to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η άνοδος της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, η Αριστερά του 21ου αιώνα και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Η επιτυχία του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τον οδηγό για τη μετεξέλιξη της ευρωπαϊκής αριστεράς.


Μπορεί να μην κυβερνά αλλά κερδίζει σταθερά έδαφος. Ο λόγος για την ακροδεξιά στην Ευρώπη. Οι τελευταίες εκλογές στην Γερμανία το πιστοποιούν. Σε Βραδεμβούργο και Σαξωνία το ακροδεξιό AFD κέρδισε την πρώτη θέση με παράλληλη μείωση τόσο των Χριστιανοδημοκρατών όσο και του SPD αλλά και της γερμανικής Αριστεράς. Ο δρόμος για αντιστροφή αυτής της βαθιάς συντηρητικοποίησης δεν είναι άλλος από αυτόν των συμμαχιών των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Γιατί δεν γίνεται θα πει κανείς τόσο καιρό. Ας το πούμε ξεκάθαρα. Σε αρκετές ευρωπαικές χώρες η Αριστερά βαδίζει με τους ρυθμούς του προηγούμενου αιώνα. Ομφαλοσκοπήσεις, διαμονοποίηση της σοσιαλδημοκρατίας που βεβαίως έχει σοβαρότατες ευθύνες για την στήριξη δεξιών κυβερνήσεων όπως στη Γερμανία. Χρέος της αριστεράς είναι να διευκολύνει με την στάση της την αριστερή στροφή που επιδιώκουν δυνάμεις μέσα στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Η περίπτωση της Γερμανίας είναι χαρακτηριστική με το SPD και κυρίως δυνάμεις της βάσης του να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν το κόμμα από την συγκυβέρνηση με την δεξιά. Συμμαχίες που αγκαλιάζουν τους Πράσινους αλλά και δημοκρατικές δυνάμεις που αντιστέκονται στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό.
Με άλλα λόγια η ευρωπαϊκή αριστερά πρέπει να δει τον ρόλο της στον 21 ο αιώνα. Αριστερά ανοικτή, που προσεγγίζει και επιδιώκει συμμαχίες με σοσιαλιστές, πράσινους και δημοκρατικούς πολίτες. Μία Αριστερά που πορεύεται στον δρόμο που χαράζει το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο μετασχηματισμός που προωθείται στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο. Να αντιστοιχίσει το κόμμα με τις νέες προκλήσεις του νέου αιώνα. Η σύγχρονη αριστερά, η αριστερά του 21ου αιώνα πρέπει να κάνει βαθιές τομές στηνφυσιογνωμία της. Τομές που δεν θα την ενσωματώνουν στο σύστημα, ούτε θα την μετατρέπουν σε κεντροαριστερά, αλλά τομές που θα δημιουργούν ένα πολιτικό υποκείμενο που απαντά πειστικά και θα δίνει λύσεις τόσο στην καθημερινότητα του πολίτη και ταυτόχρονα θα δημιουργεί ρωγμές στο σύστημα ανοίγοντας το δρόμο για την πραγμάτωση ιδανικών όπως της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τον οδηγό για τη μετεξέλιξη της ευρωπαϊκής αριστεράς.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)