to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:35 | 24.10.2023

Διεθνή

Η 85χρονη όμηρος που απελευθερώθηκε μιλά για την απαγωγή της από τη Χαμάς, τα τούνελ στη Γάζα, τις ευθύνες της ισραηλινής κυβέρνησης

Η 85χρονη Γιοσεβέντ Λίφσιτζ, όμηρος της Χαμάς που αφέθηκε ελεύθερη τη Δευτέρα, περιγράφει την κόλαση που επικράτησε στο κιμπούτς όπου έμενε στις 7 Οκτώβρη, είπε πως οι απαγωγείς τη χτύπησαν στο δρόμο προς τη Γάζα αλλά ότι μετά αντιμετωπίστηκε με φροντίδα, περιέγραψε έναν "ιστό αράχνης" από τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας, και κατηγόρησε την ηγεσία του Ισραήλ για αποτυχίες που κατέστησαν την ίδια και τους άλλους ομήρους, «αποδιοπομπαίους τράγους» (βίντεο)


Η ισραηλινή όμηρος Yocheved Lifshitz που απελευθερώθηκε μιλάει στον Τύπο, με την κόρη της στο πλευρό της, στο νοσοκομείο Ισιλόβ στο Τελ Αβίβ στις 24 Οκτωβρίου 2023. (φωτ.:  Avshalom Sassoni/Flash90)

Η 85χρονη Γιοσεβέντ Λίφσιτζ, όμηρος της Χαμάς που απελευθερώθηκε, περιέγραψε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, που αναμενόμενα προσέλκυσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ, έξω από το νοσοκομείο Ισιλόβ του Τελ Αβίβ, πώς οι απαγωγείς της την πήγαν με μοτοσικλέτα από το κιμπούτς του Νιρ Οζ στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, περιέγραψε έναν "ιστό αράχνης" από σήραγγες και υπόγεια τούνελ, και κατηγόρησε την ηγεσία του Ισραήλ για αποτυχίες που κατέστησαν την ίδια και τους άλλους ομήρους, "αποδιοπομπαίους τράγους".

Είπε ότι οι απαγωγείς της τη χτύπησαν στο δρόμο προς τη Γάζα, αλλά ότι εκείνοι που την κρατούσαν της φέρθηκαν καλά.

"Πέρασα μια κόλαση που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ. Αυτοί [οι άντρες της Χαμάς] αλώνιζαν μέσα στο κιμπούτς", είπε, με τη φωνή της ίσα να ακούγεται. Χλεύασε τον δαπανηρό συνοριακό φράχτη που έχει υψώσει το Ισραήλ στη μεθόριο με τη Γάζα, τον οποίο, όπως είπε, οι εισβολείς ανατίναξαν με ευκολία και δεν βοήθησε "καθόλου" στην υπεράσπιση του κιμπούτς από τους εισβολείς.

Περίπου 180 από τους 400 κατοίκους του κιμπούτς σκοτώθηκαν ή απήχθησαν, σύμφωνα με τους New York Times.

Η Χαμάς απελευθέρωσε τη Λίφσιτζ και τη Νουρίτ Κούπερ, 79 ετών, μετά από 17 ημέρες αιχμαλωσίας, τρίτο και τέταρτο αιχμάλωτο που απελευθερώνει η τρομοκρατική οργάνωση τις τελευταίες ημέρες. Οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο όπου και απελευθερώθηκαν αργά τη Δευτέρα. Στη συνέχεια τις παρέλαβε ο ισραηλινός στρατός, που τις μετέφερε σε ισραηλινό νοσοκομείο για εξετάσεις, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Τουλάχιστον 220 άλλοι όμηροι - συμπεριλαμβανομένων των υπερήλικων συζύγων των δύο γυναικών  - πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

"Με πήραν, με τα πόδια μου στη μία πλευρά και το κεφάλι μου στην άλλη πλευρά της μοτοσικλέτας", είπε η Λίφσιτζ στους δημοσιογράφους, και οι απαγωγείς της «έφυγαν πετώντας μέσα από τα χωράφια» πίσω προς τη Γάζα. Καθ' οδόν, είπε η γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο, την χτύπησαν με ξύλα, "δεν μου έσπασαν τα πλευρά", αλλά "με πόνεσαν πολύ και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω".

Επίσης, της αφαίρεσαν το ρολόι και τα κοσμήματά της, όπως είπε.

Τα τούνελ στη Γάζα

Στη Γάζα την μετέφεραν στην είσοδο ενός δικτύου υπόγειων σηράγγων, το οποίο περιέγραψε ως "ιστό αράχνης", και έπρεπε να περπατήσει «για χιλιόμετρα» μέσα σε σήραγγες με το δάπεδο βρεγμένο .

Η πρώην όμηρος Γιοσεβέντ Λίφσιτζ με την οικογένειά της και το προσωπικό του νοσοκομείου Ισιλόβ,  24 Οκτωβρίου 2023. (Jenny Yerushalmi)

Η κόρη της, η Σαρόν, ήταν γονατισμένη δίπλα της για να βοηθάει να ακουστεί η φωνή της, επαναλαμβάνοντας κάποιες από τις παρατηρήσεις της, μεταφράζοντας τον απολογισμό της στα αγγλικά και προσθέτοντας κάποια σχόλια.

Μετά από περίπου δύο-τρεις ώρες, προσθέτει η Γιοσεβέντ, έφτασαν σε μια μεγάλη αίθουσα όπου είχαν συγκεντρωθεί άλλοι περίπου 25 όμηροι. "Μας είπαν ότι πιστεύουν στο Κοράνι και ότι δεν θα μας έκαναν κακό, και ότι θα ζούσαε στις ίδιες συνθήκες που ζουν και οι ίδιοι μέσα στις σήραγγες", είπε ακόμα η πρώην όμηρος για τους απαγωγείς της.

Αυτή και άλλοι τέσσερις περίπου όμηροι από το Κιμπούτς Νιρ Οζ οδηγήθηκαν αργότερα την ίδια μέρα σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Αργότερα "ήρθαν ένας νοσηλευτής και ένας γιατρός" και δόθηκαν στρώματα στους ομήρους, είπε. Ο γιατρός επέστρεφε κάθε δύο ημέρες και ο γιατρός κανόνιζε για φάρμακα. "Η μεταχείρισή μας ήταν καλή", πρόσθεσε η Λίφστιτζ, περιγράφοντας πώς ο γιατρός περιέθαλψε έναν άλλο από τους ομήρους που είχε τραυματιστεί. Είπε ότι οι απαγωγείς της φρόντιζαν να διασφαλίζουν ότι οι συνθήκες ήταν καλές: "Εκείνοι καθάριζαν τις τουαλέτες, όχι εμείς", είπε. "Φοβόντουσαν τη μόλυνση".

Ερωτηθείσα για τις συζητήσεις με τους απαγωγείς, είπε ότι "προσπάθησαν" να συνομιλήσουν- "τους είπαμε, όχι πολιτική... Δεν τους απαντήσαμε [για την πολιτική]. Μιλούσαν για όλα τα είδη των πραγμάτων. Ήταν πολύ φιλικοί μαζί μας. Φρόντισαν για όλες τις ανάγκες μας- αυτό πρέπει να το πούμε προς τιμήν τους. Τρώγαμε ό,τι έτρωγαν", είπε, περιγράφοντας ένα γεύμα την ημέρα με πίτα, τυρί και αγγούρι.

Είπε ότι "η έλλειψη γνώσης από τον στρατό και τη Σιν Μπετ (σ.σ.: την ισραηλινή μυστική υπηρεσία) για το τι σχεδίαζε η Χαμάς "μας πλήγωσε πολύ. Ήμασταν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για την ηγεσία". Τα σημάδια υπήρχαν πριν από την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των μπαλονιών που πετούτσαν πάνω από τα σύνορα για να βάλουν φωτιά σε χωράφια των κιμπούτς. "Και ο στρατός δεν το πήρε στα σοβαρά".

"Και ξαφνικά το πρωί του Σαββάτου, όταν όλα ήταν ήσυχα, υπήρξαν πολύ βαριά πυρά προς τις κοινότητες, και μαζί με τα πυρά, εισέβαλαν, έσπασαν τον [συνοριακό] φράχτη... άνοιξαν την πύλη του κιμπούτς και εισέβαλαν μαζικά. Ήταν πολύ δυσάρεστο, πολύ δύσκολο. Η μνήμη μου αναπαράγει συνεχώς αυτές τις εικόνες".

Αναφερόμενη  στην παραβίαση του φράγματος  του Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα από τους τρομοκράτες, ο η Λίφστιτζ πρόσθεσε: "Ένα ολόκληρο σμήνος από ανθρώπους έσπασε τον φράχτη - κόστισε 2 δισεκατομμύρια σέκελ (493 εκατομμύρια δολάρια) και δεν βοήθησε καθόλου, ούτε λίγο".

Είπε ότι οι απαγωγείς της είχαν σαφώς προετοιμαστεί από καιρό για την κράτηση των ομήρων και είχαν ακόμη και σαμπουάν και μαλακτικό για τους ομήρους.

Ερωτηθείσα, δε, γιατί έδωσε το χέρι της, προφανώς σε έναν από τους απαγωγείς της, όταν μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού, επανέλαβε και πάλι ότι οι όμηροι αντιμετωπίστηκαν με "ευαισθησία".

Η κόρη της, Σαρόν Λούτον, μιλώντας μετά τη Γιοσεβέντ, δήλωσε ότι είναι υπέροχο να έχει τη μητέρα της πίσω, αποκαλώντας την "ακτίνα φωτός".

«Η μητέρα μου ελπίζει ότι όλοι οι άνθρωποι που ήταν μαζί της θα επιστρέψουν", πρόσθεσε η Λούτον. "Οι καρδιές μας είναι με τους πάνω από 200 ομήρους που βρίσκονται ακόμα στη Γάζα. Η καρδιά μας είναι με τον πατέρα μου και όλους τους αιχμαλώτους που βρίσκονται ακόμη εκεί».

Πηγή: Times of Israel

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)