to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Αριστερά εν πλω: Ρεύματα και τάσεις

Οι τάσεις και τα ρεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχουν έναν και μοναδικό στόχο: τη σύνθεση των διαφορετικών προσεγγίσεων


Καλές οι τάσεις, οι εντάσεις, τα ιδεολογικά ρεύματα ως συστατικά και αναγκαία χαρακτηριστικά της Αριστεράς από τη γέννησή της, αλλά όλα αυτά τα ρεύματα, λειτουργώντας πότε ως «εναλλασσόμενα» και πότε ως «συνεχή», πρέπει να συγκλίνουν στην αύξηση της ισχύος της μηχανής και στο παραγόμενο αποτέλεσμα.

Έτσι πορεύτηκε η Αριστερά από τη Γαλλική Επανάσταση, με τις αιρέσεις και τα πρότυπά της, τις ιδέες της, που είναι η ψυχή της, και με τα γεγονότα, που είναι το σώμα της. Αυτός είναι ο πλούτος και η παρακαταθήκη της.

Στο δύσκολο σταυροδρόμι όμως που βρίσκεται η πατρίδα μας, μετά τη δεκαετή κρίση των Μνημονίων και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας από τη νεοδεξιά του Μητσοτάκη, οι τάσεις και τα ρεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχουν έναν και μοναδικό στόχο: τη σύνθεση των διαφορετικών προσεγγίσεων τόσο για την κομματική συγκρότηση όσο και για την τακτική και στρατηγική για τη δεύτερη φορά Αριστερά.

Με οδηγό την πείρα και τη γνώση που άφησε το πρώτο ταξίδι προς την Ιθάκη, την κριτική αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας με τα λάθη και τις παραλείψεις, την τιτάνια προσπάθεια για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια και την έξοδο από τα Μνημόνια, μια νέα Ιθάκη μας καλεί να την εξερευνήσουμε.

Μέσα σε νέες τρικυμίες και φουρτούνες πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ εν πλω να ναυπηγήσει εκ βάθρων το καράβι με καλύτερα υλικά, με περισσότερους ναύτες, έμπειρους μηχανικούς, ασυρματιστές -αητούς στην επικοινωνία- και καλό καπετάνιο, που όντως διαθέτει.

Να διώξει τον φόβο, την απελπισία και την αγωνία για το αύριο που έχουν φωλιάσει λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης στις καρδιές των ανθρώπων, και στη θέση τους να ξαναβάλει την ελπίδα.

Να προσπαθήσει να μετατρέψει την όλο και αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια σε αίτημα για πολιτική αλλαγή.

Με ένα σχέδιο πειστικό προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα ακουμπάει στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των ομάδων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα εν μέσω πανδημίας.

Να κάνει ξεκάθαρο στους πολίτες τον διαχωρισμό ανάμεσα στη συντηρητική και προοδευτική παράταξη, τον ενωτικό και απελευθερωτικό χαρακτήρα της Αριστεράς απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική για τους λίγους.

Να σπάσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που επιδέξια καλλιεργείται, συντηρείται και στηρίζεται από αλλότρια συμφέροντα.

Να φέρει στο προσκήνιο δυναμικά το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει από την παρούσα κυβέρνηση, την κατάλυση ελευθεριών και δικαιωμάτων, την αστυνομοκρατία και την άγρια καταστολή με αφορμή και αιτιολογία την πανδημία.

Να δώσει όραμα στην κοινωνία και προοπτική στη νέα γενιά.

Να πείσει την πλειονότητα των πολιτών ότι μπορεί και είναι έτοιμη για τη δεύτερη φορά, χωρίς Μνημόνια και περιορισμούς.

Ρεύματα, λοιπόν, χρειάζονται και αέρηδες για την αναζωογόνηση, τη διεύρυνση, την αλλαγή και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και όχι μίζερες αντιπαραθέσεις.

Ρεύματα που ενώνουν και δεν χωρίζουν. Ρεύματα και τάσεις που κοιτάνε προς τα έξω, συμμερίζονται τα προβλήματα της κοινωνίας και δεν ομφαλοσκοπούν.

Ιδεολογικές τάσεις που οξυγονώνουν και δεν δηλητηριάζουν με τοξίνες, αγκυλώσεις και προκαταλήψεις καθαρότητας.

Ρεύματα και τάσεις που δεν επιζητούν οφίτσια και δημιουργία μηχανισμών για υπαρξιακή επιβεβαίωση και άσκηση επιρροής.

Χρειάζονται ρεύματα και τάσεις που δεν ανακυκλώνουν παθογένειες, που δεν απομυζούν ενέργεια από τη συλλογική προσπάθεια και επιβραδύνουν τις μηχανές.

Χρειάζονται άνθρωποι που μέσα από τη διαπάλη των ιδεών τους, την κριτική, την αυτοκριτική τους και τη διαφορετικότητα να πασχίζουν για την ενότητα, για συγκλίσεις στην κοινωνία, για προγραμματικές συνεργασίες, για την κυβερνώσα Αριστερά τού σήμερα, που θα σταθεί δίπλα στους συνανθρώπους μας.

Υπάρχει χώρος στο καράβι για όλους και όλες που υπηρετούν αξίες και ιδανικά, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις σε παρακμιακά φαινόμενα και πρόσωπα του παρελθόντος.

Κοινή λογική απαιτείται, ανάλυση της πραγματικότητας, σχέδιο, πειθώ, δουλειά και το ταξίδι ξεκινάει για καινούργιο λιμάνι...

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)