to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χωρίς πυρασφάλεια και πυροπροστασία τα νοσοκομεία της χώρας

Το νοσοκομείο της Νίκαιας, ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτει συστήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας


Φωτιά ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στη Β’ Χειρουργική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, η πυρκαγιά σημειώθηκε σε δωμάτιο όπου δεν νοσηλεύονταν ασθενείς και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ή κάποιο άτομο με αναπνευστικά προβλήματα.

Η έκρηξη φλόγας έγινε αντιληπτή από το νοσηλευτικό προσωπικό υπηρεσίας και αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία κινητοποίησε ισχυρή δύναμη με πυροσβέστες και οχήματα, οπότε η πυρκαγιά περιορίστηκε και κατασβέστηκε χωρίς να επεκταθεί σε λοιπούς χώρους του νοσοκομείου. Για λόγους ασφαλείας 29 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε θαλάμους κλινικών του 2ου ορόφου μεταφέρθηκαν από το προσωπικό στα ΤΕΠ. Για προληπτικούς λόγους μετακινήθηκαν επίσης 26 ασθενείς από θαλάμους του 1ου ορόφου σε εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάσβεση.

Το παραπάνω περιστατικό στάθηκε αφορμή ώστε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να προχωρήσει σε καταγγελίες για την πυρασφάλεια του κτηρίου του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει: «Επιτέλους, σοβαρότητα με τα συστήματα πυρασφάλειας στα νοσοκομεία. Χθες βράδυ στο Νοσοκομείο Νίκαιας δεν λειτούργησε τίποτα. Από τύχη και την υπερπροσπάθεια του προσωπικού δεν είχαμε νεκρούς ασθενείς. Χθες τα μεσάνυχτα στον δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου Νίκαιας, στη Χειρουργική Κλινική στον θάλαμο 200 έπιασε φωτιά από άγνωστη αιτία. Οι καπνοί σκέπασαν τον 2ο όροφο και τον 1ο όροφο του νοσοκομείου. Ευτυχώς, ο θάλαμος που πήρε φωτιά ήταν κλειστός. Δεν είχε νοσηλευόμενους ασθενείς αν και η συγκεκριμένη κλινική εφημέρευε. Έγινε εκκένωση του 2ου ορόφου και του 1ου των νοσηλευόμενων ασθενών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου. Με υπερπροσπάθεια του προσωπικού και της Πυροσβεστικής δεν έχουμε νεκρούς».

Έλλειψη πυρασφάλειας

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, το ζήτημα είναι αν το Νοσοκομείο της Νίκαιας είχε λάβει μέτρα πυροπροστασίας. Κι αυτό γιατί οι πυροσβεστικοί κρουνοί των ορόφων δεν είχαν νερό, κάτι που επισήμανε η Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν φώτα στους διαδρόμους για να εκκενωθεί με ασφάλεια το κτήριο. «Ούτε λόγος για συστήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας. Πού είναι η πυρανίχνευση και πυροπροστασία με κρουνούς να ανοίγουν και να πετάνε νερό από την οροφή; Ελάχιστα νοσοκομεία διαθέτουν, αν και το είχαμε επισημάνει στη φωτιά του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” όπου είχαμε και νεκρό ασθενή. Από τύχη σήμερα δεν θρηνούμε νεκρούς ασθενείς και προσωπικό. Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα από τους διοικούντες σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Πρόσφατα στη Νίκαια είχαμε τραυματισμό νοσηλεύτριας από βραχυκύκλωμα» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως φαίνεται για ακόμα μία φορά, μεγάλο μέρος του εξοπλισμού στα νοσοκομεία είτε είναι απαρχαιωμένο είτε δεν συντηρείται σωστά. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας, τα οποία οδηγούν ακόμα και στον κίνδυνο της ζωής. Είναι εμφανές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει μόνο τα γνωστά προβλήματα της υποστελέχωσης του προσωπικού, αλλά σχεδόν κάθε τομέας του έχει και από μια μαύρη κηλίδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)