to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η «άλλη» ανακύκλωση, υφασμάτων - ρούχων - υποδημάτων και στον Δήμο Καβάλας

Έως σήμερα ήταν γνωστό ότι μπορούν να οδηγηθούν στην ανακύκλωση χαρτιά, μέταλλα, γυαλιά, πλαστικά και λιπαντικές ουσίες. Πλέον, ο Δήμος Καβάλας θα οδηγήσει στην ανακύκλωση και υφάσματα, ρούχα και πάνινα παπούτσια, όπως δήλωσε, μιλώντας Στο Κόκκινο Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Καθαριότητας και Πρασίνου, Ανέστης Τσουρουκίδης.


Ήδη, μετά από σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος ιδιωτών, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάσισε θετικά και αναμένεται σχετική απόφαση και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα τοποθετηθούν 20 κάδοι κι εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τους κατοίκους της Καβάλας, ο αριθμός των κάδων θα αυξηθεί.
 
Από τα ρούχα που θα συλλέγονται, όσα είναι σε καλή κατάσταση (υπολογίζονται σε ποσοστό 15-20%), θα πλένονται, θα σιδερώνονται και θα επιστρέφονται στον Δήμο για να διατεθούν μέσω συλλόγων ή την Εκκλησία σε πολίτες που τα έχουν ανάγκη.
 
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η εφαρμογή του μέτρου υπολογίζεται ότι θα αρχίσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
 
Γίνονται μονωτικό υλικό
 
Εκτός από τα παλιά ρούχα, παπούτσια και κάθε άλλο ύφασμα, που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από ευπαθείς ομάδες πολιτών, ιδρύματα και συλλογικότητες αλληλεγγύης, μπορούν να προωθηθούν και σε καταστήματα πώλησης ρούχων από δεύτερο χέρι.
 
Όπως αναφέρει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, τα κακής ποιότητας φθαρμένα ρούχα και υφάσματα μπορούν να ανακυκλωθούν. Χρησιμοποιούνται σε γεμίσματα καθισμάτων αυτοκινήτων, σε φόρμες εργασίας και ως υλικό θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Μάλιστα, σε διάφορες χώρες, η ανακύκλωση υφασμάτων τζιν δίνει την πρώτη ύλη για μονωτικό υλικό σε κατασκευές σπιτιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ήδη, οι Δήμοι Βόλου, Λάρισας και Θεσσαλονίκης, καθώς και ο Ενιαίος Σύνδεσμος  Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης έχουν ξεκινήσει  πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων. Ανάλογες ενέργειες γίνονται και από ιδιωτικές εταιρείες ρούχων και υποδημάτων, δύο, εκ των οποίων, προφανώς, απευθύνθηκαν στον Δήμο Καβάλας.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)