to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 07.05.2014

πηγή: Καθημερινή

Διεθνή

«Χωρίς εφημερίδες» η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων

"Ημέρα χωρίς εφημερίδες" κήρυξαν τη σημερινή οι δημοσιογράφοι της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας οι οποίοι οργάνωσαν μια ειρηνική πορεία στο κέντρο του Μπανγκί, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία δύο συναδέλφων τους στις 29 Απριλίου. Καμία εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε σήμερα στη χώρα ενώ το δημόσιο και τα ιδιωτικά ραδιόφωνα δεν μετέδωσαν καμία είδηση, με απόφαση της Ένωσης Κεντροαφρικανών Δημοσιογράφων (UJCA).


 "Οι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν την αποτρόπαιη δολοφονία των συναδέλφων μας Ντεζιρέ Σαγιενγκά και Ρενέ Παντού", δήλωσε ο πρόεδρος της UJCA Μάκα Γκμποσοκότο ο οποίος χαρακτήρισε "υπεύθυνες και συνένοχες τη μεταβατική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα".

Μετά την πορεία ο Γκμποσοκότο συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μπαμπακάρ Γκαγιέ. Ο Σαγιενγκά που εργάζονταν για την εφημερίδα Le Democrate πυροβολήθηκε τη νύχτα της 29ης Απριλίου έξω από το σπίτι του, την ίδια ώρα που άγνωστοι επιτέθηκαν και με μαχαίρια τον Παντού, δημοσιογράφο στον ραδιοφωνικό σταθμό Voix de la Grace. Ο Σαγιενγκά πέθανε την επόμενη ημέρα ενώ ο Παντού υπέκυψε στα τραύματά του την Δευτέρα.

 Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές οι δύο δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα των ταραχών που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα στις 29 Απριλίου μετά τη δολοφονία ενός νεαρού μουσουλμάνου του PK5, του τελευταίου μουσουλμανικού θύλακα της πόλης. Το ίδιο βράδυ μουσουλμάνοι από τη συνοικία αυτή επιτέθηκαν σε σπίτια χριστιανών σε γειτονικές περιοχές για να εκδικηθούν τον θάνατο του νεαρού.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την κατάληψη της εξουσίας, τον Μάρτιο του 2013, από τους μουσουλμάνους αντάρτες Σελεκά οι οποίοι ανατράπηκαν με τη σειρά τους στις αρχές του έτους. Οι ομάδες αυτοάμυνας των χριστιανών που σχηματίστηκαν για να αποκρούσουν τους Σελεκά σκόρπισαν τον τρόμο στους μουσουλμάνους πολίτες, ιδίως στην πρωτεύουσα όπου το 90% των 60-80.000 μουσουλμάνων που ζούσαν εκεί προτίμησαν να την εγκαταλείψουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)