to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 03.07.2018

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Ιστορικών διαστάσεων η συμφωνία των Πρεσπών, θα την υποστηρίξουμε μέχρι τέλους

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί ο Πάνος Καμμένος σχετικά με τη συμφωνία, ο κ. Μαντάς σημείωσε πως "είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών"


   "Έχει εκκινήσει μια διαδικασία που για την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορικών διαστάσεων, είναι μια κίνηση στρατηγικού βάθους και θα την υποστηρίξουμε μέχρι τέλους", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για τη συμφωνία των Πρεσπών.

   Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σχετικά με τη συμφωνία, ο κ. Μαντάς σημείωσε πως "είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών" και πρόσθεσε πως είναι στην επιδίωξη της κυβέρνησης, και καθώς προχωράει η διαδικασία, να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

   "Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να συμπληρώνεται αυτό το νούμερο (σ.σ. πλειοψηφία 180 βουλευτών που ζήτησε ο κ. Καμμένος για την κύρωση της συμφωνίας), ωστόσο μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις, τις οποίες θα δούμε και στη γειτονική χώρα και στο ευρωπαϊκό επίπεδο διότι βρισκόμαστε σε μια φάση που συνολικά η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίσιμα διλήμματα για τη συνοχή της" επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

   Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Μαντάς εκτίμησε ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 "θα αποτυπώνει και τις ρυθμίσεις που μέχρι τότε θα έχουν γίνει αλλά και την προοπτική για το 2019 και σίγουρα θα αποτυπώνει τον δημοσιονομικό χώρο -όπως έχει αποτυπωθεί και στο μεσοπρόθεσμο- που θα είναι για την επόμενη χρονιά ένα ποσό της τάξης των περίπου 700 εκατ., το οποίο θα πάει για φοροελαφρύνσεις".

   Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ανέφερε πως "η επιλογή που κάναμε ως κυβερνητική πλειοψηφία ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση" καταλόγισε κινήσεις πανικού στην αξιωματική αντιπολίτευση. "Νομίζω ότι πανικόβλητη είναι η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με βάση τις τελευταίες αποκαλύψεις, που δεν πήραμε καμιά απάντηση, όλη αυτή την υποστήριξη του κ. Φρουζή. [...] Όλα αυτά τα θέματα δημιουργούν έναν πανικό στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα δεν είναι η σκανδαλολογία. Το θέμα είναι σ' ένα τεράστιο σκάνδαλο, διεθνές σκάνδαλο απ' ό,τι όλα δείχνουν πολύ σημαντικών επιπτώσεων για τη χώρα μας και τους Έλληνες πολίτες, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο".

   Υπογράμμισε δε την ανάγκη "όσοι και αν εμπλέκονται -και πολιτικά πρόσωπα- και αποδειχθεί ενοχή τους να οδηγηθούν κανονικά στην τακτική δικαιοσύνη, όσοι δε αποδειχθούν αθώοι μέσα από αυτή τη διαδικασία να παραδοθούν αθώοι στην ελληνική κοινωνία".

   Για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Μαντάς είπε πως "εμείς ως χώρα, ως κυβέρνηση παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές της αλληλεγγύης, του να αντιμετωπίζουμε αυτό (το προσφυγικό) ως ευρωπαϊκό πρόβλημα", τόνισε ότι "δεν μπορεί κανένας να δει αυτό το θέμα με εθνικά χαρακτηριστικά εντός των κλειστών του συνόρων" και καταλόγισε "κοντόφθαλμη στάση" σε "όποια πολιτική δύναμη προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση".

   Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, "το κρίσιμο θέμα της επόμενης περιόδου, το οποίο αντικειμενικά βάζει τις διαχωριστικές γραμμές, είναι με ποιο πρόγραμμα, με ποια προοπτική οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις τοποθετούνται στο μεταμνημονιακό τοπίο -τι οραματίζονται, τι θέλουν, ποια πράγματα παλεύουν".

   "Από τη δική μας πλευρά", πρόσθεσε, "έχουμε μιλήσει και είναι πολύ σαφές αυτό [...] ότι θέλουμε να πάμε σε μια νέα εποχή με ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, με ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης, που στον πυρήνα του θα είναι η υπεράσπιση της εργασίας. Αν ακούσετε την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε για κατώτατο μισθό μιλάει ούτε για συλλογικές διαπραγματεύσεις -αυτά τα αποφεύγει σαν ο διάβολος το λιβάνι- δεν έχει στο μυαλό της και στην προοπτική της την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας. Αυτές είναι δύο ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι φανερό ότι θα συγκρουστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)