to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 06.01.2019

Διεθνή

Η αδιαλλαξία Σαλβίνι και η έκκληση του Πάπα για του 49 μετανάστες που βρίσκονται εν πλω σε δύο σκάφη ΜΚΟ

49 μετανάστες εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλεισμένοι εν πλω σε δύο σκάφη ΜΚΟ ανοικτά της Μάλτας, ορισμένοι μάλιστα πάνω από δύο εβδομάδες.


Ο Iταλός υπουργός Eσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι επανήλθε με σημερινή ανάρτησή του στο διαδίκτυο στην υπόθεση των δύο πλοίων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, τα Sea Eye και Sea Watch, που έχουν καταφύγει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας με σαράντα εννέα πρόσφυγες και μετανάστες.

«Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς. Δυο σκάφη που ανήκουν σε ΜΚΟ βρίσκονται σε χωρικά ύδατα της Μάλτας: οι επιβαίνοντες σε αυτά πρέπει να αποβιβαστούν στην Βαλέτα», τονίζει ο Σαλβίνι, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης. 

«Η στάση της Ευρώπης, η οποία σιωπά, προκαλεί μόνον ντροπή. Προφανώς, τα 'μαθηματάκια' ανθρωπιάς αφορούν μόνον την Ιταλία. Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και ψεύδη», καταλήγει ο Ματτέο Σαλβίνι. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο είχε ανακοινώσει ότι η Ιταλία είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά που βρίσκονται στα δυο σκάφη. 

Μολαταύτα, ο ίδιος ο Ντι Μάιο τώρα προσθέτει ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν μόνον αν η αποβίβασή τους γίνει στην Μάλτα, ενώ αντίθετα, οι υπεύθυνοι των ΜΚΟ κάνουν γνωστό ότι δεν εννοούν να χωρίσουν τις οικογένειες που βρίσκονται στο Sea Watch και στο Sea Eye.

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν μία «χειροπιαστή αλληλεγγύη» 

«Από πολλών ημερών 49 άνθρωποι, που διασώθηκαν στη Μεσόγειο, βρίσκονται πάνω σε δύο σκάφη ΜΚΟ, αναμένοντας έναν ασφαλή λιμένα για να αποβιβασθούν. Απευθύνω έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες για να επιδείξουν μία χειροπιαστή αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο ποντίφικας κατά την παραδοσιακή προσευχή της Κυριακής.

Αμφότερες η Ιταλία και η Μάλτα διεμήνυσαν σήμερα πως δεν προτίθενται να επιτρέψουν στα δύο πλοία Sea Eye και Sea Watch να προσδέσουν σε λιμάνια της.

«Στην Ιταλία δεν έρχεται κανένας. Αυτή είναι η γραμμή μας και δεν πρόκειται να μεταβληθεί», διαμηνύει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και εις εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα II Messaggero. «Τα ιταλικά λιμάνια θα παραμείνουν κλειστά», υπογράμμισε επίσης στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ εξήγησε πως δεν επιθυμεί να δημιουργήσει «ένα προηγούμενο» επιτρέποντας στους πλάνητες μετανάστες να αποβιβασθούν, μιλώντας στον σταθμό Radio One της Μάλτας, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, που αναπαράγουν τις δηλώσεις του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)