to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:51 | 23.06.2023

Διεθνή

Η δεξιά της Ισπανίας κλονίζεται από τη διαμάχη για την έμφυλη βία

Η άρνηση της ισπανικής ακροδεξιάς ότι υπάρχει έμφυλη βία προκαλεί προβλήματα στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη της για να έρθει στην εξουσία μετά τις γενικές εκλογές του επόμενου μήνα.


Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η αντιπολίτευση PP κερδίζει τις περισσότερες ψήφους στην πρόωρη ψηφοφορία της 23ης Ιουλίου, αλλά πρέπει να βασιστεί σε έναν άβολο συνασπισμό με το αντιφεμινιστικό κίνημα Vox για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η Ισπανία είναι πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της βίας κατά των γυναικών, εγκρίνοντας τον πρώτο νόμο της Ευρώπης που καταπολεμούσε ειδικά τη βία λόγω φύλου το 2004, καταστώντας το φύλο του θύματος επιβαρυντικό παράγοντα σε υποθέσεις επίθεσης.

Το ακροδεξιό Vox -- το οποίο αποτελεί περίπου το 14 τοις εκατό -- λέει ότι η έμφυλη βία είναι μια "ιδεολογική έννοια που δεν αναγνωρίζουμε" που στιγματίζει τους άνδρες και προτιμά να μιλάει για ενδοοικογενειακή βία.
«Η έμφυλη βία δεν υπάρχει, η μάτσο βία δεν υπάρχει», είπε ο επικεφαλής του Vox στη Βαλένθια, ο Χοσέ Μαρία Λάνος, αφού το ακροδεξιό κόμμα συμφώνησε να κυβερνήσει την ανατολική περιοχή σε συνασπισμό με το PP την περασμένη εβδομάδα.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν κατακραυγή σε μια χώρα όπου κόμματα από όλο το φάσμα έχουν από καιρό αναγνωρίσει και καταπολεμήσει τη βία λόγω φύλου. Ο ηγέτης του PP Alberto Nunez Feijoo, ο οποίος καλλιεργεί την εικόνα του μετριοπαθούς, προσπάθησε αμέσως να αποστασιοποιηθεί, λέγοντας σε ένα tweet ότι «η έμφυλη βία όντως υπάρχει». Αλλά η αριστερά έσπευσε να υποδείξει το σχόλιο του Llanos ως απόδειξη ότι ένας συνασπισμός PP-Vox θα οδηγούσε σε οπισθοδρόμηση. "Η άρνηση της έμφυλης βίας μπορεί να είναι μόνο ένα βήμα προς τα πίσω. Αυτό είναι που διακυβεύεται στις 23 Ιουλίου", δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στην εφημερίδα El Pais.


Το κόμμα Vox

Ιδρύθηκε το 2013 από δυσαρεστημένα πρώην μέλη του PP, το Vox είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Η διαμάχη "μαυρίζει" το PP "πολύ άσχημα", δήλωσε η Paloma Roman, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. «Το Vox είναι ένας σύμμαχος που χρειάζεται, αλλά τον οποίο θέλει να κρατήσει σε απόσταση» λόγω των υπερσυντηρητικών θέσεων της, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το PP προσπαθεί να «αποφύγει το θέμα της έμφυλης βίας», αλλά αυτό είναι «αδύνατη αποστολή», πρόσθεσε. «Περπατάει πάνω σε τσόφλια αυγών» μέχρι τις γενικές εκλογές, είπε ο Ρομάν. Το Vox κυριάρχησε σε αρκετές περιφέρειες και δήμους μετά τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές στις 28 Μαΐου και ώθησε το θέμα στις διαπραγματεύσεις του με το PP για το σχηματισμό κυβερνήσεων.

Τα γραφεία για την ισότητα των φύλων έχουν καταργηθεί σε αρκετές πόλεις όπου το Vox και το PP έχουν σχηματίσει κυβερνήσεις συνασπισμού ή άλλαξαν τα ονόματά τους σε τμήματα για «οικογένειες». Το πρόγραμμα που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών στη Βαλένθια παρέλειψε τη φράση «βία με βάση το φύλο», αντικαθιστώντας την με την προτιμώμενη «ενδοοικογενειακή βία» του Vox, το οποίο υποστηρίζει ότι «εγγυάται την ισότητα όλων των θυμάτων».


Κυβέρνηση «με οποιοδήποτε τίμημα»

Ο ηγέτης του Vox Santiago Abascal έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το φύλο είναι «μια ιδεολογική έννοια». Στη δυτική περιοχή της Εξτρεμαδούρα, η τοπική ηγέτης του PP, Μαρία Γκουαρδιόλα, αρνήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση με το Vox λόγω της θέσης του ακροδεξιού κόμματος. «Δεν μπορώ να αφήσω στην κυβέρνηση αυτούς που αρνούνται την έμφυλη βία», είπε. Ο Ρομάν είπε ότι το ΡΡ εμφανιζόταν «ασυνάρτητο». «Το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι θέλει να έρθει στην εξουσία με οποιοδήποτε τίμημα», πρόσθεσε ο πολιτικός επιστήμονας. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του 2004, η ισπανική κοινωνία έχει αποδεχθεί ότι η έμφυλη βία είναι ένα πρόβλημα που «πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε ο Roman.

Πληροφορίες AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)