to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 18.03.2016

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Η απάντηση του Υπ. Κοινωνικής Αλληλεγγυής στο Δήμο Πατρέων για την Ευρωπαϊκή Βοήθεια για τους Απόρους

Εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο προχωράει η διανομή τροφίμων και άλλων αγαθών προς δικαιούχους της ενίσχυσης από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους έδωσε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Ειδικός Συνεργάτης της αν. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαθιός Τσουβαλάς.


Ο κ. Τσουβλάς, απαντώντας επί της ουσίας σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πατρών όπου γινόταν λόγος για «αδιαφορία και εμπαιγμό» των 12.000 δικαιούχων της πόλης, υποστήριξε ότι η υλοποίηση του προγράμματος έχει πάρα πολλές δυσκολίες για την αντιμετώπιση των οποίων γίνονται μεγάλες προσπάθειες από το Υπουργείο.

«Μιλάμε για κάποια συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία δεν είναι και τα πιο ευνοϊκά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα κομμάτι που αφορά 45εκ. για όλη την χώρα που απευθύνεται σε 400.000 άπορους για τρεις μήνες. Αν κάνετε την διαίρεση θα δείτε ότι σε καθέναν αναλογούν πράγματα 37,5 ευρώ. Είναι πάρα πολύ λίγα τα χρήματα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που το επιλέξαμε. Πρέπει με αυτούς τους περιορισμένους πόρους να κινηθούμε και να γίνει η καλύτερη αξιοποίησής τους. Επιπλέον έχουμε περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκης αλλά δυστυχώς πρέπει να αποκλείσουμε κάποιους οι οποίοι δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση με τους υπόλοιπους.

Τα ουσιαστικά προβλήματα δεν είναι λοιπόν αυτά στα οποία αναφέρεται ο δήμος. Το ουσιαστικό είναι ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχιας», σημείωσε.

Μίλησε αναλυτικά στον περίπλοκο τρόπο εφαρμογής του ΤΕΒΑ το οποίο εμπλέκεται πολλούς παράγοντες, από την κεντρική κυβέρνηση, τους επικεφαλής εταίρους (για την Αχαΐα είναι η Περιφέρεια), τους προμηθευτές κ.α. «Το να διακινήσεις ένα 1εκ. κουτιά εβαπορέ δεν είναι και το πιο εύκολο πράγματα, και αυτό είναι αντιμετωπίσιμο για σκεφτείτε 575.000 νωπά κοτόπουλα.  Κανείς προμηθευτής δεν μπορεί να σφάξει πάνω από 8.000 κοτόπουλα την ημέρα και πρέπει να διακινηθούν άμεσα. Λέει ο δήμος Πατρέων ότι δόθηκαν κοτόπουλα που δεν καλύπτουν το σύνολο των δικαιούχων, είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, κοτόπουλο πήραν όλοι εκτός από τους ωφελούμενους του δήμου Πατρέων που αποτελούν και το 70%. Ο δήμος μας γράφει ότι δεν μπορεί να το διαχειριστεί λέγοντας ότι δεν είναι σωστό πρώτα να δίνουμε το κοτόπουλο μετά τα οπωροκηπευτικά κτλ.», σχολίασε ο κ. Τσουβαλάς. 


Παράλληλα αναφέρθηκε αναλυτικά σε ένα πρόβλημα που θα βρουν μπροστά τους στο Υπουργείο και αφορά τη διανομή των οπωροκηπευτικών όπου έχει προβλεφθεί ένα μίγμα προϊόντων που περιλαμβάνει πορτοκάλια, μήνα και λάχανα. 

«Αυτά τα σχεδιάσαμε υπολογίζοντας ότι μιλάμε για την χειμερινή περίοδο. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους που δεν μπορούμε να τους επηρεάσουμε, καθυστέρησε η υπογραφή της σύμβασης. Βρισκόμαστε τώρα στο τέλος Μαρτίου, αν περιμένουμε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και φθάσουμε να κάνουμε την τελευταία διανομή, στο νωπό λάχανο, στις 15 Μαΐου τότε καλό λάχανο δεν υπάρχει. Έχουμε την επιλογή ή  να μην παραλάβουμε με ότι αυτό συνεπάγεται ή να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς ώστε να πάρει ο περισσότερος κόσμος αυτό που δικαιούται», ανέφερε. Απαντώντας δε στο ερώτημα γιατί δεν συμπεριλήφθησαν ανοιξιάτικα προϊόντα σημείωσε: «Αν βάζαμε ανοιξιάτικα προϊόντα και γινόταν η σύμβαση τον Δεκέμβριο τι θα κάναμε;».

 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)