to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 04.08.2018

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: «Δεν θα καλύψουμε κανέναν αλλά αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιοι»

Τι δήλωσε ο υπουργός Υποδομών το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ1


«Ο κρατικός μηχανισμός πάντα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις, στο πλαίσιο όμως των δυνατοτήτων που έχει», τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα με τις πλημμύρες και με τις πυρκαγιές που έχουμε πολλές παθογένειες ως χώρα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Πιστεύω ότι πρέπει ως κοινωνία να αλλάξουμε σελίδα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες και ως πολιτεία να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα των Υπηρεσιών, αλλά και των περιοχών, προκειμένου και το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό να υπάρχει και η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και άλλες συνθήκες. Για να μπορούμε να πούμε ότι σε όλους τους οικισμούς της χώρας με ασφάλεια, όταν έχουμε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούμε πραγματικά με ασφάλεια να τα αντιμετωπίσουμε», προσέθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Σπίρτζης χαρακτηρίζει λάθος οι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις, σημειώνει ότι την πολιτική ευθύνη την πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ «σωρευμένες ευθύνες και για την τραγωδία που έγινε».

Σε άλλο σημείο δε της συνέντευξής του σημείωσε πως εάν έγιναν λάθη συγκεκριμένα χειρισμού από τις Υπηρεσίες, ή από την Πυροσβεστική από την Αστυνομία, ή από οποιονδήποτε, είναι προφανές ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να καλύψουμε κανέναν, προσθέτοντας ότι προφανώς αυτό θα το δουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, θα το δει ο εισαγγελέας που κάνει έρευνα και θα καλέσει να δει αν ανταποκρίθηκαν.

«Το ότι εμείς φερόμαστε και συμπεριφερόμαστε -γιατί έτσι νιώθουμε- πολύ βαρύ το φορτίο της τραγωδίας που ζήσαμε, που έζησε η χώρα, δεν σημαίνει ότι επιτρέπουμε ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση που έχει σωρευμένες ευθύνες και για την τραγωδία που έγινε και για όλες τις άλλες τραγωδίες που έχουμε ζήσει, να λέει αυτά που λέει. Και να επενδύει πολιτικά σε μια σειρά από τις παθογένειες, που είπαμε νωρίτερα, και στην τραγωδία των συμπολιτών μας που έχασαν κυρίως τη ζωή τους, αλλά άλλοι την περιουσία τους, σε μια τέτοια κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός» και προσέθεσε:

«Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη γι' αυτό και όχι μόνο. Τρέχουμε από την πρώτη στιγμή αυτές οι περιοχές να αποκατασταθούν, όσο μπορούμε να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Αυτά που έχουν γίνει τις δυο εβδομάδες που πέρασαν δεν έχουν ξαναγίνει στη χώρα όσον αφορά τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και της Πολιτείας».

Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ενώ προσπαθεί να χρεώσει στην κυβέρνηση όλη την τραγωδία που έγινε, η ίδια «έκανε πολιτική μέσα από την πολιτική γης», «κρατούσε τους πολίτες ομήρους, τους εκβίαζε με το αν θα διατηρηθούν τα αυθαίρετα ή δεν θα διατηρηθούν τα αυθαίρετα», ενώ έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «στελέχη της ΝΔ που έκαναν επάγγελμα την κατάτμηση των οικοπέδων, της δασικής γης, του αιγιαλού και της παραλίας, των ρεμάτων» και τόνισε:

«Εμείς δεν είμαστε σε μια τέτοια ούτε λογική, ούτε πολιτική κατεύθυνση. Αλλά και η γραμμή της ανοχής μας στην επικοινωνιακή αθλιότητα που ζούμε τον τελευταίο καιρό, έχει γραμμή. Και η Ανατολική Αττική και οι πολίτες ξέρουν πολύ καλύτερα από εμάς ποιοι έχουν κάνει αυτά τα εγκλήματα τα χωροταξικά, που οδήγησαν στις τραγωδίες που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Δεν γίνονται αυτά σε τρία χρόνια, δεν ανατάσεις τη χώρα σε τρία χρόνια», τόνισε.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι οι κυβέρνηση δεν επέτρεψε τις κατεδαφίσεις που ήταν έτοιμες, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι οι 3.200 τελεσίδικες αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης εκκρεμούν πάνω από μια δεκαετία, ενώ σημείωσε ότι «είναι μια αρμοδιότητα που μεταφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις Υπηρεσίες Δόμησης, τις Πολεοδομίες δηλαδή, και εμπλέκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Αποκεντρωμένη, προκειμένου να υλοποιηθούν αυτές οι κατεδαφίσεις». «Είχαν ένα πλέγμα νομοθεσίας που θέλαμε πάνω από 10-15 χρόνια να τελεσιδικήσουν αυτές οι αποφάσεις, αυτά σας τα λέω ως Μηχανικός, όχι ως Υπουργός, γιατί δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου αυτές. Και προφανώς σε όλη την Ελλάδα είναι στοιβαγμένες αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, πάνω από μια δεκαετία, που δεν υλοποιούνται. Γιατί; Και το λέει ο κ. Σκρέκας αυτό. Σοβαρά; Το ακούμε από τον κ. Σκρέκα, τον κ. Μανιάτη που ήταν Υπουργός ΠΕΚΑ; Σοβαρά; Αυτή είναι μια πολύ καλή τακτική. Και τα λένε τώρα. Τα λένε πάνω στην καταστροφή», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για τις αιτήσεις αναστολής κατεδαφίσεων από τους κκ Κουρουμπλή και Βούτση, που είδαν το φως τις δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Σπίρτζης απάντησε ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνονται οι κατεδαφίσεις, σημαίνει ότι σε συγκεκριμένες περιοχές, αν θυμάμαι καλά γιατί αντιμετωπιζόταν και το θέμα των δασικών πυκνώσεων από τους Δήμους, υπήρχε νομοθετική πρωτοβουλία από το αρμόδιο Υπουργείο. Ήταν να σταλούν για κάποιες μέρες προκειμένου να δουν αν καλύπτονται από το νόμο ή όχι».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα τόνισε ότι «πρέπει ν’ αλλάξουμε σελίδα όλοι, και ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες. [...] Πρέπει να προφυλάσσουμε το δημόσιο χώρο σα να είναι δικός μας, πρέπει να έχουμε οδεύσεις προς τις παραλίες, πρέπει να σταματήσουμε όταν θέλουμε να κάνουμε ένα δρόμο μέσα στον αστικό ιστό ή σε τέτοιες περιοχές, να εμποδίζουμε αν θέλετε τις απαλλοτριώσεις για ένα μέτρο γης και να υπάρχουν επαρκείς δρόμοι με ασφάλεια για να μπορούμε να έχουμε διαφυγή και όλα τα υπόλοιπα που ζήσαμε κι οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Ηλεία, σε όλες αυτές τις περιοχές. [...]Πρέπει να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, να πολεοδομηθεί αν θέλετε γη που να επιτρέψει να μην έχουμε όλες αυτές τις κοινωνικές συμπεριφορές, για την ακρίβεια τις αντικοινωνικές συμπεριφορές. Όλη αυτή η συμπεριφορά και η διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας έγινε γιατί δεν υπήρχε πολεοδομημένη γη να χτίσει ο πολίτης. Άρα είχαμε υψηλές αξίες της, άρα υποχρεωνόταν, αναγκαζόταν αν θέλετε, σπρωχνόταν ο πολίτης, να πάει να χτίσει σε γη που δεν ήταν πολεοδομημένη».

 
ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στην ΕΡΤ-1 και στους δημοσιογράφους Νίκο Μερτζάνη και Φάνη Παπαθανασίου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μαζί μας ο κ. Χρήστος Σπίρτζης Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδατε τα ρεπορτάζ, σήμερα έχουμε ξανά βαθμό επικινδυνότητας 4. Θεωρείτε ότι είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει οτιδήποτε γίνει σήμερα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κοιτάξτε, ο κρατικός μηχανισμός πάντα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις, στο πλαίσιο όμως των δυνατοτήτων που έχει.

Γιατί σας το λέω αυτό. Δεν είναι δυνατόν ένα μέρος του κρατικού μηχανισμού να είναι έτοιμο -και το λέω αυτό για την αντιμετώπιση μετά τις πυρκαγιές- και ένα άλλο μέρος να μην είναι. Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλοί λόγοι σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα με τις πλημμύρες και με τις πυρκαγιές που έχουμε πολλές παθογένειες ως χώρα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πιστεύω ότι πρέπει ως κοινωνία να αλλάξουμε σελίδα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες και ως πολιτεία να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα των Υπηρεσιών, αλλά και των περιοχών, προκειμένου και το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό να υπάρχει και η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και άλλες συνθήκες. Για να μπορούμε να πούμε ότι σε όλους τους οικισμούς της χώρας με ασφάλεια, όταν έχουμε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούμε πραγματικά με ασφάλεια να τα αντιμετωπίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για να έρθουμε στα τρέχοντα και στην πολιτική διάσταση. Είχαμε χτες την παραίτηση του κ. Τόσκα και η εκτίμηση είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη λέει ότι είναι αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα, θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ' αρχάς είναι λάθος η εκτίμησή σας για άλλες παραιτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παραιτήσεις, στο πλαίσιο της απόδοσης ευθυνών εκτιμάται ότι θα υπάρξουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζήτηση μεταξύ μας είναι αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή η συζήτηση στα δημοσιογραφικά γραφεία για το Γενικό Γραμματέα Πολιτική Προστασίας ενδεχομένως κι άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες -δεν μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα- ενδεχομένως να υπάρξουν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ' αρχάς την πολιτική ευθύνη την πήρε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, γιατί έτυχε να είναι τώρα Κυβέρνηση και όχι μόνο. Αλλά από εκεί και πέρα θα ήθελα να κάνουμε μια επισήμανση.

Το ότι εμείς φερόμαστε και συμπεριφερόμαστε -γιατί έτσι νιώθουμε- πολύ βαρύ το φορτίο της τραγωδίας που ζήσαμε, που έζησε η χώρα, δεν σημαίνει ότι επιτρέπουμε ειδικά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση που έχει σωρευμένες ευθύνες και για την τραγωδία που έγινε και για όλες τις άλλες τραγωδίες που έχουμε ζήσει, να λέει αυτά που λέει.Και να επενδύει πολιτικά σε μια σειρά από τις παθογένειες, που είπαμε νωρίτερα, και στην τραγωδία των συμπολιτών μας που έχασαν κυρίως τη ζωή τους, αλλά άλλοι την περιουσία τους, σε μια τέτοια κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ανεξαρτήτως της στάσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εσείς δεν πιστεύετε ότι όλοι όσοι έχετε διαχειριστεί και είστε συναρμόδιοι Υπουργοί, έχετε μια υποχρέωση απέναντι στο κοινό αίσθημα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη γι' αυτό και όχι μόνο. Τρέχουμε από την πρώτη στιγμή αυτές οι περιοχές να αποκατασταθούν, όσο μπορούμε να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Αυτά που έχουν γίνει τις δυο εβδομάδες που πέρασαν δεν έχουν ξαναγίνει στη χώρα όσον αφορά τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και της πολιτείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε προφανώς για μετά τη φωτιά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μιλάω για μετά τη φωτιά, ναι. Και έχουμε να αντιμετωπίσουμε, εκτός του ότι πρέπει να κάνουμε πραγματικά τη δουλειά μας όλο το 24ωρο και αυτό που έχουμε ευθύνη να κάνουμε απέναντι στους συμπολίτες μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον κ. Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σπίρτζη, επαναλαμβάνω εμείς εδώ δεν θέλουμε να αναφερθούμε στο πολιτικό κομμάτι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μα εσείς ρωτήσατε. Συγνώμη, εσείς δεν ρωτήσατε τώρα για τη Νέα Δημοκρατία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απέναντι στην κοινωνία …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εσείς δεν ρωτήσατε για τη Νέα Δημοκρατία; Σας απαντάω: έχουμε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απέναντι στην κοινωνία υπάρχει μια στάση που πρέπει τη τηρήσετε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μου κάνατε μια ερώτηση για την Αξιωματική Αντιπολίτευση και σας απαντώ: η Αξιωματική Αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή έχει μια στάση κατά τη γνώμη μου άθλια. Έχει μια συγκεκριμένη τακτική με συγκεκριμένα κανάλια, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και διαύλους επικοινωνιακούς που προσπαθεί να χρεώσει στην Κυβέρνηση όλη την τραγωδία που έγινε.

Και λέω ακριβώς το ανάποδο. Δηλαδή ότι είναι τόσες οι παθογένειες, εμείς δεν θα «τσιμπήσουμε», να το πούμε λαϊκά, απλά, σε αυτή την ιστορία, αλλά μην μας προκαλεί. Γιατί θα ανοίξουμε το στόμα μας για το τι έγινε, ποιοι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, τα εγκλήματα που ζήσαμε και οδήγησαν στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Ηλεία και αλλού. Ποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχτισαν τις μάνδρες, επέτρεψαν να υπάρχουν μάνδρες, ποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ποια εποχή η Νέα Δημοκρατία έκανε πολιτική μέσα από την πολιτική γης, πως κρατούσε τους πολίτες ομήρους, πως τους εκβίαζε με το αν θα διατηρηθούν τα αυθαίρετα ή δεν θα διατηρηθούν τα αυθαίρετα και όλο το άλλο πλέγμα, έχει ονοματεπώνυμο αυτό ξέρετε. Έχει συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε όλα στη συνέχεια…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, μη μου λέτε λοιπόν τι λέει η Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, ανεξαρτήτως της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξάρτητα από τη Νέα Δημοκρατία, αλλού θέλουμε να πάμε την κουβέντα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακούστε, είναι άλλο παίρνουμε την πολιτική ευθύνη και άλλο ακούμε συνεχώς όλη αυτή την αθλιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας την αφήσουμε στην άκρη τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εσείς ως κ. Σπίρτζης, ως άτομο το οποίο ήταν συναρμόδιο, είναι τέλος πάντων στέλεχος μιας Κυβέρνησης που είχε να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη τραγωδία, εσείς εκτιμάτε ότι θα έπρεπε να βγείτε προσωπικά αλλά κι άλλα στελέχη να ζητήσουν μια συγνώμη. Συγνώμη δεν ακούστηκε από κανέναν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν λέει ο Πρωθυπουργός «αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη», τι εννοεί; Τι άλλο δηλαδή πρέπει να γίνει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός το έκανε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να το κάνουν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι εννοείτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δηλαδή λεκτικά πέρα από την πολιτική ευθύνη…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Λεκτικό είναι το θέμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν πιστεύετε ότι θα πρέπει….; Μισή συγνώμη δεν ακούστηκε κ. Υπουργέ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η συγνώμη είναι το να είσαι δίπλα στους συμπολίτες σου. Ακούστηκε πολλές φορές, πάρα πολλές φορές από πάρα πολλά στελέχη και αυτή η συγνώμη μεταφέρει όλες τις ευθύνες που υπάρχουν από την πολιτεία από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και από τη σημερινή. Κυρίως από τις προηγούμενες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά η πολιτεία έχει συνέχεια.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχω εδώ για να δούμε πως φτάσαμε εκεί, τώρα κοντά όχι το 1821. «Έσοδα από νομιμοποίηση αυθαιρέτων», είναι το Ζάππειο Ι η ομιλία του κ. Σαμαρά, για να δούμε πως έγινε όλη αυτή η ιστορία. «Έσοδα 12,1 δις από τα αυθαίρετα», αυτή ήταν η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό έγινε ποια περίοδο κ. Υπουργέ;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πριν βγει ο κ. Σαμαράς Κυβέρνηση, Ζάππειο Ι. Να η ομιλία του, θέλετε να σας τη διαβάσω; Δεν μιλάει ούτε για ασφαλείς οδεύσεις, ούτε για οδεύσεις προς την παραλία ελεύθερες, ούτε για τα ρέματα για το αν πνίγονται οι συμπολίτες μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 12,1 δισεκατομμύρια…;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να το, πάρτε το. Πάρτε και τον πίνακα, πάρτε και την ομιλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το κρατήσουμε. Δεν έχετε πρόβλημα, θα το κρατήσουμε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κανένα πρόβλημα. Πάρτε τα να τα έχετε. Τα έχετε στο αρχείο της ΕΡΤ. Θέλετε να αρχίσουμε να συζητάμε για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ειδικά στην Ανατολική Αττική και σε όλη την Ελλάδα έκαναν επάγγελμα την κατάτμηση των οικοπέδων; Της δασικής γης; Του αιγιαλού και της παραλίας; Των ρεμάτων;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να εξηγήσω λίγο τον πίνακα; Ο πίνακας είναι η ομιλία πόσα έσοδα θα …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν έχω κανένα πρόβλημα εγώ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πούμε και ονόματα, ακόμη στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι και υποψήφιοι. Ακόμη και σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να πείτε ονόματα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Γιατί να μην πω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι να σας πω τώρα, δημοσιογράφοι είμαστε εμείς, δεν γίνεται…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Λοιπόν ακούστε, εμείς δεν είμαστε σε μια τέτοια ούτε λογική, ούτε πολιτική κατεύθυνση. Αλλά και η γραμμή της ανοχής μας στην επικοινωνιακή αθλιότητα που ζούμε τον τελευταίο καιρό, έχει γραμμή. Και η Ανατολική Αττική και οι πολίτες ξέρουν πολύ καλύτερα από εμάς ποιοι έχουν κάνει αυτά τα εγκλήματα τα χωροταξικά, που οδήγησαν στις τραγωδίες που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Δεν γίνονται αυτά σε τρία χρόνια, δεν ανατάσεις τη χώρα σε τρία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σπίρτζη, ο κ. Βορίδης και πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σας κατηγορούν ότι δεν επιτρέψατε τις κατεδαφίσεις που ήταν έτοιμες. Ο κ. Σκρέκας έβγαλε ένα δελτίο Τύπου χτες αν δεν κάνω λάθος και είπε συγκεκριμένα πράγματα. Θέλουμε την απάντησή σας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα τρελαθούμε! Οι 3.200 τελεσίδικες αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης εκκρεμούν πάνω από μια δεκαετία. Θα ήταν πάρα πολύ καλό να ζητήσετε από την αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατ' αρχάς να δούμε ποιανού αρμοδιότητα είναι. Είναι μια αρμοδιότητα που μεταφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις Υπηρεσίες Δόμησης, τις Πολεοδομίες δηλαδή και εμπλέκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Αποκεντρωμένη, προκειμένου να υλοποιηθούν αυτές οι κατεδαφίσεις.

Είχαν ένα πλέγμα νομοθεσίας που θέλαμε πάνω από 10-15 χρόνια να τελεσιδικήσουν αυτές οι αποφάσεις, αυτά σας τα λέω ως Μηχανικός, όχι ως Υπουργός, γιατί δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου αυτές. Και προφανώς σε όλη την Ελλάδα είναι στοιβαγμένες αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, πάνω από μια δεκαετία, που δεν υλοποιούνται. Γιατί; Και το λέει ο κ. Σκρέκας αυτό. Σοβαρά; Το ακούμε από τον κ. Σκρέκα, τον κ. Μανιάτη που ήταν Υπουργός ΠΕΚΑ; Σοβαρά; Αυτή είναι μια πολύ καλή τακτική. Και τα λένε τώρα. Τα λένε πάνω στην καταστροφή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπαν ότι 3.500 μπλοκάρατε τις κατεδαφίσεις με υπογραφές του κ. Κουρουμπλή και του κ. Βούτση αν δεν κάνω λάθος.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τα είδα αυτά τα «φοβερά» στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα και είναι πραγματικά να λυπάται κανείς. Είναι αν θυμάμαι καλά του Νίκου Βούτση 10-15 μέρες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, το Φεβρουάριο του ’15 και το άλλο είναι 10 μέρες μετά τις εκλογές...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Οκτώβρη του ’15.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνονται οι κατεδαφίσεις, σημαίνει ότι σε συγκεκριμένες περιοχές, αν θυμάμαι καλά γιατί αντιμετωπιζόταν και το θέμα των δασικών πυκνώσεων από τους Δήμους, υπήρχε νομοθετική πρωτοβουλία από το αρμόδιο Υπουργείο. Ήταν να σταλούν για κάποιες μέρες προκειμένου να δουν αν καλύπτονται από το νόμο ή όχι. Πάμε να δούμε λίγο γιατί δεν έγιναν κατεδαφίσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να δούμε και το σήμερα.

Το άλλοθι που είχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά κυρίως η Αποκεντρωμένη που υλοποιούσε τις κατεδαφίσεις στο τέλος, ήταν ότι δεν είχε χρήματα. Όλα αυτά τα χρόνια. Το δεύτερο άλλοθι, ήταν νόμοι από τ’ αυθαίρετα. Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, και οι τέσσερεις νόμοι που υπήρχαν για τ’ αυθαίρετα, εξαιρούσαν τον αιγιαλό, την παραλία, τα ρέματα και όλα τα υπόλοιπα. Άρα θα έπρεπε εδώ και 10, 15 χρόνια που είχαμε τελεσίδικες αποφάσεις για τ’ αυθαίρετα, αν μη τί άλλο αυτές, να είχαν κατεδαφιστεί.

Ερώτηση: Πόσα χρόνια κυβερνά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ; Εγώ απ’ το ΠΑΣΟΚ προέρχομαι. Πόσα χρόνια χρειαζόταν μια χώρα για να κάνει Δασολόγιο; Πόσα χρόνια για να γκρεμίσουμε, πραγματικά, το τί υπήρχε μέσα στο δάσος; Πόσα χρόνια χρειάζονταν για να οριστεί η γραμμή του αιγιαλού και της παραλίας, για να οριστεί τί είναι στον αιγιαλό και στην παραλία; Πόσα χρόνια χρειάζονταν για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο;

Και λέει ο κ. Σκρέκας τώρα γιατί μέσα σε τρία χρόνια δεν έχουν γίνει όλα αυτά; Γιατί παρέδωσαν μια χώρα πολεοδομικό, κοινωνικό, οικονομικό χάος και δεν τα κάναμε με μαγικό ραβδί σε τρία χρόνια; Δε μπορούσαν να γίνουν σε τρία χρόνια. Δε μπορούσαμε. Εμείς σε τρία χρόνια δε μπορούσαμε. Εκείνοι σε 60 μπορούσαν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα γίνουν από αύριο; Από Δευτέρα ανακοινώθηκαν κάποιες κατεδαφίσεις.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Ανακοινώθηκαν κάποιες κατεδαφίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε συγκεκριμένα σημεία, σε 61 σημεία.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αξιολογήθηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία, γιατί εμπλέκεται το Εσωτερικών σε σχέση με την υλοποίηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας για το πλαίσιο που υπάρχει. Το θεσμικό πλαίσιο.

Υπήρχαν συγκεκριμένα αυθαίρετα πάνω στον αιγιαλό και την παραλία που απαγόρευαν να έχουμε ελεύθερες οδεύσεις προς τις παραλίες, ήταν το δράμα που ζήσαμε με τους 26 συμπολίτες μας που κάηκαν, σ’ ένα οικόπεδο που ήταν δημόσιο, που έχουμε πρωτόδικη απόφαση, όχι τελεσίδικη, που κάποιοι συγκεκριμένοι έχτισαν μάντρες που είναι αυθαίρετες και παράνομες. Να λαϊκίσουμε κι εμείς για το συγκεκριμένο οικόπεδο; Να δούμε ποιος έχει την ευθύνη;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχετε πει, το έχετε ονομάσει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν το έχω ονομάσει, δεν έχω πει ονόματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Φάμελλος το έκανε, ναι..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά τέτοια ονόματα ξέρετε. Και ποιοι δεν έκαναν τις κατεδαφίσεις και ποιο ανέχτηκαν αυτή την κατάσταση. και στην Ανατολική Αττική και στη Χαλκιδική και στην Κόρινθο και σε όλη την Ελλάδα. Εδώ η γνώμη η δική μας και η στάση η δική μας μετά την τραγωδία που ζήσαμε, είναι άλλη.

Είναι ότι πρέπει ν’ αλλάξουμε σελίδα όλοι, και ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες, πρέπει πραγματικά -κι αυτό δείχνει σήμερα ότι και οι πολίτες και η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου έχουν συνειδητοποιήσει τί πρέπει να γίνει- βλέπουμε κινήσεις πολιτών στους Συλλόγους να καθαρίζουν και τις πευκοβελόνες όχι μόνο στον ιδιωτικό τους χώρο αλλά κι από το δημόσιο χώρο.

Πρέπει να προφυλάσσουμε το δημόσιο χώρο σα να είναι δικός μας, πρέπει να έχουμε οδεύσεις προς τις παραλίες, πρέπει να σταματήσουμε όταν θέλουμε να κάνουμε ένα δρόμο μέσα στον αστικό ιστό ή σε τέτοιες περιοχές, να εμποδίζουμε αν θέλετε τις απαλλοτριώσεις για ένα μέτρο γης και να υπάρχουν επαρκείς δρόμοι με ασφάλεια για να μπορούμε να έχουμε διαφυγή και όλα τα υπόλοιπα που ζήσαμε κι οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Ηλεία, σε όλες αυτές τις περιοχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα κ. Υπουργέ ανακοινώθηκα κάποιες κατεδαφίσεις πρώτες, από κει και πέρα ως Μηχανικός γνωρίζετε καλύτερα ότι αν δε συνοδευτούν από ένα σύγχρονο σχέδιο δόμησης του αστικού ιστού σ’ αυτές τις περιοχές, θα είναι ανώφελο. Δεν είναι να κάνουμε 150, 200 κατεδαφίσεις, πρέπει από κει και πέρα να γίνουν κι άλλα πράγματα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχετε απόλυτα δίκιο, αλλά να πάρει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί. Σε ποιο φορέα είναι η αρμοδιότητα του να γίνει μια μελέτη πολεοδομικού σχεδιασμού ή αν θέλετε να γίνει μια μελέτη οριοθέτησης του ρέματος; Και γιατί δε γίνεται όλα αυτά τα χρόνια; Πρέπει να καθίσουμε όλοι σ’ ένα τραπέζι να δούμε γιατί δεν έχουν γίνει.

Η πρώτη αρμοδιότητα, αυτός που είναι ο επισπεύδων, είναι ο Α’ βαθμός της Αυτοδιοίκησης. Και για τα ρέματα. Για να δούμε, μπορεί ν’ αποδώσει αυτό; Όταν έχουμε αιρετούς Δημάρχους και μια κοινωνία που πιέζει τους αιρετούς Δημάρχους, μην κάνεις την οριοθέτηση του ρέματος, μην κάνεις, σε πάρα πολλές περιπτώσεις πολεοδομικό σχεδιασμό γιατί θ’ αναδειχθεί από αυτές τις μελέτες κι από αυτά τα έργα, ποια κτίρια αυθαίρετα είναι μέσα στο ρέμα, ποια κτίρια αυθαίρετα είναι μέσα στο δάσος, ποια είναι πάνω στον αιγιαλό, που σημαίνει ότι αυτά τα κτίρια θα κατεδαφιστούν…

Έχουμε μια πίεση λοιπόν, ενός μέρους της κοινωνίας, στο να μην προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός. Κι έχουμε μια εκμετάλλευση μέρους του πολιτικού κόσμου και μέσα σ’ αυτό βάζω και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην προχωράει αυτό το σχεδιασμό και την υλοποίησή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άρα εδώ πρέπει να πάμε σε μια άλλη λογική. Πρέπει να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, να πολεοδομηθεί αν θέλετε γη που να επιτρέψει να μην έχουμε όλες αυτές τις κοινωνικές συμπεριφορές, για την ακρίβεια τις αντικοινωνικές συμπεριφορές. Όλη αυτή η συμπεριφορά και η διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας έγινε γιατί δεν υπήρχε πολεοδομημένη γη να χτίσει ο πολίτης. Άρα είχαμε υψηλές αξίες της, άρα υποχρεωνόταν, αναγκαζόταν αν θέλετε, σπρωχνόταν ο πολίτης, να πάει να χτίσει σε γη που δεν ήταν πολεοδομημένη.

Εδώ λοιπόν πρέπει να τραβηχτεί η γραμμή απ’ όλους. Εγώ θα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής αν δε ρίχναμε εμείς τις μάντρες σαν κυβέρνηση. Αν οι πολίτες που είχαν τις μάντρες έλεγαν «τις ανοίγουμε μόνοι μας, για να υπάρχει όδευση προς την παραλία». Και θεωρώ ότι σ’ αυτή την έκκληση, θα υπάρχει πάρα πολλοί συμπολίτες μας που θ’ ανταποκριθούν μετά απ’ αυτό που ζήσαμε. Όπως και στα ρέματα.

Θέλετε να δούμε τί έγινε στη Μάνδρα; Έγινε το αμαξοστάσιο του Δήμου μέσα στο ρέμα. Γιατί δεν πήγε η κυβέρνηση που δεν είναι και δουλειά της δηλαδή, 3,5 χρόνια να το κατεδαφίσει; Αυτό είναι το θέμα; έγινε η φωτιά στην Ηλεία, είχαμε δεκάδες νεκρούς. Τί συμπέρασμα βγήκε από εκείνη την τραγωδία; Τί μας έμεινε; Έμεινε ό,τι πρέπει να κάνουμε δημοτικούς δρόμους, εξόδους διαφυγής επαρκείς για να μπορεί να φεύγει ο κόσμος με ασφάλεια; Δεν έμεινε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε όμως για ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης....

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, μιλάω για ευθύνες γενικότερα και του πολιτικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας και όλων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη Μάνδρα για παράδειγμα, έχουμε εκεί το αμαξοστάσιο που είναι πάνω στο ρέμα. Εκεί λοιπόν δεν έχει αλλάξει κάτι. Μήπως θα έπρεπε για να μην υπάρχουν άλλες τραγωδίες, να υπάρξουν παρεμβάσεις και αν θέλετε κι από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξη και από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να υπάρχει μια πρόβλεψη για να προχωρήσουν κάποια πράγματα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Από την ενημέρωση που έχω, τα δύο έργα που τρέχουν εκεί, μπαίνει το Υπουργείο της Περιφέρειας, περιλαμβάνουν και την αποξήλωση του αμαξοστασίου για ν’ ανοίξει προφανώς το ρέμα που υπάρχει. Όμως, να δούμε το νέο αμαξοστάσιο το προσωρινό; Αυθαίρετο είναι και αυτό. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε, μετά απ’ αυτό που έγινε...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει νέο αμαξοστάσιο το οποίο είναι και αυτό αυθαίρετο;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προσωρινό, στο οποίο μπήκε και πρόστιμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είναι πάνω σε ρέμα; Γιατί εμποδίζει αυτό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ:Δεν είναι αρμοδιότητά μου να σας πω ακριβώς τί αυθαιρεσία έχει, αλλά δείχνει ότι πάρα πολλές φορές γίνονται τραγωδίες πάνω σε τέτοια θέματα και δε βάζει μυαλό κανείς. Αυτή είναι η σελίδα κατά τη γνώμη μου που πρέπει να γυρίσουμε, γι’ αυτό λέω, όλοι, οι πολίτες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο πολιτικός κόσμος, να υπάρχει ένας σχεδιασμός, εμείς αυτό προωθούμε μ’ αυτά που κάνουμε για την άλλη μέρα. Δεν είναι μόνο η καθημερινή ενασχόληση και η πολύ μεγάλη προσπάθεια για είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας στις περιοχές που επλήγησαν, που έχουν γίνει όλα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με άλλη λογική από αυτή που υπήρχε.

Το σημαντικότερο για μας είναι στις περιοχές που έχουν αυτά τα χρειάζεται, που έχει το Μάτι ή η Μάνδρα, να υπάρχουν από τώρα προβλέψεις ή ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο που να μπορέσουμε να ανοίξουμε οδεύσεις προς την παραλία, να γίνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, είτε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε των Υπουργείων, τα έργα που πρέπει να γίνουν σε σχέση με τα δάση, σε σχέση με τους δρόμους, σε σχέση με τα ρέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι η κοινωνία θα είναι μαζί σας; Κύριε Σπίρτζη, είναι συγκεκριμένη η ερώτηση, στη Χαλκιδική προχθές έγινε η κατεδάφιση της μάνδρας, ήταν 1,25 μέτρα σε δυο οικόπεδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου δεν υπήρχε καμία δίοδος προς την παραλία και το 2006 εκεί πήγαν να καούν άνθρωποι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το 2006. Θέλετε να το πείτε στον κ. Σκρέκα αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ιστορικό αυτό …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι – όχι το λέω έτσι ενημερωτικά επειδή βγάζει και δελτία Τύπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέντε – έξι χρόνια έκανε να φτάσει στο Δικαστήριο να τελεσιδικήσει. Από το ’11 που τελεσιδίκησε μέχρι σήμερα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι. Είχε τελεσιδικήσει πολλά πριν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπήκαν καινούργιες ενστάσεις το ξέρουμε, αλλά εγώ δεν μιλάω για τη δικαστική διερεύνηση, δεν μιλάω για τις ευθύνες των πολιτικών, 1,25 και 1,25 ήταν να γίνει 2,50 μέτρα δρόμος…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όδευση, όχι δρόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όδευση, ναι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με τα πόδια δηλαδή να μπορούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα μονοπάτι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ένα μονοπάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν το έδινε κανένας. Υπήρξαν δικαστικά από το ’06 μέχρι σήμερα, 12 χρόνια.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό είπα νωρίτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ σας ρωτάω: ο κόσμος θα είναι μαζί σας ή θα υπάρξουν αντιδράσεις; Γιατί εδώ μιλάμε για 1,25 μέτρα μονοπατιού και δεν το έδινε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πιστεύω ότι υπάρχουν πολίτες που θα ανταποκριθούν και θα ανταποκριθούν μόνοι τους. Αυτό είναι ένας νέος όρος, ένας νέος κώδικας κοινωνικών αξιών που δεν υιοθετείται από την κοινωνία από τη μια μέρα στην άλλη. Θεωρώ,όμως, ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας μετά από αυτό που ζήσαμε, που ήταν ένα σοκ πραγματικά για όλους μας, θα ανταποκριθεί.

Να σας πω και κάτι; Πρέπει να υπάρχει ισονομία και σε αυτό. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι η μία μάνδρα που είναι αυθαίρετη, στη Χαλκιδική και στον συγκεκριμένο οικισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σε πάρα πολλές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έτυχε -να σας πω εγώ τι πιστεύω ότι έχει γίνει, αλλά αν κάνετε μια δημοσιογραφική έρευνα είμαι βέβαιος ότι αυτό έχει γίνει- να γίνει μια καταγγελία στο συγκεκριμένο συμπολίτη μας και δεν έγινε στο διπλανό του. Αν αύριο πάει να γίνει στο διπλανό του, θα θέλουμε 15 χρόνια στα 150 μέτρα που λέει ο νόμος για να έχουμε μια δεύτερη όδευση και ούτω καθεξής.

Άρα το θέμα δεν είναι να βασιζόμαστε σε κοινωνικούς όρους και αξίες που λέει «δεν σου κάνω καταγγελία και σιωπώ γιατί μετά πεις για τη δική μου παρανομία», σε τέτοια θέματα ειδικά. Εδώ πρέπει να αλλάξουμε τακτική, προφανώς δεν πρέπει -και δεν το λέει κανείς αυτό- όπου υπάρχει αυθαίρετο κτίσμα και με τον ορισμό που υπήρχε για τα αυθαίρετα κτίσματα πριν το νόμο Σταθάκη, δηλαδή ένα κτίσμα με άδεια κανονικά και κάποιες υπερβάσεις, ή κάποιες αλλαγές θεωρούνταν αυθαίρετο στη νομοθεσία μας.

Τα αυθαίρετα που υπάρχουν μέχρι το ’11 -όχι μέχρι σήμερα, μέχρι το ’11- και είναι σε παραλίες, είναι μέσα σε ρέματα, είναι σε δασικές περιοχές. Τώρα που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες και θα τελειώσουμε με το τι είναι δάσος και τι δεν είναι, που υπάρχει το εργαλείο των οικιστικών πυκνώσεων για την υπάρχουσα κατάσταση, μπορούμε να βρούμε έναν ορθολογικό τρόπο που να καλύπτει τη συνταγματική επιταγή, να εξαιρέσουμε αυτά τα κτήρια, να δούμε ποιοι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη στέγης, να πολεοδομηθεί πολύ γη για να μην αναπαράγεται αυτό το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης, που μας οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, τα μηνύματα από αυτή τη μεγάλη τραγωδία προς την πολιτεία σε ό,τι αφορά τις ζωές που χάθηκαν και τα μηνύματα που πρέπει να πάρει και η Κυβέρνηση ως προς την αναδιάρθρωση του κράτους και ιδιαίτερα σε τομείς που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών, ποια είναι;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τα μηνύματα είναι πολλαπλά. Το πρώτο μήνυμα το οποίο το είχαμε δεν το λάβαμε τώρα, έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του Μνημονίου, με την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που κάποιοι έβαλαν στη χώρα, με την παράδοση ενός μεγάλου μέρους της εθνικής κυριαρχίας μας, που δεν επέτρεπε καν την πρόσληψη πυροσβεστών.

Αν θυμάμαι καλά μάλιστα για τους 2.500 πυροσβέστες που έγιναν αορίστου από συμβασιούχοι, η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ –ή όπως λέγεται κάθε έξι μήνες αλλάζει όνομα!- καταψήφισαν. Μιλάμε για τρέλα. Μιλάνε σήμερα..! Μιλάνε σήμερα και λένε, ότι δεν έχουμε μια επαρκή Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δεν έχουμε. Ποιος έβαλε τον όρο 1 προς 10, μία πρόσληψη για κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις και δεν μπορούσαμε να κάνουμε μία πρόσληψη ούτε στην Πυροσβεστική, ούτε στα Νοσοκομεία;

Το πρώτο είναι να τελειώσουμε 21 Αυγούστου με το καλό με τις δεσμεύσεις που φόρτωσαν τη χώρα, για να μπορούμε να έχουμε εμείς την επιλογή και την προτεραιότητα που πρέπει να κάνουμε προσλήψεις, που χρειάζεται η κοινωνία για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια και προφανώς να εξοικονομηθούν και οι πόροι που πρέπει να εξοικονομηθούν και για την υλικοτεχνική υποδομή. Δηλαδή να έχουμε ικανό εξοπλισμό στην Πυροσβεστική και στις άλλες Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, αλλά να έχουμε και μια προτεραιότητα, ένα χρονοδιάγραμμα για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους υποδομές που πρέπει να γίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά στην πρόληψη, γιατί αυτά που μας λέτε είναι μέτρα καταστολής ουσιαστικά, πυροσβέστες υλικοτεχνική υποδομή, Καναντέρ, ελικόπτερα, όλα αυτά είναι …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι μόνο η καταστολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για την πρόληψη. Η Πορτογαλία πέρσι –και το είδα χτες στην τηλεόραση- είχε ένα σχεδιασμό προσέλαβε και πυροσβέστες, πήρε και καινούργια μέσα και τους έβαλε και έκαναν περιπολίες χωρίς να υπάρχει φωτιά. Χρησιμοποίησε όλα τα μέσα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και τώρα γίνεται αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει σχεδιασμός να γίνει καλύτερα η δουλειά τουλάχιστον;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γίνεται και τώρα με μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού, για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες, μετά την πυρκαγιά που έγινε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά την πυρκαγιά. Αυτό μήπως θα έπρεπε να γίνεται νωρίτερα; Γιατί ξέρετε, εδώ στην Ελλάδα το ζούμε χρόνια, εγώ κάνω χρόνια αστυνομικό ρεπορτάζ έχω καλύψει πάρα πολλά χρόνια φωτιές όπως και σπίτια που γκρεμίζονταν και δεν γκρεμίστηκαν αυθαίρετα, πάρα πολλά χρόνια τώρα, και θέλω να ξέρω: μήπως δεν φτάνει αυτό; Μήπως δεν φτάνει η αντιπυρική ζώνη να ξεκινά στα λόγια το Μάιο και εμείς να είμαστε έτοιμοι τον Ιούνιο, κ. Υπουργέ;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν σύγχρονα συστήματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτό γίνεται χρόνια στην Ελλάδα. Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά από το Μάιο, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι Ιούνιο – Ιούλιο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς θέματα έγκυρης προετοιμασίας μπορεί να υστερούν μια σειρά από Υπηρεσίες ή δομές, είτε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε της πολιτείας. Το θέμα είναι αν έτρεχαν εγκαίρως θα είχες το ανθρώπινο δυναμικό να τα υπηρετήσει αυτά; Και η απάντηση είναι, όχι. Δεν έχεις το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό ούτε στην Πυροσβεστική, ούτε στην Αστυνομία, ούτε στο Δημόσιο, αλλά να κάνω μια ερώτηση.

Το Κόμμα που λέει λιγότερο κράτος, τι εννοεί; Το Κόμμα που απέλυσε 5.000 πυροσβέστες συμβασιούχους τι λέει; Που ζητάει και τα ρέστα σήμερα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πάτε συνέχεια στο πολιτικό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, το πάω γιατί κάποιοι άλλοι το πάνε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ σας έκανα συγκεκριμένη ερώτηση και …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ λέω λοιπόν το εξής: για να υπάρχει με ασφάλεια και με εγκυρότητα μια πρόληψη στις πυρκαγιές, πρέπει να έχουμε σύγχρονα σύστημα, να αξιοποιήσουμε το σύνολο των πλεονεκτημάτων που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία, είτε δορυφορική είναι αυτή, είτε άλλη, και να έχουμε το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό. Εκεί μπορούμε να εισφέρουμε όλοι μας και ως πολίτες για να συμμετέχουμε εθελοντικά και γίνεται αυτό από πολύ μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας, στις βάρδιες που υπάρχουν για την πυρασφάλεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σπίρτζη, εντάξει εγώ το καταλαβαίνω αυτό ως επιχείρημα, από την άλλη πριν από ένα δυο μήνες, ακόμη κι εδώ ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο κ. Καπάκης …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην εκπομπή απ' ευθείας είχε έρθει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μίλησε δηλαδή για ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και ότι «έχουμε ελλείψεις και ότι θα πρέπει να πάρουμε κάποιους διασώστες, ή χρειαζόμαστε εθελοντές, ή χρειαζόμαστε κάποια Σώματα Ασφαλείας να συνεισφέρουν». Είπε ότι «είμαστε εντάξει» και ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη δική μας εκπομπή δεν μιλήσαμε για ελλείψεις, πάντως «είμαστε έτοιμοι».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας… δεν μίλησε για τις ελλείψεις που λέτε. Εγώ συμφωνώ ότι το κράτος έχει αποδυναμωθεί, δεν έχει δομές και στα Σώματα Ασφαλείας και στο Στρατό και στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, όλοι τα αντιμετωπίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βλέπουμε, και εμείς το ζούμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ζητήματα τέτοια που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών και για την προστασία και για το πρόγραμμα, δεν μίλησε ο κ. Καπάκης για ελλείψεις από νωρίς, ότι «εμείς έχουμε θέμα, εδώ δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Αν ο μη γένοιτο γίνει κάτι, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν μίλησε ο κ. Καπάκης στην εκπομπή σας, αλλά μίλησε η κα Γεροβασίλη ένα χρόνο και κάνοντας διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και μίλησε και στη Βουλή για τις ελλείψεις, όταν έγιναν οι συμβάσεις αυτών των ανθρώπων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ανθρώπινο δυναμικό εννοούμε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τον Φεβρουάριο, φέτος έγινε. Και κάποιοι δεν την ψήφισαν. Μίλησε τις πρόσθετες ελλείψεις που υπάρχουν μετά την αλλαγή των συμβάσεων αυτών των ανθρώπων που 2.500.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ήσασταν από τις πρώτες ώρες στα σημεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και βλέπατε την κατάσταση. Εκεί πιστεύετε ότι υπήρχε ο συντονισμός που έπρεπε; Ωραία, δεν είχαμε τους 100-200 που μπορεί να χρειαζόμασταν, υπήρχε όμως συντονισμός έστω με αυτούς τους 20-50 που υπήρχαν, να συντονίσουν για να υπάρξει μια αντιμετώπιση της πυρκαγιάς;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ ήμουν από την πρώτη ώρα στα σημεία, την άλλη μέρα. Όχι την ημέρα που επιχειρούσαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήγατε σε όλα και στην Κινέττα πήγα και στο Μάτι αν δεν κάνω λάθος.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, αλλά όχι την ώρα που εξελισσόταν η πυρκαγιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, στη φωτιά δεν μπορείτε να πάτε εσείς.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είχα και αρμοδιότητα, αλλά δεν ήμουν κιόλας. Κοιτάξτε να σας πω, αν θέλετε, δεν θα ήταν σωστό να βγάζουμε και να λέμε δημόσια δικά συμπεράσματα όταν δεν είμαστε ειδικοί σε συγκεκριμένα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε μηχανικός.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, αλλά δεν με ρώτησε για τις υποδομές, με ρώτησε αν είχαμε συντονισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε πολίτης αυτής της χώρας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ωραία, αυτό λέω κι εγώ. Επειδή εγώ είμαι Υπουργός ή κάποιος άλλος είναι βουλευτής, ή έχει μια δημόσια θέση, καλό θα είναι όταν λέει κάτι, να το λέει τεκμηριωμένα και να βασίζεται κάπου.

Αν έχει κάποιος τις γνώσεις από τον πολιτικό κόσμο, ότι δεν υπήρχε καλός συντονισμός, ότι έγιναν λάθη συγκεκριμένα χειρισμού αν θέλετε από τις Υπηρεσίες, ή από την Πυροσβεστική από την Αστυνομία, ή από οποιονδήποτε, είναι προφανές ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να καλύψουμε κανέναν. Αν και προφανώς αυτό θα το δουν αρμόδιοι. Θα το δουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, θα το δει ο Εισαγγελέας που κάνει έρευνα και θα καλέσει να δει αν ανταποκρίθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι μια πρόχειρη κρίση «καφενείου», που θα πούμε αν είχαμε καλό συντονισμό ή δεν είχαμε και με τις συνθήκες που υπήρχαν στην περιοχή.

Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι είχαμε ακραία φαινόμενα, είχαμε πολλαπλά μέτωπα, είχαμε άνεμο με 120 χιλιόμετρα και από τη στιγμή που πέρασε η φωτιά τη Μαραθώνος, μέχρι να πάει στη θάλασσα ήταν ελάχιστος ο χρόνος.

Όσοι ξέρουν το Μάτι, όσοι έχουν ζήσει ή πήγαν εκεί, ήταν κοινό μυστικό ότι αν η φωτιά περνούσε την Μαραθώνος, θα υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα στους ανθρώπους που θα ήταν εκεί, είτε ήταν επισκέπτες είτε κάτοικοι.

Και τώρα που έχουμε ζήσει αυτή την τραγωδία θέλετε να πάμε μια βόλτα; Τώρα πάμε μια βόλτα σήμερα να δείτε ότι δεν υπάρχει ένας δρόμος που να είναι από τη Μαραθώνοςμέχρι την παραλία; Ότι αν σταματήσει ένα αυτοκίνητο σε οποιονδήποτε, στον πιο κεντρικό δρόμο που υπάρχει εκεί, κλείνει ο δρόμος; Κλείνει. Σήμερα, πάμε τώρα. Ανοίξτε το Google να το δείτε στο χάρτη.

Λοιπόν, ήταν ιδιαίτερες οι συνθήκες και η γνώμη μου είναι ότι αν επιχειρησιακά υπήρχαν ολιγωρίες ή λάθη γίνεται έρευνα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκάλυψης για κανέναν και από κανέναν. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί ας πάρουν το λόγο για να μιλήσουν. Και οι ειδικοί επιστήμονες. Μίλησαν οι μετεωρολόγοι, μιλάνε ταΕρευνητικά Ινστιτούτα εντός και εκτός Ελλάδας, θα είναι φαντάζομαι στη διάθεσή μας, κάποια είναι ήδη, πάρα πολύ σύντομα για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση θέλω να κάνω εγώ, γιατί έγινε και θέμα στη Βουλή. Τ’ αυθαίρετα στη Μακρόνησο θα γκρεμιστούν;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια. Από κει να καταλάβετε. Εδώ έχουμε ένα ιστορικό μνημείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν και αυτοκίνητα πάνω κ. Υπουργέ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ πήγα για να κατασκευάσουμε ή να συντηρήσουμε το μόλο που υπάρχει εκεί και λίγο την οδοποιία. Ήταν μετά από παρότρυνση και των Αντιστασιακών Οργανώσεων και κομμάτων, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και στελεχών που είχαν εξοριστεί στη Μακρόνησο. Αλλά, θα ήταν καλό να πάτε μια βόλτα για να δείτε τί γίνεται, τί έχει κάνει ο Δήμος που ανήκει η Μακρόνησος, τί έχουν κάνει οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, να δείτε ότι εκεί που κάποιοι βασανίστηκαν τί γίνεται σήμερα και ποιοι επέτρεψαν να υπάρχουν αυτά. Φαντάζομαι ότι θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γκρεμιστούν όμως αυτά λέτε εσείς.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα γκρεμιστούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να είστε καλά, να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ελπίζουμε. Γιατί τ’ ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι μαζί μας πλέον, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τ’ ακραία καιρικά φαινόμενα από δω και πέρα θα υπάρχουν με τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Είπατε για τη φωτιά της Πορτογαλίας την περσινή. Πόσους νεκρούς είχαμε εκεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 150 νεκροί..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ:Στη Φλόριντα τώρα; Μιλάμε για κράτη που δεν έχουν ούτε το οικονομικό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα ούτε τις δομές που έχει η δουλειά. Τώρα, πριν μια εβδομάδα, πόσους είχαμε, τί εκτάσεις κάηκαν; Στη Σουηδία δεν είχαμε νεκρούς, είχαμε μόνο τραυματίες νομίζω...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μεγάλη τραγωδία, ας ελπίσουμε να μην επαναληφθεί και όλοι να πάρουμε το μήνυμα για αλλαγή νοοτροπίας, νέα σελίδα αλλά και βήματα εκσυγχρονισμού του κράτους και αλλαγή νοοτροπίας και των πολιτών...

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα. Και όλων των κομμάτων και όλων των ανθρώπων...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Και ιδιαίτερα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών, να υπάρξει μια αναδιάρθρωση, ένα νέο σύστημα προστασίας, αυτό που επιδιώκει και η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει ένα σύστημα. Δηλαδή να υπάρχουν νέες δομές για την προστασία των πολιτών.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ:Και φαντάζομαι ότι αυτά που είναι και τεχνικά θέματα κι επιστημονικά θέματα, μπορούμε πολύ πιο εύκολα να βρούμε κοινό τόπο όλοι, απ’ όλο το εύρος του πολιτικού κόσμου κι απ’ όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)