to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χρήσιμη δύναμη από ένα κόμμα εξουσίας

Από πότε τα «αυτονόητα δικαιώματα» Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών είναι υπό κρίση; Και αν δεν ψηφίσουν «σωστά», θα τους τα στερήσουν; Θα τους απελάσουν; Θα τους πάρουν την περιουσία;


Ο Άκης Σκέρτσος τα είπε χειρότερα (λογικό εδώ που τα λέμε…) από την εμφάνιση Γκρούεζα της Ντόρας Μπακογιάννη στους μειονοτικούς στη Ροδόπη: «Αν θέλουν να έχουν τα αυτονόητα δικαιώματα που έχουν οι Έλληνες πολίτες, θα πρέπει να στηρίξουν βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν την ελληνική εθνική πολιτική» είπε ο πρώην υπουργός (Mega, 11 Ιουνίου). «Δεν θα περάσετε καλά» είπε εκείνη που στεναχωρήθηκε που δεν θα γινόταν υπουργός.

Από πότε, όμως, τα «αυτονόητα δικαιώματα» Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών είναι υπό κρίση; Και αν δεν ψηφίσουν «σωστά», θα τους τα στερήσουν; Θα τους απελάσουν; Θα τους πάρουν την περιουσία; Θα τους στερήσουν το δικαίωμα ψήφου; Θα βάλουν πάλι μπάρες; Μιλάμε για τα «αυτονόητα δικαιώματα» του πολίτη, όπως προφανώς είναι η ζωή, η περιουσία, η ελεύθερη μετακίνηση, η ισονομία και η ισότητα ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής.

Το ερώτημα, όπως και με τις υποκλοπές, επανέρχεται: Η Ελλάδα είναι μία δυτικού τύπου ευρωπαϊκή δημοκρατία ή μία «δημοκρατία Μητσοτάκη»; Οι πολίτες και οι κοινωνικές ομάδες που δεν στηρίζουν Μητσοτάκη θα τιμωρούνται;

Το ερώτημα δίνει περιεχόμενο και στις εκλογές. Το πολιτικό σύστημα, κάθε δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, χρειάζεται μία ισορροπία. Χρειάζεται κυβέρνηση, χρειάζεται σοβαρή, ισχυρή αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση που θα μπορεί είτε να προβάλλει εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης είτε να κριτικάρει και να «διορθώνει» τις επιλογές μίας εξουσίας που νομίζει ότι είναι παντοδύναμη ή να προστατεύει πολιτικά κατακτήσεις και κοινωνικά δικαιώματα που απειλούνται από ένα αχόρταγο καθεστώς.

Μία κατακερματισμένη αντιπολίτευση -πολύ περισσότερο αν τα κόμματά της βρίσκονται σε εμφύλιο- δεν μπορεί να υλοποιήσει τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Η χώρα, οι πολίτες της χρειάζονται ισχυρή αντιπολίτευση. Και χρήσιμη αντιπολίτευση. Χρήσιμη είναι αυτή που θα προστατεύει εμπράκτως τους πολίτες από το καθεστώς, όχι αυτή που απλώς θα φωνάζει, θα χτυπά στην πλάτη «βλέπεις, είμαι δίπλα σου», θα χαρίζει απολίτικα χαμόγελα συμπαράστασης. Αυτά είναι εύκολα, σχετικά παρωχημένα και ταιριάζουν σε μικρά κόμματα. Τα κόμματα εξουσίας είναι αυτά που θα νικούν, θα αξιοποιούν τους θεσμούς (χαρακτηριστική περίπτωση οι αποφάσεις του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ) και θα θέτουν την ατζέντα των διεκδικήσεων. Αυτή θα είναι η χρήσιμη αντιπολίτευση από ένα κόμμα εξουσίας.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)