to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 23.11.2015

πηγή: ert

Πολιτική

Χριστόφορος Βερναρδάκης: «Η κρίση στη ΝΔ μάς αγγίζει όλους»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στον Ανδρέα Παπασταματίου:


Για την ανάληψη των βουλευτικών του καθηκόντων και την παραίτηση Σακελλαρίδη:

«Από τη μεριά μου χρειάζεται περισσότερος χρόνος γιατί πρέπει να δοθεί βάρος και στα καθήκοντα παρουσίας στη Βουλή. Δυστυχώς ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποφάσισε να αφήσει την έδρα. Είναι μια επιλογή πολύ ηθική, γιατί αποφάσισε να μην πάρει την έδρα σπίτι του και μάλιστα μία έδρα, που είναι με λίστα. Έχω την πεποίθηση ότι ο Γαβριήλ θα παραμείνει στην πολιτική, ίσως όχι στην κεντρική πολιτική για ένα διάστημα και ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα να τον έχουμε πάλι κοντά μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι: «Από τη στιγμή που είμαι υπουργός και συμμετέχω στο υπουργικό συμβούλιο δεν θα μπορούσα να έχω τέτοιες ενστάσεις στο να αναλάβω αυτή την βουλευτική έδρα. Ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση είχε ένα πολύ δύσκολο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με θέματα που δεν ανήκουν στον πυρήνα του πολιτικού της προγράμματος και των ιδεολογικών της επιλογών, στα οποία εξαναγκάστηκε να προχωρήσει για να εξασφαλίσει παράλληλες πολιτικές, που έχουμε καθήκον να φτιάξουμε, ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που το τοποθετώ στον Μάρτιο-Απρίλιο της ερχόμενης χρονιάς, να χαλαρώσουμε την πίεση και να μπούμε στην εφαρμογή άλλης πολιτικής».

Για την αναβολή των εκλογών προς ανάδειξη προέδρου στην ΝΔ:

«Πρέπει να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα, όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί αφορά όλη τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Για παράδειγμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο ορισμός διοικήσεων στις ανεξάρτητες αρχές όπως το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το ΑΣΕΠ, ο Συνήγορος του Πολίτη και δεν μπορούν να συγκροτηθούν αυτές οι αρχές λόγω αυτής της εκκρεμότητας. Με αυτή την έννοια η κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως είναι μία κρίση, που μας αγγίζει όλους. Ελπίζω να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης.

Για το μισθολόγιο του Δημοσίου:

«Το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο του Δημοσίου δεν περιλαμβάνει μειώσεις μισθών. Περιλαμβάνει την απελευθέρωση της βαθμολογικής εξέλιξης, που αποσυσχετίζεται από την μισθολογική εξέλιξη και τα κλιμάκιά της, κάτι που εν μέρει θα ευνοήσει μια μεγάλη κατηγορία, πάνω από τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους, που θα έχουν και μία μικρή αύξηση. Θα έχουμε εξορθολογισμό, αλλά σε καμία περίπτωση μειώσεις». πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε σχετική παρατήρηση του δημοσιογράφου για τις αναφορές κάποιων στο «μεγάλο και ακριβό» δημόσιο, ο κ. Βερναρδάκης αντέδρασε: «Έχουμε το μικρότερο δημόσιο στην Ευρώπη. Μεγάλος δεν ήταν ποτέ ο δημόσιος τομέας, ούτε τα προηγούμενα χρόνια. Το ποσοστό επί του μισθωτού πληθυσμού και του γενικού εργαζόμενου ήταν μικρό και παλιότερα, τώρα που έχουν φύγει και 350.00 είναι σε δραματική κατάσταση. Κι ούτε δαπανηρός είναι γιατί και σε όσους έχουν απομείνει οι μειώσεις έχουν φτάσει αθροιστικά το 35-40%.

Δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε. Πρώτον να αναδιατάξουμε πιο παραγωγικά κάποιες δομές και δεύτερον να τον προστατεύσουμε και να φέρουμε νέο κόσμο, να προσλάβουμε δηλαδή γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει, ούτε σύστημα υγείας, ούτε σύστημα παιδείας, ούτε ασφάλειας, ούτε κοινωνικές δομές. Έχουν ξεπεραστεί τα όρια του κόκκινου συναγερμού. Πρέπει να έχουμε έναν προγραμματισμό προσλήψεων και να παίρνουμε συγκεκριμένες ειδικότητες. Οπωσδήποτε τα επόμενα 5-6 χρόνια κι εγώ λέω από το ’16 θα πρέπει να μπούμε σε προγραμματισμό προσλήψεων, τουλάχιστον γύρω στις 20.000 ετησίως».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)