to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 06.04.2013

Κοινωνία

Χθες στη Θεσσαλονίκη: Αντισυγκέντρωση για τα μεταλλεία με χορηγό εταιρεία-αστυνομία

Το ρεπορτάζ της Αυγής: Οξύνθηκαν χθες τα πνεύματα εντός και εκτός του κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου το Περιφερειακό Συμβούλιο συζητούσε το θέμα του ανοικτού μεταλλείου που στήνει η "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές της Χαλκιδικής.



Οι εργαζόμενοι της "Ελληνικός Χρυσός", που είχαν κηρύξει... απεργία, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία της εταιρείας στη συνεδρίαση, όπου απείλησαν τους επιστήμονες που μιλούσαν κατά της εξόρυξης - Η αστυνομία κράτησε εκτός αίθουσας μόνον τους κατοίκους



Έξω από την Περιφέρεια συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μέλη του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» φρόντισε να στήσει αντισυγκέντρωση, μεταφέροντας με λεωφορεία μεταλλωρύχους με τις οικογένειές τους για να φωνάζουν «εργατιά - εργατιά ενωμένοι με την αγροτιά». Μάλιστα οι εργαζόμενοι, που κήρυξαν και απεργία προκειμένου να δώσουν όλοι το παρών στην αντισυγκέντρωση, σε αρκετές περιπτώσεις επιτέθηκαν λεκτικά στους ειδικούς επιστήμονες και στους βουλευτές, που, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τάχθηκαν ενάντια στη συγκεκριμένη επένδυση.

Όταν, για παράδειγμα, ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος μίλησε για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η λειτουργία του ανοικτού μεταλλείου στην υγεία κατοίκων και εργαζομένων, οι μεταλλωρύχοι που βρίσκονταν στην αίθουσα άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν, ενώ όταν κατέβηκε από το βήμα μια ομάδα εργαζομένων κινήθηκε με απειλητικές διαθέσεις εναντίον του. Παίζοντας ένα πρωτοφανές σόου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι εργαζόμενοι έλεγαν ειρωνικά «κοιτάξτε μας, είμαστε ετοιμοθάνατοι εμείς...», ενώ φώναζαν στον Αλ. Μπένο «ετοίμασε καλύτερα το δικό σου φέρετρο».



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομία που έφραξε την είσοδο της ΠΚΜ επέτρεψε σε εργαζόμενους της "Ελληνικός Χρυσός" να μπουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όχι όμως και στους πολίτες που διαδήλωναν ενάντια στην επένδυση.



Η διαδικασία ήταν πολύωρη, ενώ, όπως και χθες επισήμανε η «Αυγή», στη συνεδρίαση έγινε ανταλλαγή απόψεων, χωρίς να υπάρχει σχετικό ψήφισμα. Ενάντια στα σχέδια της "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Λ. Αμμανατίδου, Κ. Ιγγλέζη και Τ. Κουράκης, του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης, όπως και ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ.

Από τη ΔΗΜ.ΑΡ. η Α. Ξηροτύρη, αν και τάχθηκε γενικά υπέρ των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, αντιτάχθηκε και αυτή στη συγκεκριμένη επένδυση στις Σκουριές λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα προκαλέσει και ζήτησε να ξεκινήσει από την αρχή ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)