to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 28.11.2023

Πολιτική

«Η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη δεν προήλθε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά», ισχυρίζεται ο Γεραπετρίτης

Σε μια άκρως περίεργη δήλωση – «βόμβα» προχώρησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης όσον αφορά στο μείζον θέμα που έχει προκύψει μετά την πρωτοφανή ακύρωση της επίσημης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο, ρωτήθηκε για το θέμα και η απάντηση που έδωσε γεννά νέα δεδομένα.  Όπως είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης:

«Σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης δεν μπορώ να πω ότι η ακύρωση προήλθε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά. Επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω σε αυτό».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Αυτό που μπορώ να πως είναι ότι είναι θέμα αρχών να συζητάμε Δεν ήταν το ένα και μοναδικό θέμα που ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε. Είχαμε ισχυρή ατζέντα και συζητήσαμε με αρκετούς ανθρώπους».

Το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βγάζει έξω από το κάδρο το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και τη συνέντευξη που έδωσε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο BBC, προκαλεί ισχυρό προβληματισμό για το εάν υπάρχει κρυφή ατζέντα και ποια είναι αυτή στο θέμα της ακύρωσης της επίσημης συνάντησης με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέδεε ευθέως την απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ακύρωσης της συνάντησης:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.  Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Μετά τη δήλωση ακολούθησε «ποταμός» διαρροών από το Μαξίμου που συνέδεε την ενόχληση του Βρετανού πρωθυπουργού με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί Γλυπτών του Παρθενώνα και Μόνα Λίζας.

Παύλος Μαρινάκης: Φανταζόμαστε ότι ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα Γλυπτά

Τα σοβαρά ερωτήματα ενισχύει και σημερινή (28/11) δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΣΚΑΪ, όπου δεν εμφανίζεται σίγουρος για την αιτία της ακύρωσης της επίσημης συνάντησης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Παύλος Μαρινάκης:

«Εικάζουμε, φανταζόμαστε το προφανές, ότι ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τις πάγιες θέσεις, την έκφραση πάγιων θέσεων της χώρας μας, για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, όπως εκφράστηκαν με σαφήνεια από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και έχουν εκφραστεί πολλές φορές από την ελληνική πλευρά και επί των ημερών μας και επί προηγούμενων κυβερνήσεων».

Δ. Τσιόδρας: Πρόκειται για βρετανικό φάουλ - Έχουμε επαναφέρει το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών δυναμικά στο προσκήνιο

Για την ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στριτ της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα καθώς και για την παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μίλησε και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

«Πρόκειται για βρετανικό φάουλ. Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν τον λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι “ κοίταξε να δεις, δεν θα γίνει η συνάντηση και δες τον αναπληρωτή πρωθυπουργό”. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών και της επιστροφής στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, το έχει θέσει στο παρελθόν, το έθεσε και την Κυριακή στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC και είχε πει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι πάγια ελληνική θέση την οποία εξέφρασε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

«Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το θέτουμε μετ’ επιτάσεως, βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο. Η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. «Επειδή έχεις μια διαφορετική θέση, δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις μια συνάντηση. Κάνεις τη συνάντηση, ανταλλάσσεις επιχειρήματα. Από εκεί και πέρα το τι θα γίνει με την επιστροφή των γλυπτών δεν είναι θέμα μόνο της σημερινής κυβέρνησης της Βρετανίας», πρόσθεσε.

«Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και αρκετό καιρό. Είναι μια εθνική προσπάθεια η οποία χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα, πράγμα το οποίο γίνεται. Συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο για την επανένωση των μαρμάρων στην Αθήνα. Δε νομίζω ότι σταματάει η προσπάθεια εδώ. Υπάρχουν πάρα πολλοί στη Βρετανία πλέον που λένε ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστέψουν στην Αθήνα. Δεν ήταν το ίδιο πριν από κάποια χρόνια. Όλη η προσπάθεια που έχει γίνει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, σιγά σιγά κερδίζει έδαφος στην Βρετανία», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)