to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:37 | 13.01.2023

Διεθνή

«Χρυσά» deal μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για F-16, πυραύλους και βόμβες - Στο ράλι εξοπλισμών και η Ελλάδα

Η έγκριση της πώλησης από το Κονγκρέσο εξαρτάται από το πολυπόθητο «ναι» της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - H πώληση προς την Τουρκία, είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν - Δείτε τι αναφέρει η Wall Street Journal


Το «πράσινο φως» από το Κονγκρέσο πρόκειται να ζητήσει ο Τζο Μπάιντεν για την πώληση υπεσύγχρονων F-16 στην Τουρκία ύψους 20 δισ. δολαρίων, μαζί  με την ξεχωριστή πώληση F-35 στην Ελλάδα ετοιμάζεται να ζητήσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Το ίδιο δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις αμερικανικών εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια» σημειώνει ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή η οποία επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ, η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει πάνω από ένα χρόνο, περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και ανταλλακτικά για την επισκευή 79 του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας.

Επιπλέον, στην πώληση προς την Τουρκία περιλαμβάνονται 900 πύραυλοι αέρος αέρος και 800 βόμβες. Η έγκριση του Κογκρέσου, σύμφωνα με την εφημερίδα, σχετίζεται από το «ok» της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ενημέρωση του Κογκρέσου αναμένεται να συμπέσει με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει δε ότι η πώληση προς την Ελλάδα περιλαμβάνει «τουλάχιστον 30» F-35. «Αν και οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για τυχαία σύμπτωση, είναι βέβαιο ότι θα καμφθούν πιθανές αντιδράσεις της Αθήνας για τα F-16 στην Τουρκία, αν ικανοποιηθεί και το δικό της αίτημα», επισημαίνει το δημοσίευμα σχολιάζοντας ότι το Κογκρέσο ποτέ στο παρελθόν δεν σταμάτησε πώληση όπλων σε ξένη χώρα, που έχει αιτηθεί ο Λευκός Οίκος.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικοί περιφερειακοί αντίπαλοι και μια πώληση μόνο στην Τουρκία πιθανότατα θα προκαλούσε ταχεία καταδίκη από την Αθήνα», σημειώνει η Wall Street Journal.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)