to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 30.11.2017

Διεθνή

Χολωμένος επειδή δεν προτάθηκε για πρόεδρος του Eurogroup: Ο απερχόμενος Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση

Την απόφασή του να μην συμμετάσχει στην υπό σχηματισμό νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος - από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος - με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ανακοίνωσε το απόγευμα στη Βιέννη, ο απερχόμενος Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος με τον τρόπο αυτό αποσύρεται πλήρως από την ενεργό πολιτική.


Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, μετά και από τη χθεσινή ανακοίνωση από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι δεν προτίθεται να καλύψει τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, για την οποία ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ εμφανιζόταν ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην ανακοίνωση του το απόγευμα, ο Σέλινγκ άφησε ανοικτά κάποια ερωτηματικά ως προς την απόφασή του, αναφέροντας προφανώς με γρίφους : "Οι λόγοι για την απόφασή μου είναι πολύπλευροι : θέλω όμως να παραμείνω πιστός στο αντικειμενικό ύφος μου και ως εκ τούτου να μην σχολιάσω περαιτέρω την απόφασή μου".

Πρόσθεσε απλώς, ότι εξαιτίας της ασαφούς πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της Αυστρίας και εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να μην έχει δικό του υποψήφιο για το Eurogroup, ο ίδιος αποσύρει την υποψηφιότητά του, ενώ θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάποια από τις άλλες θέσεις, για τις οποίες υπήρξαν αναφορές στα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, όπως εκείνη του διοικητή της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, η άλλα αξιώματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

"Αποσύρομαι πλήρως από την πολιτική και έπειτα από ένα διάστημα για ηρεμία, θα αφοσιωθώ σε άλλα καθήκοντα", τόνισε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, κάνοντας κατόπιν έναν σύντομο θετικό απολογισμό της θητείας του ως επικεφαλής στο υπουργείο.

Πριν από τις αυστριακές πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ είχε αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα συμμετείχε στην νέα αυστριακή κυβέρνηση, κάτι που ο ίδιος αναίρεσε αργότερα, με την προοπτική, παραμένοντας υπουργός Οικονομικών στην Αυστρία να διεκδικήσει, με καλές πιθανότητες, τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Τόσο ο ίδιος ο Σέλινγκ, όπως και πολλοί άλλοι, παρέβλεπαν προφανώς το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θα μπορούσε να καλύψει και το τέταρτο υψηλότερο αξίωμα στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, έπειτα από εκείνα των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία κατέχει σήμερα.

Ενώ στις αρχές Νοεμβρίου, οι προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να είχαν αποφασίσει την προώθηση του Χανς Γεργκ Σέλινγκ για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, παρατηρητές στη Βιέννη είχαν επισημάνει λίγο αργότερα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, γιατί τη θέση αυτή δεν μπορεί να αναλάβει κάποιος συντηρητικός πολιτικός, καθώς τρία ανώτατα αξιώματα στην ΕΕ καλύπτονται ήδη από πολιτικούς προερχόμενους από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς -- ο οποίος ως νικητής των πρόσφατων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου έχει λάβει την εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης - θεωρούσε "σε κάθε περίπτωση" τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ κατάλληλο για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές ενδεικτικό για την πιθανή ανάληψη της θέσης από τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος, κατά την συγκρότηση σε σώμα της νέας αυστριακής Βουλής στις 9 Νοεμβρίου, είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Προϋπόθεση πάντως για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup θα ήταν η παραμονή του Χανς Γεργκ Σέλινγκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών και στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, για την οποία διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο έχει ήδη ανακοινώσει πως διεκδικεί το ίδιο την θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η θητεία του νυν επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λήγει στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ η διαδοχή του προγραμματίζεται να αποφασιστεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, έπειτα και από τη σημερινή ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)