to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 06.02.2020

Κοινωνία

Η αδράνεια και η ακροδεξιά ρητορική της κυβέρνησης βάζουν φωτιά στο προσφυγικό

Η αδράνεια, οι παλινωδίες και η ακροδεξιά ρητορική της κυβέρνησης ενεργοποιούν ένα διχαστικό και επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό στην τοπική κοινωνία της Λέσβου και αλλού.


Συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο με θέμα τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος πραγματοποιεί την Πέμπτη το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Κ.Ο. στου ΣΥΡΙΖΑ. Η πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αυτή έχει στόχο την ενημέρωση  για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, την κατάθεση των προβληματισμών της Κ.Ο. αλλά και προτάσεων σχετικά με την επιτυχέστερη διαχείριση του ζητήματος σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νησιά αλλά και την ενδοχώρα.

«H ΝΔ λειτουργεί σαν σχολιαστής των εξελίξεων στο προσφυγικό»

Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι «η πρωτοφανής κοινωνική έκρηξη που αντιμετωπίζουμε στη Λέσβο αλλά και σε άλλα νησιά, αποδεικνύει ότι η λογική  που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες στο προσφυγικό είναι πλήρως αποτυχημένη». Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1 ο Α. Χαρίτσης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με ανθρωπισμό το ζήτημα», ενώ αναφερόμενος στις κατηγορίες περί υποκίνησης των πρόσφατων επεισοδίων, ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για χυδαιότητες» και εξήγησε: «Το ζήτημα δεν ξεκίνησε χθες. Προεκλογικά, η ΝΔ υποστήριζε ότι τους πρόσφυγες τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ -δεν υπήρχαν ούτε γεωπολιτική αστάθεια ούτε πόλεμοι. Τώρα βρέθηκε νέος δράκος, οι ΜΚΟ. Αν υπάρχουν καταγγελίες για έκνομη δράση, πρέπει να διερευνηθούν. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση και να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες».

Σημείωσε ακόμη ότι «προγράμματα που λειτούργησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως η “Εστία” και η “Φιλοξενία”, που μετέφεραν ανθρώπους σε κατοικίες και ξενοδοχεία, δεν λειτουργούν» και υπενθύμισε ότι «σε χειρότερες συνθήκες  αποσυμφορήσαμε τα νησιά μεταφέροντας 30.000 ανθρώπους προς στην ενδοχώρα. Πετύχαμε την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ροών» και κάλεσε την κυβέρνηση «να διεκδικήσει μια νέα προσέγγιση στη δήλωση αυτή με γνώμονα τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και τα συμφέροντα της χώρας».

Διαβάστε σχετικά: Αλ. Χαρίτσης: Η ΝΔ λειτουργεί ως απλός σχολιαστής των εξελίξεων στο προσφυγικό

«Απώθηση και επιστροφή συνιστούν αδιέξοδη πολιτική που έχει ήδη αποτύχει»

Μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα η Θεανώ Φωτίου τόνισε πως η πολιτική της ΝΔ που καθορίζεται από το δίπολο απώθηση και επιστροφή είναι αδιέξοδη και έχει ήδη αποτύχει. «Η απώθηση προς τους «εισβολείς»  είναι παράνομη στη θάλασσα με βάση το δίκαιο της θάλασσας και τα κέντρα κράτησης αντιβαίνουν και στο ενωσιακό δίκαιο και δεν χρηματοδοτούνται» είπε χαρακτηριστικά η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιου Τομέα Αθήνας.

Στο μεταξύ, η αδράνεια, οι παλινωδίες και η ακροδεξιά ρητορική από την πλευρά της κυβέρνησης, φαίνεται να ενεργοποιούν ένα διχαστικό και επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό στην τοπική κοινωνία της Λέσβου και αλλού. Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Α. Χατζηπροδρόμου, o οποίος κατηγορεί ευθέως τον ΣΡΙΖΑ και τις ΜΚΟ για υποκίνηση των διαδηλώσεων, ομάδες περιθωριακών στοιχείων της ακροδεξιάς φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλευθούν την κατάσταση στο νησί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Στο Νησί», μια πρωτοφανής ανάρτηση κάνει το γύρο του Διαδικτύου δηλητηριάζοντας την τοπική και όχι μόνο κοινωνία. «Με μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι ζητά μια προσευχή για τη Λέσβο καλεί σε ένοπλη δράση. Ενώ προαναγγέλλει ως και σε ανατίναξη του καταυλισμού της Μόριας» καταγγέλλει η ενημερωτική ιστοσελίδα

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 νωρίτερα για το πλαίσιο των νόμιμων ΜΚΟ, η γενική διευθύντρια των «Γιατρών του Κόσμου», Ευγενία Θάνου, ζήτησε να σταματήσει επίθεση κατά των ΜΚΟ, οι οποίες προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο. Η κ. Θάνου αναφέρθηκε και στις οργανώσεις που άνοιξαν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως «είναι άδικο να σπιλώνουμε όλες τις ΜΚΟ».

Διαβάστε σχετικά: «Οι ύποπτες ΜΚΟ»: Η επιτυχημένη προπαγάνδα της ακροδεξιάς παγκοσμίως

«Πολύ πετυχημένη προπαγάνδα των ακροδεξιών παγκοσμίως είναι η επίθεση κατά των ΜΚΟ με το επιχείρημα «οι ΜΚΟ δήθεν προστατεύουν αδυνάτους αλλά στην πραγματικότητα πλουτίζουν με χρήματα των φορολογούμενων και εξυπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα». Αυτό το επιχείρημα αποτελεί «πυρηνικό όπλο» του ιδεολογικού οπλοστασίου της ακροδεξιάς παγκοσμίως. Γιατί;»

Τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, εγκαλεί ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπουρνούς για τις διχαστικές και προκλητικές δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη του, Α. Χατζηκομνηνού. Με ανάρτηση του στο facebook ο Γ. Μπουρνούς αναφέρει: «Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Α.Χατζηκομνηνός, συνεχίζει και σήμερα να σκορπά χολή σε εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ, επιμένοντας ξεδιάντροπα να συνδέει ευθέως τις διαδηλώσεις των προσφύγων και μεταναστών και τα επεισόδια στη Μυτιλήνη με την επίσκεψη του Παύλου Πολάκη και κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ στο ΚΥΤ της Μόριας. Καλώ τον Περιφερειάρχη, κ. Κώστα Μουτζούρη να ξεκαθαρίσει δημόσια, αν υιοθετεί ή όχι τους απαράδεκτους, ανήθικους και προκλητικούς ισχυρισμούς του Αντιπεριφερειάρχη του». Νωρίτερα ο Α. Χατζηκομνηνός είχε επιδοθεί σε ντελίριο ακροδεξιού διχαστικού λόγου μιλώντας για λαθρομετανάστες που εισβάλουν στην πατρίδα μας ενώ επέμενινε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ “ξεσήκωσαν” τους μετανάστες. «Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι την επομένη της επίσκεψης των βουλευτών ξεσηκώθηκαν», είπε σήμερα στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, για τους αιτούντες άσυλο ο αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Α. Χατζκομνηνός.

Διαβάστε σχετικά: Γ. Μπουρνούς: Συνεχίζει να σκορπά χολή σε εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ ο αντιπεριφερειάρχης Β.Αιγαίου

Κι άλλο περιστατικό ξενοφοβίας στα Βρασνά Θεσσαλονίκης

Ακόμη ένα ρατσιστικό κρούσμα απέναντι σε προσφυγόπουλα καταγράφηκε στα Βρασνά, της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά, γονείς δεν πήγαν επί μέρες τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο… επειδή θα γράφονταν σε αυτό οκτώ νήπια προσφυγόπουλα.

Γερμανικός Τύπος: Ντροπή να στοχοποιούνται ΜΚΟ

"Η αντιμετώπιση των ΜΚΟ στο προσφυγικό είναι ντροπή" επιγράφεται σχόλιο της συντηρητικής εφημερίδα Die Welt το οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: "Ο λόγος για τον οποίο δεν πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι στο Αιγαίο τα προηγούμενα χρόνια ήταν η δουλειά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο πεδίο. Οι συνεργάτες τους έστηναν αντίσκηνα, μοίραζαν φαγητό, αγόραζαν ρουχισμό για μικρά παιδιά. Σε αυτούς τους ακτιβιστές εστιάζει τώρα η νέα συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. (...) Εάν οι αρχές ήθελαν και μπορούσαν να ανταποκριθούν στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα θα ήταν ανάξιο λόγου να μιλάμε γι αυτό. Αλλά με δεδομένη την αποτυχία της Ελλάδας η αντιμετώπιση εκείνων που βοηθούν είναι ντροπή. Είναι και ένα στημένο παιχνίδι. Με τον νέο νόμο οι αρχές θέλουν απλώς να ξεφορτωθούν τις ανεπιθύμητες ΜΚΟ".

Για το ίδιο ζήτημα το Spiegel Online παρατηρεί: "Ήδη από το καλοκαίρι του 2017 η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί ΜΚΟ που εργάζονται για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα είχε διαμαρτυρηθεί επανειλλημμένως ότι αντιμετωπιζόταν ωσάν να ήταν αναπτυσσόμενη χώρα, που δεν είναι σε θέση να φροντίσει μόνη της τους πρόσφυγες. Επιπλέον, θα ήταν πιο αποτελεσματικός ένας κεντρικός σχεδιασμός. Αυτός ήταν και ένας λόγος για τον οποίο εφεξής τα χρήματα πήγαιναν απευθείας στο ελληνικό κράτος. Μετά από δυόμιση χρόνια είναι πλέον σαφές: παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, οι ελληνικές αρχές δεν εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες στους καταυλισμούς. Στη Σάμο δεν υπήρχαν ούτε τουαλέτες έξω από το επίσημο κέντρο υποδοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά μία ΜΚΟ έστησε χημικές τουαλέτες. Αλλά και την ιατρική φροντίδα αναλαμβάνουν, σε μεγάλο βαθμό, οι ΜΚΟ".

«Πρόσφυγες: εκρηκτική κατάσταση και ανθρωποκυνηγητό», είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης στην εφημερίδα Liberation, σχετικά με την αύξηση των εντάσεων στη Μυτιλήνη. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η όξυνση λαμβάνει ξενοφοβικές τάσεις, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων, που συσσωρεύονται σε πολύ άσχημες και ανθυγιεινές συνθήκες στους υπερκορεσμένους προσφυγικούς καταυλισμούς του νησιού.

Διαβάστε σχετικά: Είναι ντροπή αυτή η αντιμετώπιση των ΜΚΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μόνο τον Ιανουάριο του 2020 έφθασαν στα νησιά από την Τουρκία 3500 άνθρωποι, ενώ στη Λέσβο παραμένουν 21000 ψυχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

«Μόνο ουσιαστικές λύσεις θα δώσουν τέλος στις εντάσεις στα νησιά», τονίζουν 14 οργανώσεις

«Oι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση ασύλου, η συστηματική αντιμεταναστευτική ρητορική, καθώς και ο υπερσυνωστισμός και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, έχουν οδηγήσει σε εντάσεις και καταστάσεις βίας που δεν βοηθούν ούτε τους πρόσφυγες, ούτε τις τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων» τονίζουν με ανακοίνωση τους 14 Μη Κυβερνητικές οργανώσεις. «Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, τους τοπικούς παράγοντες αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, για την αποφυγή της ξενοφοβικής ρητορικής που αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα και προωθεί ρατσιστικές αντιδράσεις, οξύνοντας την ένταση που ήδη υπάρχει στα νησιά εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο και τις συνέπειές τους στις τοπικές κοινότητες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των 14 οργανώσεων

Στο μεταξύ απάντηση εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν στην ερώτηση που κατέθεσε στις 25 Νοεμβρίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης, για τις 28 αθρόες απορρίψεις αιτήσεων ασύλου στη Λέσβο, λόγω έλλειψης διερμηνείας, που έλαβαν χώρα στο διάστημα 15 με 20 Νοεμβρίου του 2019. Το συγκεκριμένο συμβάν αποτέλεσε κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνούς προστασίας, καθώς και των αναγνωρισμένων διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Στην απάντησή της η Επιτροπή ενημερώνει πως έχει λάβει γνώση των καταγγελιών και πως μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αν διαπιστωθεί πως οι πρακτικές που εφαρμόζονται είναι ενάντιες στο ενωσιακό δίκαιο, όπως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)