to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 24.04.2017

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Θετικό το κλίμα, γίνεται προσπάθεια για συμφωνία με συνολική λύση (βίντεο)

«Το κλίμα που βγαίνει από τις συναντήσεις του οικονομικού μας επιτελείου κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον είναι θετικό» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μιλώντας για τα σχετικά με τα συμπεράσματα που βγαίνουν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση,


"Όλοι συμφωνούν πως πρέπει να επιταχύνουμε για να κλείσουμε σύντομα. Το μέγεθος από το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η χώρα μας, έκανε το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του. Λειτουργεί σαν καταλύτης και βοηθά να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση. Οι θεσμοί επιστρέφουν στην χώρα μας την Τρίτη, αλλά παραμένει η απόσταση στις εκτιμήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών" σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παρ’ όλα αυτά είναι προφανές πως εδώ γίνεται προσπάθεια για να δρομολογηθεί μια συνολική λύση. Πέρα  από την τεχνική συμφωνία (όπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος) γίνεται προσπάθεια να έχουμε συμφωνία με το ΔΝΤ. Μένει λοιπόν να δούμε (μια και παραμένει αυτό το ζήτημα ακόμα στο τραπέζι) πως ακριβώς θα αποτυπωθούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εδώ πρόκειται για αποτύπωση και ενεργοποίηση τους μετά το τέλος του προγράμματος. Όσο αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται πως εδώ δεν έχουμε ακόμα συμφωνία.  Και αυτό συμβαίνει εξ αιτίας της διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Δεν μπορώ να φανταστώ πως μετά τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η χώρα μας, κάποιος μπορεί να θέλει να αποτύχει το τελευταίο αυτό πρόγραμμα. Πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να λήξει αυτή η εκκρεμότητα και η ελληνική οικονομία και κοινωνία να ανασάνουν.

Εκτιμώ πως  το ΔΝΤ δεν θέλει να φύγει χωρίς να έχει κλείσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα για το οποίο έχει παραδεχτεί πολλές φορές, πως έχουν γίνει λάθος εκτιμήσεις. Επομένως θα προσπαθήσει βρεθεί λύση και να παραμείνει στο πρόγραμμα.»

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος ο Χρ. Μαντάς είπε:

«Η χώρα μας παλιότερα δαπανούσε περίπου 25% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος. Μετά την συμφωνία το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μαζί με τα πλεονάσματα (που λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία) είναι η κρίσιμη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες. Εμείς επιδιώκουμε να βρεθεί μια συνολική λύση ώστε να γνωρίζουν όλοι (ο ελληνικός λαός,  οι επενδυτές και οι ευρωπαίοι) πως βαδίζουμε με ένα ορίζοντα δεκαετίας, σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο όσον αφορά στις υποχρεώσεις της χώρας. Το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και άλλα θέματα για τα οποία δεχόμαστε κριτική πως δεν δίνουμε λύση, είναι ζητήματα που περιλαμβάνονται στην δανειακή σύμβαση και δεν αμφισβητούνται ούτε μπορεί κανείς να ξεφύγει από αυτά. Με βάση όμως αυτά που πετύχαμε στη συμφωνία όλη αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι και αχρείαστη. »   

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς είπε πως σε δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση κατάφερε να επανέλθουν από το 2018 οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)