημαντικό μέρος της «δεύτερης» προεκλογικής περιόδου, του διαστήματος μεταξύ των δύο πρόσφατων εθνικών εκλογών, αφιερώθηκε στη συζήτηση για τη Θράκη.


Η επικέντρωση της συζήτησης για την περιοχή θα μπορούσε να αποτελεί μια σημαντική αφορμή για να κατανοηθούν οι λόγοι της μόνιμης υστέρησής της και ότι η πραγματικότητα αυτή είναι αποτέλεσμα πολιτικών που ασκήθηκαν ή παραλείφθηκαν στο παρελθόν. Όμως η συζήτηση επικεντρώθηκε στην καταγγελία της ΝΔ ότι ένα μέρος τουλάχιστον της μειονότητας της Θράκης είναι «υποκινούμενο» από την Τουρκία.

Η ολομέλεια της IH περιόδου της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα στις 21.7.2020 τη σύσταση «Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης». Ακολούθως, τα κόμματα όρισαν επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων για να συνδράμει το έργο της Διακομματικής Επιτροπής.

Σήμερα, έναν και πλέον χρόνο μετά την πανηγυρική ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων (6.4.2022) και την ψήφιση, αποκλειστικά από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, της Έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης 2020-2021, οι φόβοι ότι η τόσο σημαντική αυτή διαδικασία αντιμετωπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εργαλειακά και με όρους στενής συγκυρίας, συνδεδεμένους σε μεγάλο βαθμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επιβεβαιώνονται.

Οι προτεραιότητες αξιοποίησης του τελευταίου άλλαξαν λόγω και της εσπευσμένης απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και το πόρισμα για τη Θράκη με τα δύο αλληλένδετα σκέλη για την ανάπτυξη και τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της δημοκρατίας και διασφάλισης ίσων ευκαιριών και κοινωνικής συνοχής έχει ήδη, όπως όλα δείχνουν, ξεχαστεί.

* Ο Λόης Λαμπριανίδης είναι Οικονομικός Γεωγράφος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

* Ο Ανδρέας Νοταράς είναι Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)