to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 05.01.2023

Διεθνή

Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία 36 ωρών ανακοίνωσε η Ρωσία - «Είναι πρόφαση» απαντά ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις να εφαρμόσουν εκεχειρία στην Ουκρανία στις 6 και 7 Ιανουαρίου, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, καλώντας και την ουκρανική πλευρά να κάνει το ίδιο - O Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι ο Πούτιν θέλει εκεχειρία για να σταματήσει την ουκρανική «προέλαση» στο Ντονμπάς


«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24.00 της 7ης» ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία και την Ουκρανία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, ο πατριάρχης Κύριλλος, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάλεσε και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν εκεχειρία για τα Χριστούγεννα, μια πρόταση που απορρίφθηκε από το Κίεβο ως κυνική παγίδα.

Ζελένσκι: Ο Πούτιν θέλει εκεχειρία για να σταματήσει την ουκρανική «προέλαση» στο Ντονμπάς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει την εκεχειρία προκειμένου να σταματήσει την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονμπάς και να ενισχύσει τις δυνάμεις κατοχής.

«Θέλουν τώρα να εκμεταλλευθούν ως πρόφαση τα Χριστούγεννα, έστω και για λίγο, προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση των ανδρών μας στο Ντονμπάς και να φέρουν εξοπλισμό, πυρομαχικά και επίστρατους», είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Τι θα τους αποφέρει αυτό; Μόνο ακόμη μια αύξηση στις μέχρι σήμερα απώλειές τους», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι ο πόλεμος «θα τελειώσει μόνο όταν αποχωρήσουν οι στρατιώτες σας ή τους εκδιώξουμε».

Σημειώνεται ότι ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τη ρωσική ανακοίνωση, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, είχε απορρίψει ως υποκρισία την πρόταση Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία, προσθέτοντας ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία. «Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη - μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε συγκεκριμένα στο Twitter ο Ποντολιάκ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)