to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:20 | 12.07.2017

Κοινωνία

Η αμόρφωτη και κουτσομπόλα Καλή Κοινωνία

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Μαθαίνω από το Βικιλεξικό ότι η λέξη Κατίνα αποτελεί μεταφραστικό δάνειο από το γαλλικό catin- Catherine-Αἰκατερίνη. Στην καθομιλουμένη αργκό αποτελεί υποτιμητικό χαρακτηρισμό για μια γυναίκα που υποτίθεται ότι είναι αμόρφωτη ή κουτσομπόλα.

Από την ίδια πηγή πληροφορούμε ότι τον χαρακτηρισμό αυτόν τον καθιέρωσε ο δημοσιογράφος Βασίλης Καζαντζής στην στήλη που είχε στις "Εικόνες", την οποία ονόμαζε Index. Από το Index, «που τότε έδινε τον τόνο σε πολλές εκφάνσεις της αθηναϊκής ζωής, οι χαρακτηρισμοί "κατίνα", "κατινιά", "κατινισμός" κ.τ.λ. πέρασαν στην διάλεκτο της ελίτ του Κολωνακίου κι από εκεί στον υπόλοιπο κόσμο».

Ωστόσο, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, στην καθομιλουμένη δίνονται ρατσιστικά και ταξικά προσδιορισμένα νοήματα σε λέξεις που όμως τα γεγονότα ελάχιστα έως καθόλου δεν επιβεβαιώνουν τη σημασία τους.

Πριν από κάποιες μέρες περνούσα για εκατομμυριοστή φορά από την Πλατεία Συντάγματος. Εκείνη τη μέρα έπεσε τυχαία το μάτι μου σε μια ταμπέλα καταστήματος, στην οποία αναγράφονται:

Τα Μυστικά της Κατίνας

Χαρτομαντεία & Καφεμαντεία

Ανέτρεξα στο διαδίκτυο και βρήκα αρκετά πράγματα. Με πρώτο και καλύτερο ένα υμνητικό άρθρο για τη συγκεκριμένη Κατίνα στην «εφημερίδα» του κυρίου που πλήρωσε πρόσφατα για φοροδιαφυγή πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Διαβάζω, λοιπόν, σε αυτήν την «εφημερίδα»:

«Επιχειρηματίες, σύζυγοι εφοπλιστών, κοσμικές κυρίες και καλλιτέχνες κάνουν ουρά έξω από το υπόγειο της οδού Καραγεώργη Σερβίας, καθώς η ιδιοκτήτρια […] προτείνει τυχερά «μπουχούρια» για κάθε επιθυμία, ενώ τα κορίτσια της προσφέρουν τη γνώση του καφέ και της χαρτομαντείας όπως της την έμαθε η Κωνσταντινουπολίτισσα γιαγιά της, Κατίνα».

Ψάχνοντας ακόμα περισσότερο στο διαδίκτυο βρήκα ότι η θαυμαστή αυτή κυρία Κατίνα είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη. Δυο πελάτισσες της έκαναν μήνυση για εξαπάτηση που τους κόστισε στη μία 24.000 ευρώ και στην άλλη 19.000. Η Κατίνα υπερασπίστηκε τον εαυτό της ως εξής:

«Όσα ποσά έχω εισπράξει έχουν μπει κανονικά στον λογαριασμό μου. Τα χρήματα που μου έδωσαν ήταν για ερωτικά λάδια, μαντζούνια, κομπολόγια, θυμιατά και ευχολόγια. Ήθελαν ακόμη και ξεμάτιασμα από τον Τούρκο ιμάμη»!

Όπως αντιλαμβάνεστε, η πελατεία, αλλά και τα ποσά που λαμβάνει η κυρία Κατίνα δεν προέρχονται από τις κατώτερες τάξεις. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι και οι κατώτερες τάξεις καταφεύγουν σε μάγισσες και χαρτορίχτρες. Αλλά, όπως σε όλα, υπάρχει ιεραρχία. Οι «Κατίνες» των κατώτερων τάξεων είναι στα χαμηλά πατώματα. Οι «Κατίνες» των πλούσιων και καλλιεργημένων τάξεων ανήκουν σε άλλο επίπεδο. Είναι κάτι σαν τη διαφορά μεταξύ ενός μικροαστού μικροκαταστηματάρχη και ενός μεγαλοβιομήχανου ή προέδρου μιας πολυεθνικής εταιρείας. Η δεισιδαιμονία και ο σκοταδισμός διαπερνά κάθετα ολόκληρη την κοινωνική δομή. Και ότι αποτελεί καθεστώς, έχει και τις κορυφαίες προσωπικότητες που το εκφράζουν σε ατομικό επίπεδο: τις Κατίνες της «ελίτ του Κολωνακίου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)