to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 22.02.2016

Πολιτική

Χρ. Καραγιαννίδης για λίστα Μπόργιανς: Σημαντικό να εμπλακεί η Δικαιοσύνη γιατί τότε θα ακουστούν πάρα πολλά

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ” με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τη λίστα Μπόργιανς

Χ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εφόσον αναγνωρίζουμε ότι πήραμε δημόσια έγγραφα ως απάντηση, στις 10 Οκτώβριου ο κος Πλεξίδας στέλνει από το Ντίσελντορφ ένα τηλεγράφημα που το θέμα είναι «λίστα καταθέτων φοροφυγάδων» και ζητάει συνεργασία ο κος Μπόργιανς με την ελληνική κυβέρνηση. Το τηλεγράφημα περιγράφει ότι ο κος Μπόργιανς έκανε μια επαφή μαζί του και του ζητεί ένα ραντεβού στις 22 Οκτώβριου του ’12, να πάει να τον ενημερώσει γι’ αυτό το cd-λίστα καταθέτων φοροφυγάδων. Μέσα στο τηλεγράφημα δε γραφεί ο Πρόξενος ότι έκανε μια κρούση στον Πορτογάλο και τον Ισπανό αν θυμάμαι καλά, οι οποίοι δεν είχανε γνώση άρα ενημέρωσε μόνο τον Έλληνα πρόξενο. Και γίνεται το ραντεβού αυτό, και πάλι περιγράφεται ότι στο ραντεβού «συνομιλήσαμε για cd με λίστα φοροφυγάδων-καταθέτων, και ο κος Μπόργιανς είπε μετά από αυτή την ενημέρωση τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση;» Αφού λοιπόν φανταζόμαστε ότι υπήρχε μια κρούση ένα μηνά περίπου, στις 22 Νοέμβριου, στέλνει ένα δεύτερο, τηλεγράφημα στον κ. Μαυραγάνη και του λέει, «κατόπιν τηλεφωνικών συνεννοήσεων και παρεμβάσεων του κου Κώστα Μπούρα, του διευθυντή του Σαμαρά, απέρριψε ευγενικά αυτή τη συνεργασία». Ότι άλλο κι αν ειπωθεί είναι προφανώς στάχτη στα μάτια του κόσμου.

ΔΗΜ: Γιατί ο Μπόργιανς τότε λέει ότι εγώ δεν είχα cd το 2012;

Χ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Προφανώς είναι στη διακριτική ευχέρεια του κ. Μπόργιανς να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση γιατί εμείς έχουμε δημόσια έγγραφα. Η απάντηση μου είναι δεν ξέρω γιατί το κάνει. Εμείς ως βουλευτές που έχουμε ανακινήσει το ζήτημα, θα επιχειρήσουμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Μπόργιανς να μας δώσει διευκρινιστικές εξηγήσεις. Δεν θα τον καλέσουμε να έρθει στην Ελλάδα, αλλά θα στείλουμε μια επιστολή να μας περιγράψει το ιστορικό. Θα το κάνουμε γιατί μας ενδιαφέρει να έχουμε ντοκουμέντα στα χέρια μας, γι’ αυτό έγινε και η ερώτηση. Θα του στείλουμε μια επιστολή να μας απαντήσει τι γίνεται από το ’12 και μετά.

ΔΗΜ: Άρα εσείς λέτε ότι υπάρχει το έγγραφο του Γενικού Προξένου και υπάρχει και η συνάντηση του Προξένου με τον κ. Μπόργιανς όπου μίλησαν για cd με ονόματα

Χ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Και υπάρχει και μια απαντητική επιστολή του κ. Μπόργιανς προς τον Πρόξενο μετά την συνάντηση ότι ήταν ευχαριστημένος από την κουβέντα που έγινε, και ευελπιστώ να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την υπόθεση. Στο δε τελευταίο τηλεγράφημα που ανέγνωσα, εγώ διάβασα την πρώτη παράγραφο, η δεύτερη παράγραφος απαντάει και στο άλλο επιχείρημα ότι δεν συνεργαζόταν η κυβέρνηση με κρατίδια. Η δεύτερη λοιπόν παράγραφος λέει ότι με προτροπή του κύριου Σόιμπλε προτίμησε η κυβέρνηση να συνεργαστούν. Δηλαδή ο Μπόργιανς έχει και την προτροπή του Σόϊμπλε να συνεργαστούν πλέον με τη Γερμανία η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Γιατί υπήρχε παλιά και το επιχείρημα «εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κρατίδια». Υπάρχει όμως μια προτροπή όμως του υπουργού οικονομικών του ομοσπονδιακού κράτους της Γερμανίας για τέτοια συνεργασία. Δεν έγινε ποτέ!

Εμείς δεν κατηγορούμε κανέναν, εμείς απευθύνουμε ερωτήματα, γιατί δεν παραλήφθηκε η λίστα; Τι ακριβώς υπάρχει για την μη παραλαβή της λίστας και τι ακριβώς είχε η λίστα που μπορεί να ξέρανε και δεν τη παραλάμβανε.


 

Ερωτηθείς πώς εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή ο κ. Μπούρας


 

Χ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μακάρι λέμε εμείς να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη για να πάρει και τον λόγο η Δικαιοσύνη επιτέλους, γιατί δεν βλέπω να τον παίρνει διαφορετικά. Εμείς τον προτρέπουμε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Το δεύτερο που έχω να πω είναι αυτά που διαβάζουμε από τηλεγραφήματα. Υπάρξανε τηλεφωνικές συνεννοήσεις με τον Πρόξενο στο Ντίσελντορφ και με αυτό τον τρόπο ο κος Μπούρας και όχι από μόνος του αλλά προφανώς με εντολές του τότε πρωθυπουργού, παρεμβαίνει στον πρόξενο και του λέει ότι «δεν θα την παραλάβεις την λίστα, δεν θα συνεργαστούμε».


 

ΔΗΜ: Γιατί να εμπλακεί ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου σε κάτι τέτοιο; Δεν είναι αρμοδιότητάς του αυτό!

Χ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Γι’ αυτό ζητάμε να παρέμβει η Δικαιοσύνη, για να ακουστούν όλα τα πράγματα και να πάρει θέση και ο Πρόξενος, ο κος Πλεξίδας, και να δούμε πως παρακάμπτεται όλη η διπλωματική οδός και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου μιλάει με τον πρόξενο.

Εμάς μας ενδιαφέρει να εμπλακεί η Δικαιοσύνη γιατί τότε θα ακουστούν πάρα πολλά. Όποιος λοιπόν το λέει να μην το λέει μόνο ως απειλή-εκβιασμό, να το πράξει κιόλας. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε διαδικασία Δικαιοσύνης για να ακουστούν και όλα, να έρθει και ο πρόξενος να μιλήσει δηλαδή.


 


 

Χ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Φαντάζομαι ότι ο πρόξενος θα απαντήσει και επισήμως σε θεσμικά όργανα. Δηλαδή φαντάζομαι ότι ο άνθρωπος δεν θέλει τώρα να κάνει κουβέντες οι οποίες δεν θα τον καλύπτουν και τον ίδιο.


 

ΔΗΜ: Διαβάζοντας την απάντηση του κ. Μπούρα δεν φαίνεται να απαντά στο αν είχε επικοινωνία ή όχι με τον Γενικό πρόξενο επί του θέματος αυτού

Χ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Απαντάει γενικότητες. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον κ. Μπούρα αλλά έχουμε ένα θέμα με τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό όπου παρεμβαίνει μέσω του διευθυντή του. Δεν ακολουθείται δηλαδή η σωστή διπλωματική οδός, και εδώ υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Το δεύτερο που δεν πρέπει να μας ξεφύγει όμως είναι το άλλο, δεν το σημαντικό αλλά για έμενα προσωπικά είναι σημαντικό γιατί ο κος Κούρκουλας μας έστειλε μια κατάπτυστη επιστολή ως απάντηση στην όποια μάλιστα ανέφερε ρητώς ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για λίστα Μπόργιανς το 2012. Τον διαψεύδουν τα τηλεγραφήματα! Και δεν ξέρω αν αυτό που ισχυρίστηκε ο κος Λοβέρδου στη Βουλή ισχύει, αλλά αν ισχύει είναι τραγωδία για την εξωτερική μας πολιτική. Περί αυτονομία των γραφείων όπου ο υπουργός τότε, ο κος Αβραμόπουλος δεν ενημέρωνε τον υφυπουργό του για το τι συμβαίνει σε τέτοιου τύπου συνεννοήσεις. Δηλαδή ακουστήκαν επιχειρήματα τα οποία δεν στέκουν σε καμία λογική. Ότι ο κος Κούρκουλας δεν είχε εικόνα για την λίστα Μπόργιανς γιατί αυτή την ενημέρωση την είχε μόνο ο Αβραμόπουλος και την κρατούσε για τον εαυτό του. Σαν ο κος Κούρκουλας να ήταν ένας απλός κλητήρας μες το υπουργείο και γιατί να τον ενημερώσεις αφού είναι κλητήρας λοιπόν! Ήταν υφυπουργός εξωτερικών!

Ο καθένας προσπαθεί να πετάξει από πάνω του αυτή την ιστορία. Όπως είδατε ο κος Μητσοτάκης αν και πιέστηκε από τον πρωθυπουργό στην προχθεσινή ομιλία δεν είπε την παραμικρή κουβέντα για τον κ. Σαμαρά.

Ο καθένας προσπαθεί να αδειάσει από πάνω το βάρος και το άγχος αυτής της λίστας.


 

ΔΗΜ.: Πληροφορούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει επί του θέματος αυτού απόψε το βράδυ στο Ν. Χατζηνικολάου


 

Χ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μα αν είναι δυνατόν! Εντάξει από την τηλεόραση αφού θα τον έχουνε δασκαλέψει τι να πει. Αλλά αυτό δεν είναι πολιτική! 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)