to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 13.07.2019

Διεθνή

HRW: Οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν «εκτέλεσαν» τέσσερις άμαχους σε νοσοκομείο

Οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων και οι φόνοι με συνοπτικές διαδικασίες αμάχων ή μαχητών που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αποτελούν έγκλημα πολέμου, υπογραμμίζει στην καταγγελία του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Μέλη των ειδικών δυνάμεων του Αφγανιστάν πραγματοποίησαν επιδρομή αυτή την εβδομάδα εναντίον νοσοκομείου σε επαρχία κοντά στην Καμπούλ και «εκτέλεσαν» τέσσερις αμάχους, κατήγγειλε χθες Παρασκευή το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το οποίο ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο HRW ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε νοσοκομείο της Ουαρντάκ, επαρχίας που βρίσκεται κοντά στην Καμπούλ.

«Σκότωσαν έναν νοσηλευτή και στη συνέχεια αιχμαλώτισαν και έδεσαν το προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών που συνόδευαν τους ασθενείς», ανέφερε το HRW σε ανακοίνωσή του.

Τρεις ακόμη άνθρωποι --ένας βοηθός εργαστηρίου, ένας φύλακας και ένας ακόμη νοσηλευτής—βρέθηκαν αργότερα νεκροί από σφαίρες. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, «εκτελέστηκαν».

«Οι επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων θέτουν υπό αμφισβήτηση το δίκαιο του πολέμου, θα συνεχιστούν αν οι υπεύθυνοι παραμείνουν ατιμώρητοι», τόνισε η Πατρίσια Γκρόσμαν αναπληρώτρια διευθύντρια του HRW Ασίας.

«Είναι απαραίτητο η αφγανική κυβέρνηση να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους διοικητές που διέταξαν τους φόνους καθώς και τους στρατιώτες που τράβηξαν τη σκανδάλη», πρόσθεσε.

Ούτε το υπουργείο Άμυνας ούτε οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν έχουν σχολιάσει τις καταγγελίες, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αμερικανικός στρατός υποστήριξε τις αφγανικές δυνάμεις σε αυτή την επιδρομή.

Οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων και οι φόνοι με συνοπτικές διαδικασίες αμάχων ή μαχητών που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αποτελούν έγκλημα πολέμου, υπογράμμισε η ΜΚΟ.

Η επιδρομή σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά μια ιστορική συνάντηση μεταξύ Αφγανών εκπροσώπων και αξιωματούχων των Ταλιμπάν στη Ντόχα μετά το πέρας της οποίας οι δύο πλευρές συμφωνήσαν να μειώσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στο «μηδέν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)