to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ι. Αποστολάκης: Η δημοτική αρχή Μπέου έχει αλλεργία στη συζήτηση με επιχειρήματα

Ο Ιάσονας Αποστολάκης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Μαζί για τον Βόλο», αύριο ελέγχεται πειθαρχικά διότι απείχε, μαζί με άλλους Δημοτικούς Συμβούλους, από τα καθήκοντα του διαμαρτυρόμενος για την αντιμετώπιση που είχε από τη Δημοτική Αρχή Μπέου στις συνεδριάσεις. Το left.gr προσπαθεί να ιχνηλατήσει ποιοι είναι οι λόγοι που έφεραν τα πράγματα μέχρι εδώ και αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ενεργοποιηθεί σε αντίστοιχα περιστατικά.


Κύριε Αποστολάκη, ας ξεκινήσουμε από το τέλος και τον «πειθαρχικό σας έλεγχο» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας. Ποια γεγονότα μας οδήγησαν ως εδώ; Για ποιό λόγο απείχατε από τα καθήκοντα σας;

Θα χρειαζόταν ένα ειδικό αφιέρωμα για να απαριθμήσει κάποιος τα γεγονότα που ανάγκασαν μια ομάδα Δημοτικών Συμβούλων να απέχουμε από τα καθήκοντα μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Θέλω να θυμίσω μόνο ότι είμασταν αυτόπτες και αντήκοοι μάρτυρες σε τα περιστατικά χυδαίων σεξιστικών επιθέσεων σε γυναίκες δημοτικούς συμβούλους, σε γεγονότα όπως το viral video με τους φανταρους, τους τραμπουκισμούς εναντίον συμβούλων αλλά και κατά πολιτώνστην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Είναι αμέτρητες οι φορές που δεν μας δίνεται ο χρόνος να τοποθετηθούμε, που κλείνουν τα μικρόφωνα, που χλευαζόμαστε από συμβούλους της πλειοψηφίας χωρίς να μπορεί να μπει οποιαδήποτε τάξη.

Επιπλέον αρκετοί συνάδελφοι μου και εγώ έχουμε υποστεί ανήκουστες ύβρεις που πέρα από την προσβολή μας, στην ουσία δεν επιτρέπουν και την πολιτική αντιπαράθεση στο συμβούλιο. Και αυτό είναι που φοβούνται: μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων που θα ξεσκέπαζε σε όλη πόλη την πολιτική Μπέου και τις χαμηλές της επιδόσεις.

Ήσασταν ο μόνος ή ήταν συντονισμένη κίνηση;

Πειθαρχική διαδικασία κινήθηκε εναντίον μόνο εμού και ενός άλλου συμβούλου της αντιπολίτευσης, καθότι μόνο εμείς ήμασταν αιρετοί κατά την προηγούμενη θητεία και παραμένουμε αρετοί και σε αυτή.

Είχατε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για την κατάσταση που αντιμετωπίζατε; Υπήρξε αντίδραση από εκείνες;

Οι αρμόδιες αρχές θα μπορούσαν αν έχουν επέμβει αυτεπάγγελτα (προφανώς δεν θέλανε) καθώς η πόλη του Βόλου εξαιτίας των περιστατικών που ήδη σας περιέγραψα έχει γίνει ρεζίλι στο πανελλήνιο. Δε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι «δε γνώριζε». Παρόλα αυτά εμείς είχαμε απευθυνθεί επίσημα στις αρμόδιες αρχές απαριθμώντας περιστατικά, αλλά αντίδραση δεν υπήρξε.

Είστε πια σχεδόν δέκα χρόνια δημοτικός σύμβουλος και πλέον επικεφαλής δημοτικής παράταξης. Αισθάνεστε ότι η διοίκηση του Δήμου σας αντιμετωπίζει με σεβασμό;

Είμαι δημοτικός σύμβουλος ήδη από το 2014. Η διοίκηση του Δήμου δεν αντιμετωπίζει κανέναν με σεβασμό εφόσον της χαλάει τα σχέδια ή έχει αντίθετη άποψη. Λογικό λοιπόν, πόσο μάλλον σε εμένα, να δείχνουν μια παραπάνω «αδυναμία» βγάζοντας στην επιφάνεια όλα τα ένστικτα πεζοδρομίου που την διακατέχουν.

Η προσωπική μου και η πεαγγελματική μου διαδρομή στη πόλη είναι γνωστή και προφανώς και δε με αγγίζουν αήθεις επιθέσεις και αντίστροφα η πολιτική μου συγκρότηση και η ηθική μου δε μου επιτρέπει να πέσω σε ένα επίπεδο αντιπαράθεσης που το μόνο που υποδηλώνει είναι ένδεια επιχειρημάτων και άγχος. Αν απολαμβάνουν τόσο μεγάλη αγάπη από τους συμπολίτες μας γιατί τόσος κιτρινισμός;

Υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά που θα θέλατε να αναφερθείτε;

Θα αναφερθώ μόνο σε δυο. Το ένα Αύγουστο του 2018 όπου σε αιφνιδιαστική επιχείρηση εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ εμφανίστηκαν περίεργοι άγνωστοι και ξένοι με το συμβούλιο τύποι και ενεπλάκησαν με πολίτες και συλλογικότητες που ζητούσαν να πάρουν το λόγο. Φυσικά η συνεδρίαση διεκόπη, όπως και στα ποδοσφαιρικά ματς που αγαπά ο Δήμαρχος.

Το δεύτερο ήταν μερικές συνεδριάσεις μετά όταν αντιδήμαρχος κινήθηκε απειλητικά εναντίον  δημοτικής συμβούλου συνοδεία των γνωστών «γαλλικών».

Έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια βίντεο με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο Βόλου. Από στρατιώτες που εισβάλλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι δώρο γοβάκια σε δημοσιογράφο και από ύβρεις και απειλές εναντίον πολιτών μέχρι κοσμητικά επίθετα εναντίον του Γιώργου Νταλάρα και του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από θεσμικούς φορείς για τέτοιες συμπεριφορές;

Η ανεπάρκεια και η φοβία των θεσμών να αντιμετωπίσουν όλα αυτά που αναφέρετε είναι πρωτοφανής.

Μια ομερτά πλανάται πάνω από την πόλη. Με λιγοστές εξαιρέσεις, όπως ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Βόλου για παράδειγμα, συντονισμένα από φορείς και θεσμούς υπήρξε προκλητική αδιαφορία.

Και αυτό πρέπει να προβληματίσει τη δημοκρατική κοινωνία ανεξαρτήτως τι ψηφίζει. Τι σημαίνει να ασκείται εξουσία χωρίς ουσιώδη έλεγχο είτε από τη πολιτεία είτε από την δημοσιογραφική έρευνα. Εν τέλει αυτό θα βλάψει την ίδια τη δημοκρατία, το δημόσιο και τα συμφέροντα του.

Πολλές «μάχες» του Δημοτικού Συμβουλίου πολλές φορές μεταφέρονται στις δικαστικές αίθουσες. Υπάρχουν αρκετές εκκρεμείς υποθέσεις που εμπλέκεστε είτε ως ενάγων είτε ως εναγόμενος. Πιστεύετε ότι μπορεί η δικαιοσύνη να δώσει λύσεις σε προβλήματα και συμπεριφορές;

Αρχικά να επισημάνω πως έχει γίνει τακτική της δημοτικής αρχής η βιομηχανία μηνύσεων, ένα τεράστιο κύμα διώξεων που γονατίζει οικονομικά ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά ανιδιοτελώς.

Αφενός πιστεύω είναι κρίμα που η πολιτική αντιπαράθεση (αν και τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή η αντιπαράθεση έχει να κάνει και με την κουλτούρα πεζοδρομίου και εκφασισμού) οδηγείται στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Τα προβλήματα λύνονται κυρίως από την κοινωνία εφόσον επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Σε ότι αφορά τη δικαιοσύνη και στο κομμάτι που εμπλέκεται θα ήθελα να είμαι ειλικρινής: Δεν είμαι αισιόδοξος…Έχουμε δει περίεργες αποφάσεις…

Ο Αχιλλέας Μπέος πέρασε ένα διάστημα της θητείας του που τελούσε σε αργία, εκείνο το διάστημα μετείχε στα δημοτικά πράγματα; Εμφανίζονταν στην πόλη με την ιδιότητα του Δημάρχου;

Εμφανιζόταν σε εκδηλώσεις, βραβεύσεις και έκανε δηλώσεις. Παρόλα αυτά κρίθηκε ότι τελούσε σε πλάνη και δεν ήξερε πως δεν έπρεπε να έχει θεσμική παρουσία. Τα σχόλια δικά σας…

Παρενέβη η αρμόδια αρχή; Ρωτάω γιατί είναι η ίδια αρχή που σήμερα σας κατηγορεί.

Η αποκεντρωμένη Διοίκηση θα έπρεπε να ονομάζεται εξαφανισμένη διοίκηση.

Και μια τελευταία ερώτηση: Τι μηνύματα παίρνετε από πολίτες του Βόλου όταν γίνονται γνωστές επιθέσεις προς το πρόσωπο σας στο Δημοτικό Συμβούλιο ή μέσω δηλώσεων σε τοπικά μέσα;

Υπάρχει μια ηθική ικανοποίηση ότι έχουμε καθιερωθεί ως η καθαρή, μαζική και μοναδική ουσιαστικά αντιπολίτευση. Είναι δεκάδες τα μηνύματα που παίρνω από συμπολίτες μου και τους ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη τους.

Κοιτάξτε να δείτε, σίγουρα υπάρχει μια αλλαγή κλίματος. Βεβαίως υπάρχει δρόμος ακόμα για να φύγει το μαύρο από τη πόλη μας.

Ο κ. Μπέος έχει τη διοίκηση του Δήμου σχεδόν μια δεκαετία. Έκοψε δεκάδες κορδέλες που είχαν προετοιμάσει οι προηγούμενοι, έστησε αρκετά επικοινωνιακά σόου, κάποια στιγμή η κοινωνία είναι αυτονόητο ότι θα αναρωτηθεί αν αυτό που έχουμε αρκεί.

Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να περιγράψουμε μια συνολική πρόταση για τη πόλη, τη βιωσιμότητα της, το περιβάλλον, την οικονομία και τους θεσμούς της. Να μοιραστούμε ένα άλλο, διαφορετικό όραμα και υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία δημοκρατικού κόσμου στο Βόλο που θέλει να ακούσει. Εκεί βρίσκεται η ουσία και όχι στις επιθέσεις ενός ανθρώπου που έχει εμμονή μαζί μου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)